Χουρμάδες … ένα καλά κρυμμένο μυστικό ευζωίας

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Στην Αίγυπτο και το Ισραήλ υπάρχει η δοξασία « Τρεις χουρμάδες την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα..». Όταν το άκουσα μου θύμισε το δικό μας motto με το μήλο …

Τα τελευταία χρόνια πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν την υψηλή θρεπτική τους αξία και πλέον οι χουρμάδες συμπεριλαμβάνονται στις υπερτροφές.

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε  κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, αδιάλυτες φυτικές ίνες, μαγγάνιο, πρωτεΐνες και μέτρια επίπεδα βιταμίνης Β-6. Αποτελούνται κατά 70% περίπου από φυσικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε ίση αναλογία, έτσι οι χουρμάδες είναι πλούσια πηγή ενέργειας.

Ακόμα οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε φυσικά βιοενεργά συστατικά και αντιοξειδωτικά όπως σε πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, στερόλες και καροτενοειδή. Θεωρείτε ότι οι χουρμάδες έχουν από τις υψηλότερες περιεκτικότητες πολυφαινολών μεταξύ των αποξηραμένων φρούτων, λόγω της συνεχούς έκθεσής τους στον ήλιο, σε σύγκριση με άλλα καρποφόρα δένδρα. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν τις αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές, γαστροπροστατευτικές και αντικαρκινικές δράσεις των χουρμάδων.

Λόγω των κορυφαίων αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων και φαίνεται να έχουν πιθανά οφέλη ενάντια σε μορφές καρκίνου του στήθους.

Οι χουρμάδες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ενδείκνυνται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας αλλά και στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Λόγω της  αντιφλεγμονώδους δράσης ανακουφίζουν από πόνους. Επίσης, το κάλιο που περιέχουν βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και έχει δράση καρδιοπροστατευτική.

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ενδείκνυνται να τρώμε 2 χουρμάδες το πρωί ή το απόγευμα.

Οι χουρμάδες έχουν τη δική τους ιστορία…

Οι χουρμάδες είναι ο καρπός του φοίνικα Phoenix dactylifera L. ή αλλιώς χουρμαδιά. Το δένδρο καλλιεργείται σε υποτροπικά κλίματα της Βόρειας Αφρικής, του Ισραήλ και της Ν.Δ. Ασίας. Οι χουρμάδες ήταν αγαπημένοι καρποί των λαών της Μεσοποταμίας και αποτελούσαν βασικό συστατικό της διατροφής τους.

Πως χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ;

Οι χουρμάδες τελευταία έχουν κερδίσει την καρδιά των vegan και τις χρησιμοποιούν σε πολλές γευστικές τους δημιουργίες.

Στη μαγειρική μπορεί να διανθίσει τη γεύση της σαλάτας, του ρυζιού, της κινόα. Οι μπάρες δημητριακών με χουρμάδες είναι απίθανες. Στα κέικ και στα smoothies χαρίζουν μια εξωτική πινελιά.

Aποτελούν ένα ιδανικό snack όπου και αν βρισκόμαστε…

Οι καλύτεροι χουρμάδες είναι οι βασιλικοί, που θα τους βρείτε στα super markets.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Πως αντιμετωπίζουμε τα καλοκαιρινά μικροατυχήματα φυσικά;

To καλοκαίρι ευνοεί κάποιες άτυχες στιγμές όπως είναι τσιμπήματα ή μικροατυχήματα αλλά και κάποιες γαστρεντερίτιδες ή εγκαύματα από τον ήλιο ή το barbeque. Eμείς όμως...

Tορτίγιες με Σολoμό, κατίκι Δομοκού και iceberg

Μια λιχουδιά passé partout… για τη θάλασσα, το μπαλκόνι, το γραφείο, το πρωινό. Ένα snack για όλες τις ώρας, που αρέσει πολύ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε...

Γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα

Μια θαλασσινή γευστική δημιουργία, παρεΐστικη που καλεί να την μοιραστούμε … Το νοσταλγικό καλοκαιρινό φαγητό ζητά καψαλισμένο ψωμί για «βούτες» ατελείωτες και ούζο… Η Πρέβεζα...

Γαρίδες μαρινάτες

Μια γευστική δημιουργία που αρέσει πολύ και γίνεται πολύ εύκολα. Απλά το μαρινάρισμα με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού θέλει κάποιες ώρες για να «περάσει» το...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !