Μπριάμ φουρνιστό σε πήλινο

Tips

Αγαπημένη γευστική δημιουργία και το ψήσιμο στο πήλινο χαρίζει άλλη γεύση… Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά όπως πολύχρωμες πιπεριές και αρωματικά.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φέτα και με άλλα τυριά όπως η γραβιέρα ή το πεκορίνο. Αν θέλουμε το μπριάμ νηστίσιμο θα αφαιρέσουμε απλά το τυρί και έτσι θα ενθουσιαστούν οι φίλοι μας οι vegan και οι vegetarian.

 

Xρόνος παρασκευής 1 ώρα και 10 λεπτά / Πολύ εύκολο

Μπριάμ φουρνιστό σε πήλινο

Από τον executive chef Σπύρο Νάκο

 

Υλικά για 4 άτομα

3 μελιτζάνες φλάσκες, σε χοντρές φέτες

5 κολοκυθάκια μέτρια, σε χοντρές φέτες

4 πατάτες μεγάλες, σε χοντρές φέτες

4 ντομάτες ώριμες

2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος

300 γρ τυρί φέτα ΠΟΠ, κομμένη σε κύβους

170 ml κρασί λευκό

2 φλιτζάνια ελαιόλαδο έξτρα παρθένο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Ρίγανη

Θρούμπη

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά.

Τρίβουμε τη μια ντομάτα στο τρίφτη και τις υπόλοιπες τις κόβουμε σε ακανόνιστα σχήματα.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τις μελιτζάνες, τις πατάτες και τα κολοκυθάκια.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τις ντομάτες, το  αλάτι, το  πιπέρι,  λίγο ρίγανη, θρούμπη και το ελαιόλαδο.

Ανάμεσα στα λαχανικά βάζουμε και τη μισή ποσότητα φέτας.

Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και κρασί λευκό ντόπιο.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά και τα βάζουμε στα ατομικά πήλινα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 1 ώρα περίπου.

Μόλις πάρει χρώμα το σκεπάζουμε.

Μόλις βγάλουμε τα πήλινα από το φούρνο πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φέτα και ρίχνουμε μίγμα ρίγανης και θρούμπης.

Το ζεστό ψωμάκι και ένα ποτήρι κρασί απογειώνουν το μπριάμ. 

Μικρά μυστικά

Το κρασί όσο πιο αρωματικό και φρουτώδες είναι τόσο πιο νόστιμο το αποτέλεσμα.

Το μπριάμ τρώγεται και είναι εξίσου νόστιμο και τη δεύτερη ημέρα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !