Αλήθειες και μύθοι για τα μύδια

Tips

Το καλοκαίρι τα θαλασσινά είναι στα καλύτερά τους. Τα μύδια είναι νόστιμα και θρεπτικά και γίνονται σε χρόνο Dt. Oι συνταγές τους πολλές και δημιουργικές.

Τα μύδια καλλιέργειας είναι ένα πραγματικά βιολογικό προϊόν Αφού δεν γίνεται απολύτως καμία χρήση τροφής, θεραπείας ή άλλες επεμβάσεις σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας τους.

Μυδοκαλλιέργεια στα κρυστάλλινα νερά της Χαλκιδικής

Τα μύδια τρέφονται αποκλειστικά με το ίδιο το θαλασσινό νερό το οποίο και φιλτράρουν συνεχώς.

Η επεξεργασία των μυδιών

Μόλις τα μύδια βγουν από τη θάλασσα, διαχωρίζονται, πλένονται, επιλέγονται και σε σύντομο χρόνο μεταφέρονται με φορτηγά ψυγεία στην αγορά των καταναλωτών.

Διατροφική αξία

Στα μύδια λέμε ναι, αφού πρόκειται για τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα Ω-3 και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Το λίπος τους είναι ελάχιστο.

Τα μύδια είναι πλούσια σε αναπλαστικές και ενεργειακές ουσίες, όπως υδατάνθρακες και μεταλλικά στοιχεία με κυριότερα το ασβέστιο, το φώσφορο, το νάτριο, το κάλιο, το ιώδιο, το σίδηρο, το χαλκό, τον ψευδάργυρο και το μαγνήσιο.

Περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2 και D καθώς και άλλα βασικά συστατικά απαραίτητα στον οργανισμό μας.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι τα μύδια είναι η ε πλουσιότερη ζωική τροφή σε περιεκτικότητα σιδήρου.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι η ποσότητα σιδήρου είναι τριπλάσια από αυτή που βρίσκουμε στο μοσχαρίσιο συκώτι.

Πώς διατηρούνται καλύτερα τα μύδια;

Τα μύδια με κεφάλι διατηρούνται στη συντήρηση του ψυγείου στους 4ο – 7ο C για 5 ημέρες.

Όμως πριν τα καταναλώσουμε κάνουμε πάντα ένα τελικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα ξεπλένουμε τα όστρακα κάτω από τρεχούμενο νερό και απομακρύνουμε τυχόν μύδια με ανοιχτά κελύφη, που δεν αντιδρούν και παραμένουν ανοιχτά.

Tο κέλυφος πρέπει να είναι κλειστό ανοίγει πολύ δύσκολα και κλείνει ερμητικά πάλι μετά από κάθε προσπάθεια να ανοιχτεί.

Τα μύδια πρέπει να έχουν το ευχάριστο άρωμα της θάλασσας και να περιέχουν φυσιολογικές ποσότητες ενδοθυρικού υγρού.

Τα αποκελυφωμένα μύδια διατηρούνται στους 0 –  4ο C στη συντήρηση του ψυγείου για 5 ημέρες. Mπορούν όμως να διατηρηθούν και στην κατάψυξη για 2-3 μήνες.

Μύθος…

Τα μύδια ελέγχονται πριν μαγειρευτούν όπως αναφέραμε παραπάνω. Είναι μύθος ότι πρέπει να πετάμε τα μύδια που είναι κλειστά… γιατί είναι επικίνδυνα.

Βασίλης Αναστασίου

Από τον ιχθυολόγο Βασίλη Αναστασίου εκτροφέα μυδιών, Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !