Σουφλέ τυριών με μανιτάρια

Τα μυστικά των Chef

Αγαπησιάρικη νόστιμη γεύση με τυριά, αλλαντικά και λαχανικά, που αγαπάμε. Εμείς σας δίνουμε τη σύνθεση των υλικών που επιλέξαμε και εσείς κάνετε τη δική σας, ακολουθώντας τις αναλογίες.

Έτσι η πανδαισία γεύσεων αυτού του σουφλέ θα έχει τη δική σας υπογραφή…

Μια ωραία πράσινη σαλάτα και ένα κρασί αρωματικό, μοσχοφίλερο, μαλαγουζιά, μοσχάτο ή ασύρτικο «δένουν αρμονικά» χαρίζοντας τη δική τους πινελιά στο γεύμα ή το δείπνο μας.

Σουφλέ τυριών με μανιτάρια

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά για 4 άτομα

300 γρ. λευκά μανιτάρια

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο μόνον το λευκό μέρος

100 γρ έμμενταλ, τριμμένο

100 γρ γραβιέρα, τριμμένη

100 γρ κασέρι, τριμμένο

100 γρ κεφαλοτύρι, τριμμένο

2 κ.σ βούτυρο για το σκεύος

2 κ.σ αλεύρι για το σκεύος

50 γρ αλεύρι γ.ο.χ, κοσκινισμένο

50 γρ βούτυρο εκλεκτό

600 ml γάλα φρέσκο

Ελαιόλαδο

3 αυγά

αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με μια νοτισμένη πετσέτα και τα κόβουμε σε φέτες.

Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.

Μόλις κάψει ρίχνουμε τα μανιτάρια να σοταριστούν.

Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 6-8 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα μανιτάρια και να απορροφηθούν τα υγρά τους.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα πιάτο να κρυώσουν.

Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών.

Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο να λιώσει.

Μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μπεσαμέλ.

Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και αποσύρουμε από την φωτιά.

Προσθέτουμε τους κρόκους αυγών ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ενσωματωθούν με τη μπεσαμέλ.

Ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά ανακατεύοντας.

Όταν ενσωματωθούν τα τυριά ρίχνουμε το μείγμα μανιταριών και ανακατεύουμε καλά.

Έχουμε κρατήσει μερικά μανιτάρια για να διακοσμήσουμε το σουφλέ.

Στο τέλος προσθέτουμε και τα ασπράδια των αυγών που τα έχουμε χτυπήσει σε μια σφιχτή μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να ενσωματωθούν στο υπόλοιπο μείγμα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τις φόρμες σουφλέ, τις τινάζουμε και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.

Η επιφάνειά του θα πρέπει να είναι ένα δάχτυλο κάτω από τα χείλη της φόρμας.

Βάζουμε και τα μανιτάρια που κρατήσαμε από πάνω και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40 λεπτά.

Προσοχή δεν πρέπει να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου γιατί θα ξεφουσκώσει το σουφλέ. Παρατηρούμε τα σουφλέ από το τζάμι.

Μόλις τα σουφλέ φουσκώσουν πάνω από το χείλος της φόρμας και πάρουν ένα ρόδινο χρώμα, τα βγάζουμε και τα σερβίρουμε αμέσως.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !