Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες αφού συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Έτσι προσφέρει μια ασπίδα προστασίας στις μεμβράνες των κυττάρων. Με δυό λόγια ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η βιταμίνη Ε επίσης συμμετέχει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων αλλά και στον σχηματισμό των μυών.
Η έλλειψη της βιταμίνης Ε μπορεί να προσκαλέσει μυϊκή αδυναμία, μουδιάσματα, προβλήματα στην όραση.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση πρόσληψης βιταμίνης είναι για τους ενήλικες 15 μg.

Η βιταμίνη Ε συνήθως βρίσκεται σε λιπαρές ουσίες φυτικής προέλευσης όπως στις ελιές, τα σπαράγγια, στα πράσινα λαχανικά. Από τα λιπαρά ζωικής προέλευσης θα βρούμε βιταμίνη Ε στο μοσχάρι.
Eμείς σας αποκαλύπτουμε τις τροφές που είναι πιο πλούσιες σε βιταμίνη Ε.
Το αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνη του συμπλέγματος Β και ειδικά σε Β3, Β5, Β6, Β9, αλλά και σε βιταμίνη Ε. Για να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης Ε, μπορείτε να το καταναλώσετε κομμένο στη μέση με λίγο ελαιόλαδο ή και συνοδευόμενο από σολομό ή κάποιο παστό ψάρι.
Σαρδέλες

Οι σαρδέλες, όπως και η ρέγγα, περιέχουν βιταμίνη D, Ω-3 και βιταμίνη Ε. Αντιπροσωπεύουν το 10% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Ε. Μπορεί να καταναλωθούν φρέσκιες, ξυδάτες ή ακόμα και σε κονσέρβα.
Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα, όπως όλοι οι ελαιούχοι σπόροι, περιέχουν βιταμίνη Ε. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε τα βιολογικά. Είναι το καλύτερο snack.
Ένα φλιτζάνι του καφέ αμύγδαλα την ημέρα είναι αρκετά γιατί μην ξεχνάτε ότι έχουν αρκετές θερμίδες.
Σπανάκι
Το σπανάκι έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, 3,98mg/100γρ. Το σημαντικό είναι ότι δίνει λίγες θερμίδες. Στη σαλάτα το σπανάκι είναι απίθανο αλλά και μαγειρεμένο σαν σπανακόρυζο ή συνοδευτικό κρέατος ή με σουπιές.
Μαργαρίνη
Η μαργαρίνη είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε. Καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Μια μερίδα 20 γρ. καλύπτει το 20% των αναγκών μας σε βιταμίνη Ε. Επιπλέον, περιέχει πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα από το βούτυρο.
Σπαράγγια – Ομβριές

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνες Α, C, Ε, Κ και Β6 καθώς και φυλλικό οξύ, σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Aπό τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα