Λιγκουίνι με σουπιές και το μελάνι τους

Tips

Μια γευστική δημιουργία εκλεπτυσμένη και καλοκαιρινή. Θα εντυπωσιάσετε τους φίλους … αφού ξεχειλίζει νοστιμιά. Ο ιχθυολόγος Κώστας Βεντούρας μας αποκαλύπτει τα μυστικά και τη διαδικασία για να είναι το μελάνι όπως του πρέπει.

Η σουπιά είναι πλούσια πηγή σιδήρου και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά. Η πρωτεΐνη τους είναι υψηλής διατροφικής αξίας και η βιταμίνη Β12 ξεχειλίζει… όπως και τα Ω-3 λιπαρά.

Φροντίζουμε λοιπόν να έχουν οι σουπιές θέση στο τραπέζι μας… πρέπει

Xρόνος παρασκευής 1 ώρα και 10 λεπτά / Εύκολη

 Λιγκουίνι με σουπιές και το μελάνι τους

 Από τον Κώστα Βεντούρα, εστιατόριο Ventura, Πρέβεζα

 Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. λιγκουίνι

1 κιλό σουπιές ή 4 μέτριες φρέσκες

2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους

Ελαιόλαδο

70 ml κρασί λευκό, ασύρτικο

μία πρέζα αλάτι

μία πρέζα πιπέρι

Για τη σάλτσα

500 ml λευκό κρασί

1 φύλλα δάφνης

250 γρ. τριμμένη ντομάτα

Μελάνι από τις σουπιές

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές αφαιρώντας τους ασκούς με το μελάνι που θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Σε μεγάλο τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Παράλληλα  ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Μέσα στο κρασί βράζουμε το φύλλο δάφνης, την ντομάτα, αλάτι, το πιπέρι και τις σουπιές και σιγοβράσουν για 45-50 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Παράλληλα ετοιμάζομαι και το μελάνι της σουπιάς που θέλει μία διαδικασία.

Ξεπλένουμε προσεκτικά τους ασκούς με το μελάνι.

Τους βάζουμε σε ένα μπρίκι με νερό και τους βράζουμε για 2-3 λεπτά ώστε να αποστειρωθούν.

Τους περνάμε από το σουρωτήρι και 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο της σάλτσας ρίχνουμε το μελάνι στην κατσαρόλα.

Παράλληλα έχουμε βράσει τα λιγκουίνι al dente και σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο.

Πάνω από το λιγκουίνι βάζουμε τη σουπιά και περιχύνουμε με τη σάλτσα της.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !