Αλήθειες και μύθοι για τα μύδια

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Το καλοκαίρι τα θαλασσινά είναι στα καλύτερά τους. Τα μύδια είναι νόστιμα και θρεπτικά και γίνονται σε χρόνο Dt. Oι συνταγές τους πολλές και δημιουργικές.

Τα μύδια καλλιέργειας είναι ένα πραγματικά βιολογικό προϊόν Αφού δεν γίνεται απολύτως καμία χρήση τροφής, θεραπείας ή άλλες επεμβάσεις σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας τους.

Μυδοκαλλιέργεια στα κρυστάλλινα νερά της Χαλκιδικής

Τα μύδια τρέφονται αποκλειστικά με το ίδιο το θαλασσινό νερό το οποίο και φιλτράρουν συνεχώς.

Η επεξεργασία των μυδιών

Μόλις τα μύδια βγουν από τη θάλασσα, διαχωρίζονται, πλένονται, επιλέγονται και σε σύντομο χρόνο μεταφέρονται με φορτηγά ψυγεία στην αγορά των καταναλωτών.

Διατροφική αξία

Στα μύδια λέμε ναι, αφού πρόκειται για τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα Ω-3 και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Το λίπος τους είναι ελάχιστο.

Τα μύδια είναι πλούσια σε αναπλαστικές και ενεργειακές ουσίες, όπως υδατάνθρακες και μεταλλικά στοιχεία με κυριότερα το ασβέστιο, το φώσφορο, το νάτριο, το κάλιο, το ιώδιο, το σίδηρο, το χαλκό, τον ψευδάργυρο και το μαγνήσιο.

Περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2 και D καθώς και άλλα βασικά συστατικά απαραίτητα στον οργανισμό μας.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι τα μύδια είναι η ε πλουσιότερη ζωική τροφή σε περιεκτικότητα σιδήρου.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι η ποσότητα σιδήρου είναι τριπλάσια από αυτή που βρίσκουμε στο μοσχαρίσιο συκώτι.

Πώς διατηρούνται καλύτερα τα μύδια;

Τα μύδια με κεφάλι διατηρούνται στη συντήρηση του ψυγείου στους 4ο – 7ο C για 5 ημέρες.

Όμως πριν τα καταναλώσουμε κάνουμε πάντα ένα τελικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα ξεπλένουμε τα όστρακα κάτω από τρεχούμενο νερό και απομακρύνουμε τυχόν μύδια με ανοιχτά κελύφη, που δεν αντιδρούν και παραμένουν ανοιχτά.

Tο κέλυφος πρέπει να είναι κλειστό ανοίγει πολύ δύσκολα και κλείνει ερμητικά πάλι μετά από κάθε προσπάθεια να ανοιχτεί.

Τα μύδια πρέπει να έχουν το ευχάριστο άρωμα της θάλασσας και να περιέχουν φυσιολογικές ποσότητες ενδοθυρικού υγρού.

Τα αποκελυφωμένα μύδια διατηρούνται στους 0 –  4ο C στη συντήρηση του ψυγείου για 5 ημέρες. Mπορούν όμως να διατηρηθούν και στην κατάψυξη για 2-3 μήνες.

Μύθος…

Τα μύδια ελέγχονται πριν μαγειρευτούν όπως αναφέραμε παραπάνω. Είναι μύθος ότι πρέπει να πετάμε τα μύδια που είναι κλειστά… γιατί είναι επικίνδυνα.

Βασίλης Αναστασίου

Από τον ιχθυολόγο Βασίλη Αναστασίου εκτροφέα μυδιών, Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Τραγανά μπαστουνάκια μελιτζάνας με γλυκόξινη σάλτσα πορτοκαλιού και σουσάμι

Η μελιτζάνα είναι το δώρο της φύσης για το καλοκαίρι… Έχει φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Την καλύτερη έκδοση της τηγανητής μελιτζάνας με μια...

Καρπάτσιο μοσχάρι

Μια γευστική δημιουργία υψηλής διατροφικής αξίας. Γίνεται εύκολα και έχει το δικό του φανατικό κοινό. Δεν είναι πιάτο για όλους. Τα μυστικά του είναι τα...

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !