Crema Catalana. Η ισπανίδα crème brulee

Τα μυστικά των Chef

Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα γλυκά των Ισπανών είναι η Crema Catalana. Προέρχεται από την Καταλονία και εναλλακτικά ονομάζεται Crema Cremada, δηλαδή καμένη κρέμα.

Η καταλανική κρέμα είναι ένα από τα πιο παλιά γλυκά που συναντάμε στη ζαχαροπλαστική των Ισπανών, καθώς η πρώτη συνταγή εμφανίστηκε σε βιβλία μαγειρικής τρεις αιώνες πριν την crème brulee των Γάλλων.

Λέγεται ότι η crema catalana δημιουργήθηκε από ένα λάθος που έκαναν οι καλόγριες σε ένα μοναστήρι της Καταλονίας. Ετοίμασαν μια ζεστή κρέμα καραμελέ προς τιμήν ενός επισκόπου που θα τις επισκέπτονταν, αλλά το επιδόρπιο ήταν πολύ υδαρές και έτσι πρόσθεσαν στην επιφάνειά του καμένη ζάχαρη. Όμως ο επίσκοπος κάηκε κατά τη δοκιμή και έτσι πήρε το όνομά της η crema catalana.

Ανάλογες συνταγές εμφανίζονται και στα ισπανικά βιβλία μαγειρικής του 17ου αιώνα, συνήθως με το όνομα «κρέμα του Αγίου Ιωσήφ», καθώς ήταν ένα παραδοσιακό επιδόρπιο που σέρβιραν κατά την ημέρα εορτασμού του Αγίου Ιωσήφ, αλλά σήμερα καταναλώνεται όλο το χρόνο.

Ομοιότητες και διαφορές με την Crème brulee

Η crema catalana θυμίζει οπτικά αλλά και γευστικά την crème brulee, αφού διαθέτει καραμελωμένη επιφάνεια με καμένη ζάχαρη, αλλά έχει κάποιες σημαντικές διαφορές που την ξεχωρίζουν από το γαλλικό επιδόρπιο. Η βασική διαφορά έχει να κάνει με τα υλικά παρασκευής. Για την crema catalana χρησιμοποιούμε γάλα, κορν φλάουρ, ξύσμα λεμονιού και κανέλα, ενώ η crème brulee παρασκευάζεται με κρέμα γάλακτος και άρωμα βανίλιας.

Υλικά

Η συνταγή για να φτιάξεις την ισπανική κρέμα είναι εύκολη και γίνεται με απλά υλικά, ενώ το βελούδινο αποτέλεσμα είναι σίγουρο ότι θα τους ξετρελάνει όλους.

1 λίτρο γάλα

40 γρ. κορν φλάουρ

1 στικ κανέλας

5 κρόκοι αυγών

ξύσμα από λεμόνι

150 γρ. ζάχαρη για την κρέμα

50 γρ. ζάχαρη για την κρούστα

Εκτέλεση

Ρίξε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα και ζέστανε σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην πάρει βράση. Πρόσθεσε το ξύσμα λεμονιού και το στικ κανέλας και μόλις ζεσταθεί σβήσε τη φωτιά και άσε την κατσαρόλα να κρυώσει για 45 λεπτά.

Ανάμειξε σε ένα μπολ τους κρόκους αυγών, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να γίνει κρεμώδες το μείγμα και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Ρίξε το γάλα μέσα στο μείγμα και ανακάτευε συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβόλοι. Πέρασε την κρέμα από σουρωτήρι για να συγκρατήσει την κανέλα και το ξύσμα και η κρέμα να γίνει απαλή.

Μοίρασε το μείγμα σε μπολάκια, κάλυψέ τα με χαρτί ή μεμβράνη και άφησε τα στο ψυγείο για να παγώσουν καλά. Όταν θέλεις να σερβίρεις, πασπάλισε την επιφάνεια με ζάχαρη και με το φλόγιστρο κάψε την μέχρι να πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα και να καραμελώσει. Ύστερα άφησε να κρυώσει εντελώς η καραμέλα και να γίνει σαν τζάμι.

Extra tip 1: αν δεν διαθέτεις φλόγιστρο μπορείς απλά να προσθέσεις τη ζάχαρη στα μπολάκια και να τα βάλεις σε προθερμασμένο φούρνο (στο γκριλ) για 1-2 λεπτά μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.

Extra tip 2: μπορείς επίσης να λιώσεις τη ζάχαρη σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όταν δεις ότι αρχίζει να λιώνει, ανακάτεψε με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις είναι έτοιμη, ρίξε τη πάνω στις κρέμες και κούνησε γρήγορα για να πάει παντού πριν σκληρύνει.

Η αυθεντική crema catalana, είναι ένα λαχταριστό γλυκό, ελαφρύ με βελούδινη υφή και απαλή γεύση. Είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή της καθώς τα υλικά που χρειάζεται είναι λίγα και απλά ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται εύκολα χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις ζαχαροπλαστικής. Το σπάσιμο της καραμελένιας κρούστας αποτελεί μια μοναδική εμπειρία που ολοκληρώνει την γαστρονομική σου απόλαυση!

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !