Χουρμάδες … ένα καλά κρυμμένο μυστικό ευζωίας

Tips

Στην Αίγυπτο και το Ισραήλ υπάρχει η δοξασία « Τρεις χουρμάδες την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα..». Όταν το άκουσα μου θύμισε το δικό μας motto με το μήλο …

Τα τελευταία χρόνια πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν την υψηλή θρεπτική τους αξία και πλέον οι χουρμάδες συμπεριλαμβάνονται στις υπερτροφές.

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε  κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, αδιάλυτες φυτικές ίνες, μαγγάνιο, πρωτεΐνες και μέτρια επίπεδα βιταμίνης Β-6. Αποτελούνται κατά 70% περίπου από φυσικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε ίση αναλογία, έτσι οι χουρμάδες είναι πλούσια πηγή ενέργειας.

Ακόμα οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε φυσικά βιοενεργά συστατικά και αντιοξειδωτικά όπως σε πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, στερόλες και καροτενοειδή. Θεωρείτε ότι οι χουρμάδες έχουν από τις υψηλότερες περιεκτικότητες πολυφαινολών μεταξύ των αποξηραμένων φρούτων, λόγω της συνεχούς έκθεσής τους στον ήλιο, σε σύγκριση με άλλα καρποφόρα δένδρα. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν τις αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές, γαστροπροστατευτικές και αντικαρκινικές δράσεις των χουρμάδων.

Λόγω των κορυφαίων αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων και φαίνεται να έχουν πιθανά οφέλη ενάντια σε μορφές καρκίνου του στήθους.

Οι χουρμάδες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ενδείκνυνται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας αλλά και στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Λόγω της  αντιφλεγμονώδους δράσης ανακουφίζουν από πόνους. Επίσης, το κάλιο που περιέχουν βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και έχει δράση καρδιοπροστατευτική.

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ενδείκνυνται να τρώμε 2 χουρμάδες το πρωί ή το απόγευμα.

Οι χουρμάδες έχουν τη δική τους ιστορία…

Οι χουρμάδες είναι ο καρπός του φοίνικα Phoenix dactylifera L. ή αλλιώς χουρμαδιά. Το δένδρο καλλιεργείται σε υποτροπικά κλίματα της Βόρειας Αφρικής, του Ισραήλ και της Ν.Δ. Ασίας. Οι χουρμάδες ήταν αγαπημένοι καρποί των λαών της Μεσοποταμίας και αποτελούσαν βασικό συστατικό της διατροφής τους.

Πως χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ;

Οι χουρμάδες τελευταία έχουν κερδίσει την καρδιά των vegan και τις χρησιμοποιούν σε πολλές γευστικές τους δημιουργίες.

Στη μαγειρική μπορεί να διανθίσει τη γεύση της σαλάτας, του ρυζιού, της κινόα. Οι μπάρες δημητριακών με χουρμάδες είναι απίθανες. Στα κέικ και στα smoothies χαρίζουν μια εξωτική πινελιά.

Aποτελούν ένα ιδανικό snack όπου και αν βρισκόμαστε…

Οι καλύτεροι χουρμάδες είναι οι βασιλικοί, που θα τους βρείτε στα super markets.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !