7 συμβουλές για να γίνουμε καλύτεροι οδηγοί

Tips

Όσο καλά και να οδηγείς πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Πολλές φορές ακόμα και οι πιο έμπειροι οδηγοί κάνουν λάθη που θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους, τους συνεπιβάτες τους, τα άλλα οχήματα και τους πεζούς.

Είναι αμέτρητα τα σημεία που πρέπει να προσέχουμε όταν οδηγούμε και πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση. Εμείς θα αναφερθούμε σε μερικά από αυτά.

  1. Τηρούμε τα όρια ταχύτητας. Τα όρια ταχύτητας του κάθε δρόμου δεν είναι τυχαία καθορισμένα. Έχουν αποφασιστεί με βάση πολλούς παράγοντες και με κύριο γνώμονα την οδική ασφάλεια.
  2. Προσαρμόζουμε την οδήγησή μας ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Αλλιώς θα οδηγήσουμε σε έναν ευρύχωρο δρόμο χωρίς κίνηση, αλλιώς μέσα στην πόλη και αλλιώς στην εθνική οδό. Επίσης προσαρμοζόμαστε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
  3. Οδηγούμε ομαλά. Οι απότομοι ελιγμοί, τα απότομα φρεναρίσματα και οι επιταχύνσεις ενδέχεται να μας οδηγήσουν σε απώλεια ελέγχου του οχήματος. Επιπλέον αιφνιδιάζουν τους γύρω οδηγούς και τρομάζουν τους συνεπιβάτες μας.
  4. Τηρούμε τις αποστάσεις. Ανάλογα με την ταχύτητα που κινούμαστε τηρούμε και τις ανάλογες αποστάσεις από το όχημα που προπορεύεται. Ένας παλιός αλλά δοκιμασμένος κανόνας είναι το λεγόμενο «1101, 1102». Εντοπίζουμε ένα σταθερό σημείο στο δρόμο π.χ. έναν στύλο, και μόλις το προπορευόμενο όχημα τον περάσει προφέρουμε αργά, καθαρά και δυνατά τους αριθμούς 1101, 1102. Αν τη στιγμή που τελειώνουμε τη φράση μας βρισκόμαστε περνάμε εμείς δίπλα από τον στύλο έχουμε τη σωστή απόσταση από τον μπροστινό μας. Αν βρεθήκαμε να περνάμε δίπλα από τον στύλο πριν ολοκληρώσουμε τη φράση μας πρέπει να επιβραδύνουμε ελαφρά.
  5. Κοιτάμε μόνο μπροστά και ρίχνουμε κλεφτές ματιές στους καθρέφτες. Όταν οδηγούμε δεν κοιτάμε τους συνεπιβάτες μας ούτε τη θέα. Εννοείται ότι δεν ασχολούμαστε με το κινητό μας, ούτε μιλάμε στο τηλέφωνο. Κοιτάζουμε μόνο μπροστά τον δρόμο μας, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στους καθρέπτες για να τσεκάρουμε την κίνηση γύρω μας.
  6. Ανάβουμε τα φώτα. Ανάβουμε τα φώτα λίγο πριν βραδιάσει και τα σβήνουμε αφού ξημερώσει καλά. Αν η ημέρα είναι πολύ συννεφιασμένη, βρέχει ή έχει ομίχλη τα αφήνουμε ανοιχτά και κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας τα ανάλογα φώτα για κάθε περίσταση.
  7. Σεβόμαστε τους πεζούς. Προσέχουμε τους πεζούς, κινούμαστε με μεγάλη προσοχή σε περιοχές που κινούνται παιδιά (σχολεία, παιδικές χαρές κ.λπ) και όποτε είναι ασφαλές σταματάμε για να δώσουμε προτεραιότητα στους πεζούς να διασχίσουν τον δρόμο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !