Γαλοτύρι Ηπείρου

Tips

Το γαλοτύρι είναι από τις αγαπημένες τυρένιες λιχουδιές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Είναι ένα φρέσκο τυράκι με μια ρουστίκ κελαριστή πινελιά βουνίσια. Εμείς σας δίνουμε τα μυστικά για να το φτιάξετε μόνοι σας, γιατί είναι τόσο εύκολο. Αρκεί να επιλέξετε ένα ωραίο παραδοσιακό γιαούρτι πρόβειο ή και αγελαδινό.

Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά / Χρόνος ψύξης 24 ώρες / Πολύ εύκολο

Γαλοτύρι Ηπείρου

Από τον Αντώνη Χατζηεφραιμίδη, εστιατόριο «Καπνισμένο τσουκάλι», Κόνιτσα

Υλικά

1 κιλό γιαούρτι αγελαδινό

150 γρ. γιαούρτι πρόβειο

100 ml φρέσκο γάλα πλήρες

30 ml ελαιόλαδο

1,5 κ.σ αλάτι ψιλό

Για το πασπάλισμα

Φρέσκη ρίγανη ή θυμάρι ή μάραθο

Αγουρέλαιο

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το φινίρισμα

Ντομάτα τριαντάφυλλο

Κόκκινη πιπεριά, σε μπαστουνάκια

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι με το αλάτι και ανακατεύουμε αρκετά.

Έπειτα, βάζουμε το γιαούρτι σε ένα  τουλουπάνι κλείνοντας τις άκρες του. Δένουμε καλά με ένα σπάγκο και περνάμε μέσα από αυτόν μία κουτάλα ξύλινη έτσι ώστε να στεριώσουμε το τουλουπάνι στο χείλος της κατσαρόλας.

Με τον τρόπο αυτό, θα στραγγίξει από το γιαούρτι το περιττό νερό και το αλάτι.

Βάζουμε τη κατσαρόλα στο ψυγείο.

Χρειάζεται περίπου 24 ώρες για να φύγουν από το γιαούρτι τα υγρά.

Έπειτα, αφαιρούμε από το τουλουπάνι το τυρί που είναι έτοιμο.

Βάζουμε το τυρί σε ένα μπολ και προσθέτουμε το πρόβειο γιαούρτι, το γάλα και το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Το γαλοτύρι είναι έτοιμο.

Μπορούμε να προσθέσουμε επίσης φρέσκο θυμάρι και αν θέλουμε λίγο αγουρέλαιο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σερβίρουμε διακοσμώντας με ντομάτα τριαντάφυλλο και κόκκινη πιπεριά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !