Ποιά φρούτα και λαχανικά πλημμυρίζουν από βιταμίνη C;

Τα μυστικά των Chef

Η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και εντελώς απαραίτητη για τη θωράκιση του οργανισμού μας, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας και προσφέρει πλούσια αντιοξειδωτική δράση.

Επίσης η βιταμίνη συμβάλλει στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της καρδιαγγειακής λειτουργίας, στο σχηματισμό κολλαγόνου του δέρματος και των συνδέσμων.

Επειδή ο οργανισμός μας δεν έχει τη δυνατότητα να τη συνθέσει είναι απαραίτητο να την λαμβάνουμε από τη διατροφή μας.

Ο χειμώνας έρχεται … και ο οργανισμός μας θέλει ενίσχυση.

Εμείς βρήκαμε τα λαχανικά και τα φρούτα που χαρίζουν την περισσότερη βιταμίνη και είναι απαραίτητο να τα εντάξετε κάποια από αυτά στη καθημερινή σας διατροφή …

Θα εκπλαγείτε γιατί το πορτοκάλι, που νομίζαμε ότι περιέχει την περισσότερη βιταμίνη C τελικά βρίσκεται στην έκτη θέση …

Άλλο λαχανικό έχει τα πρωτεία… έχει χρώμα κόκκινο και γεύση ξεχωριστή.

Τα πιο πλούσια λαχανικά και φρούτα σε βιταμίνη C

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης είναι σύμφωνα με την ΕΕ 60 mg, ενώ οι Αμερικανικές Ιατρικές Ακαδημίες προτείνουν 75 mg για τις γυναίκες, 90mg για τους άνδρες και επιπλέον 35mg για τους καπνιστές.

Κόκκινες πιπεριές Φλώρινας

190 mg βιταμίνης C ανά 100 g

Οι κόκκινες πιπεριές Φλώρινας είναι το πλουσιότερο λαχανικό σε βιταμίνη C. Eπίσης παρέχουν στον οργανισμό μας βιταμίνη Α, βιταμίνες της ομάδας Β καθώς και βιταμίνη Ε.

Και οι άλλες πιπεριές διαφόρων χρωμάτων είναι υψηλής διατροφικής αξίας αλλά η ποσόστωση είναι μικρότερη.

Το ακτινίδιο

80-90 mg βιταμίνης C ανά 100 g ακτινιδίου

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C  και αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Ε, Κ και Β9, καλίου, χαλκού και φυτικών ινών.

Λαχανάκια Βρυξελλών

62 mg βιταμίνης C ανά 100 g

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, προβιταμίνη Α, βιταμίνες της ομάδας Β και πρωτεΐνες. Μας χαρίζουν… ελάχιστες θερμίδες γιατί το 90% της «υπάρξής» τους οφείλεται είναι νερό.

Μπρόκολο

60 mg βιταμίνης C ανά 100 g

Το μπρόκολο είναι λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας και πλούσιο σε βιταμίνη βιταμίνη C .

Στον οργανισμό μας προσφέρει ακόμα βιταμίνες Α, Β2, Β5, Β6, Β9, Ε, Κ.

Ακόμα είναι καλή πηγή σιδήρου, πρωτεΐνών και χαλκού.

Το μυστικό για να απολαμβάνουμε τα χαρίσματά του θα πρέπει να είναι μαγειρεμένο στον ατμό ή ελαφροβρασμένο.

Φράουλα

strawberry harvest

60 mg βιταμίνης C ανά 100 γρ

Ολοκόκκινη, νόστιμη και πλούσια σε βιταμίνη C και φλαβανοειδή. Η αντιοξειδωτική δύναμή που μας προσφέρει είναι υψηλή.

Επίσης είναι καλή πηγή βιταμινών Α, Β9, σιδήρου, καλίου, μαγγανίου, χαλκού, ψευδαργύρου αλλά και φυτικών ινών.

Λεμόνι – Πορτοκάλι

53 mg βιταμίνης C ανά 100 γρ

Πλούσιο σε βιταμίνη C, καθόλου τυχαίο που οι μαμάδες μας κυνήγαγαν με ένα ποτήρι πορτοκαλάδα όταν είμαστε μικρά.

Όμως όπως αποδεικνύεται δεν είναι και το πρώτο των πρώτων σε βιταμίνη. Όμως για να μην είμαστε άδικοι το πορτοκάλι και το λεμόνι περιέχουν επίσης βιταμίνες Β1, Β5, Β9, χαλκό και ασβέστιο.

Αφέψημα αγριοτριανταφυλλιάς

Είναι τώρα το φθινόπωρο βάλσαμο και έχει την μεγαλύτερη ποσόστωση βιταμίνης C και όχι μόνον…

Άλλα φρούτα που ακολουθούν στην ποσόστωση βιταμίνης C είναι ο ανανάς, η γκουάβα, η παπάγια, το μύρτιλο και από λαχανικά η ντομάτα, το σπανάκι και άλλα λιγότερο πλούσια.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !