Το απόλυτο γλυκό της νηστείας, οπότε είναι αυτή την εποχή ότι καλύτερο. Ο χαλβάς ανακαλεί γευστικές νοσταλγικές αναμνήσεις σε όλους, αφού οι γιαγιάδες ειδικά το καλοκαίρι το έφτιαχναν πολύ…
Είναι το καλύτερο γλυκό για τους φίλους μας τους vegan και τους vegetarian.
Τον καλύτερο τον δοκιμάσαμε στο ξενοδοχείο Nefeli στη Χώρα της Σκύρου
Xρόνος παρασκευής 18 λεπτά / Πολύ εύκολο
Χαλβάς της Νεφέλης
Από το υπέροχο ξενοδοχείο Νefeli, Χώρα Σκύρου
Υλικά για μια φόρμα
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
3 φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
4 φλιτζάνια νερό εμφιαλωμένο
1 σφηνάκι ούζο
150 γρ. αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα
100 γρ. σταφίδα ξανθή
75 γρ. κουκουνάρι
30 γρ. καρύδα τριμμένη
Ξύσμα από 1 φρέσκο πορτοκάλι
Κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
Για το φινίρισμα
Κανέλας Κεϋλάνης σε σκόνη
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και μόλις αρχίσει να κοχλάζει ανακατεύουμε και βράζουμε για 3 λεπτά.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεματάμε το λάδι και προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Όταν καβουρδιστεί το σιμιγδάλι και πάρει ένα χρυσό ξανθό χρώμα, ρίχνουμε προσεκτικά το σιρόπι, γιατί πολλές φορές πετάγεται το καυτό σιμιγδάλι.
Ρίχνουμε το ούζο.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, το κουκουνάρι, την καρύδα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σφίξει. Χρειάζεται προσοχή για να μην κολλήσει.
Ρίχνουμε το χαλβά σε φόρμα τον αφήνουμε για 10 λεπτά και τον αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει και πασπαλίζουμε με κανέλα και τριμμένα αμύγδαλα αν θέλουμε.
Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με επιπλέον κανέλα Κεϋλάνης και ξυλάκια κανέλας, αν θέλουμε.
Μικρά μυστικά
Μπορούμε να σερβίρουμε το χαλβά με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι ή κανέλα.