Crêpe Suzette

Tips

Η κρέπα είναι η πιο δημοφιλής γλυκιά αμαρτία της γαλλικής κουζίνας. Η αυθεντική συνταγή της βασικής γαλλικής κρέπας είναι πανεύκολη και αποτελεί το εθνικό street food της Γαλλίας, σε γλυκιά ή σε αλμυρή εκδοχή με μόνη διαφορά την προσθήκη βανίλιας στη γλυκιά. Η παράδοση θέλει να πραγματοποιούνται ή όχι οι ευχές, όταν η κρέπα αναδιπλώνεται στο τηγάνι με μια και μόνον κίνηση.

Crêpe Suzette είναι η συνταγή θρύλος, με μυρωδάτο βούτυρο, καραμέλα με αιθέρια έλαια πορτοκαλιού και μανταρινιού που γίνεται flambé και η γεύση της διανθίζεται από ένα απίθανο Grand Marnier.

Μια κρεπιέρα είναι αρκετή για να δημιουργήσει αυτό το αριστούργημα που έχει τη δική του ιστορία… συναρπαστική αλλά αμφιλεγόμενη.

Το 1895 ο μελλοντικός βασιλιάς της Βρετανίας Έντουαρντ VII περίμενε από τον H. Charpentier να δοκιμάσει τις κρέπες τους αλλά η συγκίνηση και το άγχος του μεγάλο οπότε γλιστρά πολύ ποτό στο ταψί και το τηγάνι παίρνει φωτιά… Το γλυκό σερβίρεται και αρέσει τόσο πολύ στον πρίγκιπα που ζητά από τον ταλαντούχο μάγειρα το όνομα του και τη συνταγή. Ο Charpentier του λέει ότι λέγεται Κρέπα της Πριγκίπισσας αλλά ο Εντουαρτ δίνει στην κρέπα το όνομα της όμορφης γαλλίδας ηθοποιού Suzanne Reichenberg που ήταν στην παρέα, που όλοι την φώναζαν Suzette.

Η βίβλος όμως της γαστρονομίας Larousse δεν δέχεται αυτή την ιστορία και ο ίδιος ο Charpentier στο τέλος της ζωής του δέχεται ότι η Crêpe Suzette είναι η παραλλαγή της συνταγής της μητέρας του.

Crêpe Suzette

Από το Chez Leon, Bρυξέλλες

Υλικά για 6 άτομα

Για την κρέπα
Τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου

2 μεγάλα αυγά

¾ του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¾  φλιτζάνι φρέσκο γάλα

1/8  κ.γ. αλάτι

Μισό κ.γ. ζάχαρη

1/3 φλιτζανιού κρύο νερό

1 κ.σ. ηλιέλαιο

2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο και λίγο περισσότερο για το τηγάνι

1 βανιλίνη

Για το σιρόπι βουτύρου πορτοκαλιού 

6 κ.σ. αλατισμένο βούτυρο, μαλακό

¼ του φλιτζανιού και 2 κ.σ. ζάχαρη και λίγο ακόμα για το πασπάλισμα

1 κ.σ. ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού

1/3  του φλιτζανιού φρέσκο χυμό πορτοκάλι

¼   του φλιτζανιού Grand Marnier

2 κ.σ. κονιάκ

Για τα μανταρίνια

4 μανταρίνια, φιλεταρισμένα χωρίς κουκούτσια

90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 σφηνάκι Grand Marnier

60 γρ. αλατισμένο βούτυρο

Tρόπος παρασκευής

Βασική συνταγή για κρέπες

Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα και προσθέτουμε το αλεύρι, το γάλα, το αλάτι και τη ζάχαρη μέχρι να «αφρατέψουν» και ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε το νερό, το λάδι και το βούτυρο και χτυπάμε και πάλι.

Αφήνουμε τον χυλό να σταθεί για 1 ώρα τουλάχιστον

Αν ο χυλός είναι παχύς ρίχνουμε λίγο γάλα ακόμη. Ο χυλός πρέπει να ρέει.

Ζεσταίνουμε  την κρεπιέρα ή αν δεν έχουμε ένα τηγάνι κρέπας 6 ιντσών ή αντικολλητικό τηγάνι και το περνάμε με λίγο  βούτυρο.

Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας από το χυλό και γέρνουμε το τηγάνι για να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.

Σοτάρουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι τα άκρα της κρέπας να κυρτωθούν και να αρχίσουν να παίρνουν ωραίο χρώμα  για 1 λεπτό και μόλις ξεκολλά η κρέπα τη γυρίζουμε για 30 δευτερόλεπτα και από την άλλη πλευρά, μέχρι να εμφανιστούν καφέ κηλίδες στο κάτω μέρος.

Βγάζουμε την κρέπα και την αφήνουμε σε ένα ταψί.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για 12 κρέπες, βουτυρώνοντας το τηγάνι μερικές φορές όταν χρειάζεται.

Για τις κρέπες Suzette

Στο μπλέντερ βάζουμε 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο με 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε και κατά τη διάρκεια βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180οC.

Βουτύρουμε ένα μεγάλο ταψί και πασπαλίζουμε ελαφρά με ζάχαρη.

Βάζουμε 2 κουταλιές του γλυκού γέμιση στο κέντρο κάθε κρέπας.

Διπλώνουμε τις κρέπες στη μέση και στη μέση και πάλι για να σχηματίσετε τρίγωνα.

Τακτοποιήστε στο ταψί, δείχνοντάς προς την ίδια κατεύθυνση και επικαλύπτοντας ελαφρά.

Πασπαλίζουμε με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν για 2 λεπτά περίπου.

Με μια μεγάλη σπάτουλα μεταφέρουμε τις κρέπες σε μια πιατέλα πυρέξ.

Σε τηγάνι, ζεσταίνουμε το Grand Marnier και το κονιάκ.

Φλαμπάρουμε στο τηγάνι και ρίχνουμε το μείγμα πάνω στις κρέπες μέχρι να υποχωρήσει η φωτιά.

Αν θέλουμε βάζουμε τις κρέπες στο τηγάνι και τις σερβίρουμε αμέσως στο πιάτο.

Αν θέλουμε να έχουμε τη συνταγή του Chez Leon

Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε φτιάχνουμε μια καραμελένια σάλτσα μανταρινιού.

Βάζουμε τη ζάχαρη και θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει η καραμέλα ωραίο πορτοκαλί χρώμα.

Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα φιλεταρισμένα μανταρίνια και τα σερβίρουμε δίπλα στις κρέπες μαζί με τους χυμούς τους.

Σερβίρουμε αμέσως και πασπαλίζουμε με κανέλα Κεϋλάνης.

Η περίφημη Grand Place, στην καρδιά των Βρυξελλών όπου δίπλα το περίφημο εστιατόριο Chez Leon
Προηγούμενο άρθροΣουφλέ τυριών με μανιτάρια
Επόμενο άρθροΡιζότο λαχανικών

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !