Ριζότο λαχανικών

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Ένα θρεπτικό ριζότο που βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας. Επιλέγουμε τα λαχανικά που μας αρέσουν και δημιουργούμε το δικό μας ριζότο.

Το ριζότο «ζητά» ρύζι arborio, μπορούμε να έχουμε καλά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας και ρύζι καρολίνα. Αν θέλουμε να του δώσουμε κόκκινο χρώμα προσθέσουμε και φρέσκια ντομάτα τριμμένη και έχουμε ένα ριζότο λαχανικών με ντομάτα.

Μην ξεχνάτε ότι το ριζότο για να χυλώσει σωστά και να έχουμε άριστο αποτέλεσμα πρέπει, να πλύνουμε το ρύζι πριν το χρησιμοποιήσουμε. Το ριζότο «απαιτεί» όλη την φροντίδα και την προσοχή μας. Το μυστικό είναι ότι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ρυθμικά και προσθέτουμε ζεστό ζωμό μόνον όταν τον χρειάζεται…

Στην Vegan εκδοχή του ριζότο χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο και ειδικό τυρί.

Ριζότο Λαχανικών

από την Νανά Γκαμπούρα, executive chef εστιατορίου “Στην κουζίνα της Μαμάς Άννας” Σέρβια Κοζάνης

Υλικά

2 φλιτζάνια ρύζι arborio ή καρολίνα

6 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών ή κότας

3 κ.σ. κρέμα γάλακτος

5 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 πράσο ή 2 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

10 ντοματάκια βελανίδι, κομμένα στη μέση

1 κολοκύθι, σε κομμάτια

1 καρότο, σε κομμάτια

1 πιπεριά, σε κομμάτια

1 ποτήρι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή μαλαγουζιά

15 φύλλα μαϊντανού

6 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

3 σχοινόπρασα, ψιλοκομμένα

Τρόπος Παρασκευής

Ψιλοκόβουμε πρώτα όλα τα λαχανικά σε μικρά μικρά καρέ ή μπαστουνάκια.

Ετοιμάζουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε πολύ ζεστό.

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε λίγο να “μαραθεί” , το σκόρδο, το πράσο και να αφήνουμε για 4- 5 λεπτά να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το καρότο, την πιπεριά και αφήνουμε και αυτά να σοταριστούν για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 2 λεπτά.

«Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Βάζουμε ένα φλιτζάνι ζωμό και μόλις το ρύζι το απορροφήσει προσθέτουμε λίγο ζωμό κάθε φορά.

Συνολικά το ριζότο χρειάζεται 20-25 λεπτά.

Ψήνουμε στο φούρνο στο γκριλ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα τα ντοματάκια για 5-6 λεπτά και τα πασπαλίζουμε ελαφρά με ελάχιστη ρίγανη.

Αλατοπιπερώνουμε το ριζότο και το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε 2 κουταλιές κρέμα τυριού ή γάλακτος και την παρμεζάνα ανακατεύοντας για να χυλώσει.

Πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο και τελευταία στιγμή βάζουμε τα ντοματάκια.

Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο τον μαϊντανό και τον απλώνουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Ανακατεύουμε ελαφρά το ριζότο και σερβίρουμε σε πιάτο.

Φινίρουμε το πιάτο με 1-2 κομμάτια μαϊντανό και σερβίρουμε το ριζότο ζεστό…

Προηγούμενο άρθροCrêpe Suzette
Επόμενο άρθροΚριθαρότο με γαρίδες και ντομάτα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Γαρίδες σαγανάκι

Ένας απίθανος μεζές για ούζο ή κρασί. Μοσχομυρίζει θάλασσα και γίνεται σε χρόνο dt. Για μεγαλύτερη ευκολία χρησιμοποιούμε έτοιμη σάλτσα και το τυράκι που...

Muffins αμυγδάλου με μαύρη σοκολάτα και πορτοκάλι

Πανεύκολα muffins για το πρωινό αλλά και για σνακ όλες τις ώρες της ημέρας. Αρέσουν πολύ και είναι από τις συνταγές, που μπορείτε να...

Παντζάρια … τα πολύτιμα λαχανικά

Μια υπερτροφή για τον οργανισμό μας, που πρέπει άμεσα να την εντάξουμε στη διατροφή μας. Τα 100 γραμμάρια δίνουν 43 θερμίδες. Ο χυμός παντζαριού βελτιώνει...

9 + 1 τρόποι για να περάσουν όμορφα τα παιδιά σας στο σπίτι

Τα σχολεία είναι κλειστά πολύ καιρό λόγω των ειδικών συνθηκών coronavirus. Έτσι τα παιδιά είναι περιορισμένα στο σπίτι και γρήγορα βαριούνται. Εμείς λοιπόν σας προτείνουμε...

Tυροκαυτερή  με κόκκινες πιπεριές

Μια σαλάτα υπερτροφή με κόκκινες πιπεριές που είναι υψηλής διατροφικής αξίας, γιαούρτι και τυρί φέτα. Μια νόστιμη σαλάτα που πλημμυρίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ευωδιαστή, με...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !