Αυθεντική Φάβα Φενεού

Tips

Η φάβα Φενεού που καλλιεργείται στην πανέμορφη κοιλάδα είναι ένα Προιόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε) με ιδιαίτερη διατροφική αξία. Ο Πάνος Φιλόπουλος είναι βιοκαλλιεργητής φάβας και την προσφέρει στην ταβέρνα του καμωμένη αριστοτεχνικά.Η αλήθεια είναι ότι η φάβα ήταν βελούδινη με πινελιές από πιπερίτσες.

Xρόνος παρασκευής 1 ώρα και 20 λεπτά / Εύκολο

Αυθεντική Φάβα Φενεού

Από τον Πάνο Φιλόπουλο, ταβέρνα Καπρής, Αρχαίος Φενεός, Ορεινή Κορινθία

Υλικά για 4 άτομα  

1 κιλό φάβα Φενεού ΠΓΕ, ποικιλία λαθούρι

1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1-2 πιπεριές Φλώρινας, μεσαίες κομμένες σε πολύ λεπτές ροδέλες, χωρίς σπόρους

  • μέτρια καρότα, τριμμένα

1 πιπερίτσα καυτερή, αποξηραμένη

1 κ.σ. αλάτι

½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 φύλλο δάφνης

Μισό ποτήρι του νερού ελαιόλαδο εκλεκτό

Νερό

Για το φινίρισμα

1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Τρόπος παρασκευής

Σε πλατεία κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές Φλώρινας, τα καρότα, την πιπερίτσα και το πιπέρι και σοτάρουμε ελαφρά μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά.

Παράλληλα πλένουμε τη φάβα καλά και την στεγνώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

Ρίχνουμε τη φάβα στην κατσαρόλα και τη σοτάρουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει η φάβα.

Προσθέτουμε ζεστό νερό σε δόσεις, το φύλλο δάφνης και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να αρχίσει να χυλώνει η φάβα και προσθέτουμε και το αλάτι δοκιμάζοντας πάντα.

Όσο χυλώνει η φάβα και εξατμίζονται τα υγρά ανακατεύουμε συνεχώς με υπομονή, να μην πιάσει η κατσαρόλα.

Η φάβα πρέπει να είναι στεγνή από υγρά και δεν συνηθίζουμε να την περνάμε από το μπλέντερ ή ραβδομπλέντερ.

Σερβίρουμε τη φάβα χλιαρή με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκια και ελαιόλαδο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !