Bellini, η ιστορία του trendy cocktail και η αυθεντική συνταγή

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Το περίφημο βενετσιάνικο cocktail έχει τη δική του ιστορία. Εμείς ταξιδεύουμε για να δοκιμάσουμε το αυθεντικό Bellini στον τόπο που γεννήθηκε… στο Harry’s Bar, στην Πλατεία Αγίου Μάρκου, στην καρδιά της Βενετίας.

Ο Giuseppe Cipriani εδώ δημιούργησε το cocktail που έμελλε να γίνει από τα πλέον αγαπημένα και γνωστά ποτά στον κόσμο. Εμπνεύστηκε το Bellini το 1948, από τον βενετό ζωγράφο Giovanni Bellini του 15ου αιώνα, που ζωγράφιζε τα αρωματικά λευκά ιταλικά ροδάκινα. Έτσι σκέφτηκε να αξιοποιήσει τα φρούτα που είναι σε αφθονία σε όλη την Ιταλία από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, και είχε μια προτίμηση για τα λευκά. Στην πραγματικότητα, αγαπούσε τόσο πολύ τη γεύση, τη δροσιά και το άρωμα του ροδάκινου, που σκεφτόταν πως μπορεί να μετατρέψει το μαγικό άρωμα, σε ένα ποτό που θα μπορούσε να προσφέρει στο Harry’s Bar.

 

Στιγμιότυπο από την παρασκευή του αυθεντικού bellini. Co Harry’s Bar

Πειραματίστηκε καθαρίζοντας και λιώνοντας μικρά λευκά ροδάκινα και προσθέτοντας λίγο prosecco, που στη Βενετία αγαπούν πολύ. Οι διάσημοι πελάτες του δέχθηκαν με ενθουσιασμό να συμμετάσχουν στην διαδικασία αυτής της αλχημείας ώστε να γίνει ακόμα πιο εκλεκτό και fine.. Tελικά το μυστικό της επιτυχίας είναι να είναι τα ροδάκινα και το prosecco πολύ παγωμένα ακόμα και τα σκεύη που χρησιμοποιούν για την παρασκευή του.

Το Bellini είναι το εμβληματικό cocktail της Βενετίας και συνώνυμο του Harry’s Bar και των εστιατορίων Cipriani σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα η παράδοση θέλει τον  Cipriani να είναι πολύ αρνητικός στη χρήση μπλέντερ και είχε προσλάβει  έναν γεροδεμένο υπάλληλο για να συνθλίβει με τα χέρια του τα ώριμα ροδάκινα που απαιτούνταν για την παρασκευή του cocktail του. Η συνταγή καταγράφηκε αργότερα από τον γιο του Giuseppe, Arrigo, στο βιβλίο Simply Italian by Cipriani: Classic Recipes from Harry’s Bar in Venice, και έτσι έγινε γνωστή και η ιστορία του ποτού.

Το εσωτερικό του Harry’s bar. Co Harry’s bar

Το περίφημο Harry’s bar

Στις 13 Μαΐου 1931, ο Giuseppe Cipriani Senior άνοιξε το Harry’s Bar στη Βενετία. Με τα χρόνια, το Harry’s Bar έγινε τo πιο ευχάριστο και trendy σημείο συνάντησης συγγραφέων, ζωγράφων, καλλιτεχνών, αριστοκρατών, βασιλιάδων. Από τον Ernest Hemingway και τον Gary Cooper μέχρι την Peggy Guggenheim, τον George Clooney, την Καρολίνα του Μονακό και βασιλείς. Τo μυστικό της επιτυχίας αυτού του μικροσκοπικού bar ήταν και είναι η άψογη εξυπηρέτηση, τα ευφάνταστα , η ελευθερία και η απόλυτη εχεμύθεια. Οι πελάτες το αποκαλούσαν Bijou κόσμημα ή bisous που σημαίνει φιλί στα γαλλικά. Aπό την πρώτη ημέρα της δημιουργίας του ήταν από τα πιο αγαπημένα bar της Ευρώπης.

Το κτήριο Harry’s bar

Το 1981 οι Cipriani δημιούργησαν το Harry’s Dolci, bar και εστιατόριο, με υπαίθρια τραπέζια που βλέπουν στο κανάλι Giudecca και ανοίγει εποχιακά από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.

Άλλωστε η οικογένεια Cipriani έχει στο Dna της την φιλοξενία και γνωρίζει την τέχνη της ευζωίας.

Το περίφημο ξενοδοχείο Cipriani, στη Βενετία απέναντι σχεδόν από το Harry’s bar

Είναι ιδιοκτήτες των ομώνυμων περίφημων ξενοδοχείων και μέχρι σήμερα εξελίσσεται συνεχώς, αφού παράγει και μια εκλεκτή σειρά προϊόντων από ζυμαρικά και σάλτσες μέχρι γλυκά και αλκοολούχα.

Η  αυθεντική συνταγή Bellini Harry΄s bar

 Υλικά

 2  μεζούρες πουρέ ροδάκινου, παγωμένου

Prosecco, δροσερό

Τρόπος παρασκευής

Γεμίζουμε με Prosecco ένα ποτήρι κατά τα 2/3 του.

Απογεμίζουμε με τον πουρέ ροδάκινου και γαρνίρουμε με μια σφήνα από το φρούτο.

Μικρά μυστικά

Στο Harry’s bar το σερβίρουν σε ειδικό ποτήρι, αλλά έχει πια καθιερωθεί σε όλο τον κόσμο το Bellini να σερβίρεται σε ποτήρι σαμπάνιας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Καπνιστή πέστροφα με πένες και τσίπουρο

Η εποχή ζητά νόστιμα, θρεπτικά και εύκολα φαγητά που γίνονται γρήγορα και είναι χορταστικά. Μια γευστική δημιουργία της παρέας. Οι πέστροφες είναι νόστιμες και...

Τραχανότο με γαρίδες

Ο τραχανάς επανήλθε δυναμικά στις κουζίνες γνωστών chef και έγινε τάση. Με τις γαρίδες και την ντοματούλα συνδυάζεται αρμονικά και η γεύση εκτοξεύεται με...

Πώς θα κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από τα παιδιά σας και εσάς;

Τελευταία οι καλοκαιρινές βραδιές στα μπαλκόνια ή στη φύση έχουν γίνει εφιαλτικές κάποιες φορές λόγω των κουνουπιών. Επειδή βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και...

Σαλάτα Θαλασσινή

Μια σαλάτα καλοκαιρινή μου μοσχοβολά θάλασσα. Νόστιμη, θρεπτική και πολύ εύκολη να γίνει. Μπορούμε αν δεν έχουμε καπαρόφυλλα και καπαρόμηλα να χρησιμοποιήσουμε κρίταμο. Μια...

Γιατί πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας το μέλι;

Το μέλι είναι το νέκταρ των θεών, το ελιξίριο της ζωής που χαρίζει ευεξία, μακροβιότητα και υγεία. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !