Οι Βέλγοι είναι πολύ περήφανοι για τις βάφλες και θεωρούνται το εθνικό τους γλυκό. Στις Βρυξέλλες προσφέρονται με 30 διαφορετικούς ευφάνταστους συνδυασμούς. Στο περίφημο Gaufres de Bruxelles, στη Rue Marché aux Herbes, αρ. 113, απολαύσαμε, μακράν τις καλύτερες, βάφλες της πόλης. Ο ιδιοκτήτης Αnton Acayan, μας προσέφερε να δοκιμάσουμε και τα δύο είδη βάφλας, την αυθεντική βάφλας Βρυξελλών και την βάφλα της Λιέγης, που έχει ακανόνιστο σχήμα και καραμελωμένη ζάχαρη. Τις απολαύσαμε με αυθεντική σοκολάτα, με φράουλες και σαντιγί, με παγωτό … υπέροχες. Μοιραζόμαστε τη συνταγή μαζί σας.
Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Χρόνος αναμονής 45 λεπτά Πολύ εύκολη
Βάφλα Βρυξελλών
Υλικά για 4 άτομα
250 γρ αλεύρι, κοσκινισμένο
375 ml φρέσκο γάλα
10 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ βούτυρο εκλεκτό, λιωμένο
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
3 αυγά
1 πρέζα αλάτι
1/4 στικ βανίλιας ή 1 βανιλίνη
30 γρ. ζάχαρη άχνη
Για το πασπάλισμα της βαφλιέρας
20 γρ. ζάχαρη άχνη
Tρόπος Παρασκευής
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο ζεστό γάλα και με τη λίγη ζάχαρη.
Διαχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια του αυγού με το σύρμα μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και δημιουργούμε ένα κενό στη μέση και ρίχνουμε το υπόλοιπο χλιαρό γάλα.
Χτυπάμε δυνατά με το σύρμα και προσθέτουμε τους κρόκους, τα 30 γρ. ζάχαρης, το λιωμένο βούτυρο, τη μαγιά, τη βανίλια και σιγά σιγά τα ασπράδια των αυγών.
Σκεπάζουμε τον κάδο με το μείγμα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45 λεπτά.
Ζεσταίνουμε πολύ καλά τη βαφλιέρα και ψήνουμε τις βάφλες μέχρι να γίνουν τραγανές.
Τις βγάζουμε και τις σερβίρουμε με φράουλες και σαντιγύ, με παγωτά διάφορα, με σάλτσα σοκολάτας ή καραμέλας, με ζάχαρη βανίλιας ή λεβάντας ή με τρίμα βέλγικης σοκολάτας.