Αερίζουμε καλά το σπίτι μας … για να είμαστε υγιείς

Tips

Για να έχετε ένα σπίτι που αποπνέει φρεσκάδα και υγεία θα πρέπει να το αερίζετε καθημερινά ακόμα και το βαρύ χειμώνα. Είναι απαραίτητο να ανοίγουμε τα παράθυρα τουλάχιστον για είκοσι λεπτά την ημέρα, δέκα το πρωί και δέκα το απόγευμα. Ο φρέσκος αέρας συμβάλλει στην ευεξία μας και την ευζωία μας και αποτρέπει μολύνσεις.

Το άνοιγμα των παραθύρων θα πρέπει να γίνει καθημερινή συνήθεια για την προστασία της υγείας της οικογένειας, ώστε να αποφεύγουμε τους εσωτερικούς ρύπους, που είναι ίσως πιο επικίνδυνοι από τους εξωτερικούς. Επιλέγουμε τις πρωινές ώρες και το βράδυ πριν πάμε για ύπνο.

Όχι στο κάπνισμα

Εννοείται ότι θα πρέπει να κόψουμε με το μαχαίρι, την κακή συνήθεια κάποιων που καπνίζουν μέσα στο σπίτι, πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση ο εξαερισμός θα πρέπει να είναι πιο συχνός.

Ανοίγουμε τα παράθυρα, αερίζουμε το σπίτι μας  για να φύγουν οι έντονες μυρωδιές, έτσι αποφεύγουμε πονοκεφάλους και αλλεργίες. Τελικά είναι η πιο αποτελεσματική λύση. Αν μπορούμε να το εφαρμόσουμε και στο γραφείο μας, θα δείτε ότι θα συγκεντρώνεστε πιο εύκολα και θα είστε πιο αποδοτικοί στην εργασία σας.

Αποσμητικά χώρου, κεριά αρωματικά

Τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο να θέλουμε να καλύψουμε τις όποιες μυρωδιές ανάβοντας κεριά αρωματικά ή αποσμητικά σπρέι, που κάποια από αυτά απελευθερώνουν σωματίδια ερεθιστικά για το αναπνευστικό, όταν μάλιστα υποφέρουμε από αλλεργίες χρειάζεται προσοχή στην επιλογή τους, να αναγράφεται μη τοξικό.

Μειώστε τη ρύπανση των εσωτερικών χώρων του σπιτιού σας και διαλέξτε απορρυπαντικά, χρώματα για τους τοίχους, χαλιά, έπιπλα ακόμα και παιχνίδια λιγότερο τοξικά. Το βενζόλιο, που περιέχεται σε κάποια από αυτά, χαρακτηρίζεται σαν επικίνδυνο για κακοήθειες.

Υπολογίζουμε ότι στο σπίτι περνάμε τουλάχιστον 10-15 ώρες οπότε πρέπει να διαβιούμε σε περιβάλλον με αρκετό οξυγόνο.

Έχει παρατηρηθεί ότι φτερνίσματα, κοκκινίλες στο δέρμα, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή αλλεργικής αιτιολογίας με έναν καλό εξαερισμό του σπιτιού μειώνονται ή εξαφανίζονται.

Για το τζάκι

Μια επισήμανση κάνουμε τώρα που θα αρχίσουμε να ανάβουμε τζάκι να αφήνουμε ένα παράθυρο ανοικτό έστω λίγο για να αποφύγουμε τον κίνδυνο του μονοξειδίου.

Για τη μούχλα

Αν παρατηρήσετε στο σπίτι σας κάποια πράσινα ή μαύρα σημεία τότε η υπερβολική υγρασία και ο κακός εξαερισμός προκάλεσε μούχλα που έχει εγκατασταθεί με κίνδυνο επέκτασης. Κυρίως η κουζίνα και το μπάνιο είναι τα πιο επιρρεπή δωμάτια.

Μην ξεχνάτε να ανοίγετε το παράθυρο μετά το μπάνιο σας ή μετά το μαγείρεμα. Μην μου πείτε ότι ο απορροφητήρας ανανεώνει τον αέρα γιατί απορροφά τις μυρωδιές και την υγρασία. Μάθετε λοιπόν, ότι ο φυσικός αερισμός δεν αντικαθίσταται από κανέναν μηχανικά ελεγχόμενο.

Η ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι επηρεάζεται περισσότερο αν έχετε ζώα ή μοκέτες από τοίχο σε τοίχο, που τα ακάρεα εγκαθίστανται.

Φροντίστε τις ημέρες που είναι ηλιόλουστες να αερίζεται το σπίτι σας.

Είναι μια υγιεινή συνήθεια… μια πράξη που συμβάλλει στην ευζωία μας. Ακολουθείστε την …

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !