Αυθεντική παέγια με ψαρικά

Tips

Στην πανέμορφη Βαλένθια της Ισπανίας εφευρέθηκε η παέγια. Οι ψαράδες όταν γύριζαν από το ψάρεμα επινόησαν αυτό το τηγάνι με τις δύο λαβές, που ονόμαζαν παέγια  για να τηγανίζουν ή να μαγειρεύουν τα ψάρια δεύτερης κατηγορίας. Το ρύζι ήταν εκλεκτό και άφθονο οπότε έτσι γεννήθηκε η παέγια, έμβλημα της ισπανικής κουζίνας.

Εμπειρία γαστρονομική, η πρόσκλησή μου από την Ρυθμιστική Αρχή Ρυζιού της Βαλένθια, σε barraca, το παραδοσιακό σπίτι των ψαράδων, πάνω στο νερό… δίπλα στους ορυζώνες με την μοναδική βιοποικιλότητα. Mε καλωσόρισαν με κρασί λευκό απίθανο…

Μόλις ετοιμάστηκε η παέγια μπήκε στη μέση του τραπεζιού γιατί είναι από τις γευστικές δημιουργίες που μοιράζονται…

Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Μέτριας δυσκολίας

Αυθεντική παέγια με ψαρικά

Yλικά για 4 άτομα

200 γρ. πεσκανδρίτσα, κομμένη σε κομμάτια

200 γρ. καλαμαράκια, κομμένα σε κομμάτια

8 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες

1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και τριμμένη

4 μικρά ξερά κρεμμύδια, τριμμένα

100 γρ. μανιτάρια, λευκά, πορτομπέλο και άγρια

400ml ζωμός ψαριού

400ml ζωμός γαρίδας

200 γρ. Ρύζι ΠΟΠ Βαλένθια ή αρμπόριο

0,4 γρ. Σαφράν

Αλάτι

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τα ψάρια και προετοιμάζουμε τον ζωμό βράζοντας τα κόκκαλα και το κεφάλι.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και βράζουμε τα κεφάλια και το κέλυφος μέχρι να έχουμε ένα κόκκινο ζωμό.

Στο τηγάνι παέγια σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο τα καλαμαράκια για 3 λεπτά και τα βγάζουμε σε πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σοτάρουμε το ψάρι στο ίδιο σκεύος μέχρι να πάρουν χρώμα για 3 περίπου λεπτά, και τα αφήνουμε στην άκρη.

Στη συνέχεια, βάζουμε στην παέγια τον κόκκινο ζωμό από τις γαρίδες και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε το ζωμό ψαριού και αφήνουμε το μείγμα να βράσει ανακατεύοντας ελαφρά 2 φορές.

Η παέγια ετοιμάζεται

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι, το σαφράν, τα μανιτάρια και το αλάτι.

Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 18 – 20 λεπτά, περίπου μέχρι το ρύζι να φτάσει στο επιθυμητό σημείο μαγειρέματος.

Μετά τα πρώτα 5 από το βράσιμο προσθέτουμε το ψάρι, τα καλαμάρια και τις γαρίδες και τις αφήνουμε να βράσουν.

Ανακατεύουμε μόνον 1 φορά και αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό.

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να ξεκουραστεί για άλλα 5 λεπτά, για να πάρει κρεμώδη υφή και σερβίρουμε αμέσως.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !