Ριζότο λαχανικών

Tips

Ένα θρεπτικό ριζότο που βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας. Επιλέγουμε τα λαχανικά που μας αρέσουν και δημιουργούμε το δικό μας ριζότο.

Το ριζότο «ζητά» ρύζι arborio, μπορούμε να έχουμε καλά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας και ρύζι καρολίνα. Αν θέλουμε να του δώσουμε κόκκινο χρώμα προσθέσουμε και φρέσκια ντομάτα τριμμένη και έχουμε ένα ριζότο λαχανικών με ντομάτα.

Μην ξεχνάτε ότι το ριζότο για να χυλώσει σωστά και να έχουμε άριστο αποτέλεσμα πρέπει, να πλύνουμε το ρύζι πριν το χρησιμοποιήσουμε. Το ριζότο «απαιτεί» όλη την φροντίδα και την προσοχή μας. Το μυστικό είναι ότι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ρυθμικά και προσθέτουμε ζεστό ζωμό μόνον όταν τον χρειάζεται…

Στην Vegan εκδοχή του ριζότο χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο και ειδικό τυρί.

Ριζότο Λαχανικών

από την Νανά Γκαμπούρα, executive chef εστιατορίου “Στην κουζίνα της Μαμάς Άννας” Σέρβια Κοζάνης

Υλικά

2 φλιτζάνια ρύζι arborio ή καρολίνα

6 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών ή κότας

3 κ.σ. κρέμα γάλακτος

5 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 πράσο ή 2 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

10 ντοματάκια βελανίδι, κομμένα στη μέση

1 κολοκύθι, σε κομμάτια

1 καρότο, σε κομμάτια

1 πιπεριά, σε κομμάτια

1 ποτήρι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή μαλαγουζιά

15 φύλλα μαϊντανού

6 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

3 σχοινόπρασα, ψιλοκομμένα

Τρόπος Παρασκευής

Ψιλοκόβουμε πρώτα όλα τα λαχανικά σε μικρά μικρά καρέ ή μπαστουνάκια.

Ετοιμάζουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε πολύ ζεστό.

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε λίγο να “μαραθεί” , το σκόρδο, το πράσο και να αφήνουμε για 4- 5 λεπτά να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το καρότο, την πιπεριά και αφήνουμε και αυτά να σοταριστούν για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 2 λεπτά.

«Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Βάζουμε ένα φλιτζάνι ζωμό και μόλις το ρύζι το απορροφήσει προσθέτουμε λίγο ζωμό κάθε φορά.

Συνολικά το ριζότο χρειάζεται 20-25 λεπτά.

Ψήνουμε στο φούρνο στο γκριλ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα τα ντοματάκια για 5-6 λεπτά και τα πασπαλίζουμε ελαφρά με ελάχιστη ρίγανη.

Αλατοπιπερώνουμε το ριζότο και το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε 2 κουταλιές κρέμα τυριού ή γάλακτος και την παρμεζάνα ανακατεύοντας για να χυλώσει.

Πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο και τελευταία στιγμή βάζουμε τα ντοματάκια.

Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο τον μαϊντανό και τον απλώνουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Ανακατεύουμε ελαφρά το ριζότο και σερβίρουμε σε πιάτο.

Φινίρουμε το πιάτο με 1-2 κομμάτια μαϊντανό και σερβίρουμε το ριζότο ζεστό…

Προηγούμενο άρθροCrêpe Suzette
Επόμενο άρθροΚριθαρότο με γαρίδες και ντομάτα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !