Διακοπές με δράσεις οικογενειακές …

Tips

Οι διακοπές για τους περισσότερους ξεκίνησαν … η πιο πολυπόθητη περίοδος του χρόνου έφθασε .. Όλο το χρόνο σχεδιάζαμε πως θα τις περάσουμε, κάναμε συζητήσεις επί συζητήσεων, δίναμε υποσχέσεις, κάναμε όνειρα. Η ώρα ήρθε τώρα…

Έφθασε ο Αύγουστος της ανασυγκρότησης, της ραστώνης και του ταξιδιού.

Αύγουστος σημαίνει αλμύρα, απέραντο γαλάζιο, δροσερό καρπούζι, βανίλια υποβρύχιο και να σε τρελαίνουν τα τζιτζίκια το καταμεσήμερο!

Αύγουστος σημαίνει να περπατάς ξυπόλητος στην άμμο και να ρουφάς κάθε ηλιοβασίλεμα. Από τις παραλίες στα βουνά κι από τις βουτιές σε καταγάλανα νερά, στον ίσκιο από τα πλατάνια των χωριών με τα ωραία πανηγύρια, παρέα με αγαπημένους που επιστρέφουν για λίγο στα μέρη της καρδιάς, αν αποδράσετε σε τόπους πατρογονικούς…

Αύγουστος σημαίνει… κράτα μου το χέρι και φύγαμε!!!!

Το καλοκαίρι ενδείκνυται για υπαίθριες δραστηριότητες για όλη την οικογένεια. Όμως ακόμα και αν δεν φύγετε εκτός Αθηνών, μπορείτε να περάσετε όμορφα, αρκεί να έχετε φαντασία και καλή διάθεση.

Ζήστε σαν τουρίστες στην ίδια σας την πόλη… εμπειρία

Στη λίμνη Γκάρντα

Για κολύμπι …

Ακόμα και αν δεν φύγετε για διακοπές εκτός είμαστε τυχεροί γιατί η θάλασσα είναι σε απόσταση αναπνοής από κάθε σημείο της Αθήνας. Γενικότερα οι διακοπές μας είναι συνυφασμένες με δραστηριότητες με τη θάλασσα και το υγρό στοιχείο γενικότερα. Μπορεί να είναι ακόμα και λίμνη ή ποτάμι … εμπειρία μοναδική.

Αν η θάλασσα δεν είναι δίπλα σας ή θέλετε να δώσετε μια άλλη εναλλακτική και να το διασκεδάσουν τα παιδιά ιδιαίτερα, τότε μπορείτε να πάτε και σε μια πισίνα, αυτή την εποχή δεν έχουν πολύ κόσμο. Κάποιες από αυτές διαθέτουν και μηχανήματα για aqua gym, οπότε θα το επωφεληθείτε όλοι.

Επίσης μπορείτε να επιλέξετε και πάρκο με νεροτσουλήθρες, δείτε που βρίσκεται το κοντινότερο, από το σημείο που είστε. Τα παιδιά σας θα το διασκεδάσουν πολύ.

Για πικ-νικ

Το πικ νικ και η όλη διαδικασία αρέσει πολύ στα παιδιά … Είναι ευκαιρία λοιπόν μια μέρα από τις διακοπές να την αφιερώσετε στο πικ νικ. Ετοιμάστε ψυγειάκι με όλου του κόσμου τα καλά … και αρκεί να επιλέξτε την περιοχή βουνό ή κοντά στη θάλασσα κάτω από σκιερά δένδρα.

Εννοείται ότι δεν ανάβουμε φωτιές για να ψήσουμε, αλλά ετοιμάζουμε ή αγοράζουμε σαντουιτσάκια, κεφτεδάκια, σουβλάκια, λαχανικά και φρούτα και τα απολαμβάνουμε στη φύση…

Στρώνουμε τραπεζομάντηλο πάνω στη γη και καθόμαστε ολόγυρα… Τα παιδιά θα ξετρελαθούν.

Ακόμα και αν μείνουμε στην Αθήνα μπορούμε να κάνουμε πικ νικ σε οποιοδήποτε πάρκο. Το πικ νικ είναι φθηνό και προσβάσιμο σε όλα τα βαλάντια…

Μην ξεχάσετε να μαζέψετε τα σκουπίδια σας και να μάθετε και τα παιδιά σας να το κάνουν.

Περίπατοι

Ξεκολλήστε από την ξαπλώστρα και φροντίστε τα απογεύματα με τη δροσιά, να κάνετε περιπάτους εξερευνώντας την περιοχή που βρίσκεστε. Αφήστε τα παιδιά σας να εκδηλωθούν, να ανακαλύψετε τι σκέφτονται, κεντρίζοντάς τους τη φαντασία.

Δημιουργήστε ήρωες ή διηγηθείτε τους ιστορίες.

Ακόμα και στην Αθήνα να μείνετε, ο Υμηττός προσφέρετε για περιπάτους με θέα απίστευτη, ιστορικά περάσματα και ομορφιά… Η Πάρνηθα επίσης είναι όμορφη, οπότε οι επιλογές είναι πολλές.

Μπορείτε να ανακαλύψετε περιοχές, που δεν γνωρίζετε δίπλα στο σπίτι σας, αρκεί να έχετε καλή διάθεση.

Αν πάλι βρίσκεστε σε διακοπές μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα τουριστικό γραφείο που διοργανώνει δραστηριότητες όπως ιππασία, θαλάσσια σπορ, ποδηλατάδες ή κάνει οργανωμένες ξεναγήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι κρίμα να πηγαίνετε σε έναν τόπο και να φεύγετε χωρίς να τον γνωρίσετε κυρίως για τα παιδιά αυτό είναι δημιουργικό και τους δημιουργείτε αναμνήσεις, θα έχουν να τις διηγούνται το χειμώνα…

Ποδήλατο

Αρέσει σε όλους και ειδικά στα παιδιά να κάνετε ποδήλατο όλοι μαζί. Αν δεν διαθέτετε μπορείτε να νοικιάσετε. Με το ποδήλατο η εξερεύνηση της περιοχής είναι διασκεδαστική και διαδραστική για όλη την οικογένεια.

Στην ποδηλατάδα μπορεί να συμμετάσχει και το σκυλάκι σας με τον δικό του τρόπο.

Ψάρεμα

Η διαδικασία του ψαρέματος ενθουσιάζει και παράλληλα εκπαιδεύει τα παιδιά.

Μπορείτε να τους αγοράσετε απόχες ή καλάμι ψαρέματος, πάρτε ή φτιάξτε μαζί τους δολώματα και ετοιμάστε τηγάνια…

Είναι σημαντική διαδικασία του ψάρεμα γιατί μαθαίνει το παιδί να έχει υπομονή και επιμονή στο στόχο του και κάποια στιγμή κάποιο ψαράκι θα τσιμπήσει. Τώρα αν δεν το κατορθώσουν και τα παρατήσουν εσείς θα τους δώσετε κάποιο κίνητρο.

Αλλιώς και το παιχνίδι με τις απόχες διασκεδαστικό είναι.

Κάποια τουριστικά γραφεία οργανώνουν αποδράσεις για ψάρεμα ή οι ψαράδες σας μαθαίνουν τα μυστικά τους, αρκεί που θα ξυπνήσετε με τη αυγή και θα απολαύσετε βαρκάδα και αυτό είναι ενδιαφέρον… και θα περάσετε όμορφα. Εμπειρία …

Επίσκεψη σε μουσείο

Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας επιλέγετε ένα μουσείο ή έναν αρχαιολογικό χώρο ή ένα κάστρο που στην Ελλάδα είναι διάσπαρτα.

Ακόμα και στην Αθήνα να μείνετε δείτε το σαν απόδραση … και πηγαίνετε τα παιδιά σας στο Θησείο, στην Αρχαία Αγορά, στην Ακρόπολη τις απογευματινές ώρες ή σε κάποιο μουσείο που είναι τόσα πολλά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στο μποστάνι …

Αν υπάρχει κάποιο μποστάνι στην περιοχή που θα κάνετε τις διακοπές και είναι εύκολα προσβάσιμο αξίζει να δείξετε στα παιδιά σας τις ντομάτες, τις αγγουριές, τις καρπουζιές, τα αμπέλια και μπορείτε να ζητήσετε από τους ιδιοκτήτες να αφήσουν τα παιδιά να τα κόψουν για να έχουν αυτή την εμπειρία …

Είναι σημαντικό να γνωρίσουν ειδικά τα μικρότερα από πού προέρχεται η ντομάτα που φθάνει στο τραπέζι μας.

Είναι μια άλλη προσέγγιση στη γνωριμία του τόπου μας.

Για κάμπινγκ

Το κάμπινγκ ενθουσιάζει τα παιδιά και είναι μια εμπειρία για όλη την οικογένεια. Δεν χρειάζεται να έχετε εξοπλισμό αλλά μπορείτε να τον νοικιάσετε αφού όλα τα κάμπινγκ τον διαθέτουν.

Εννοείται ότι πηγαίνουμε σε οργανωμένο κάμπινγκ και μόνον γιατί το ελεύθερο κάμπινγκ εκτός από επικίνδυνο δεν επιτρέπεται, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Το κάμπινγκ μας επιτρέπει μια άλλη επικοινωνία και σύνδεση με τη φύση…

Όπου και αν πάτε χαρίστε το χρόνο σας στους αγαπημένους σας και παράλληλα και εσείς θα επωφεληθείτε.

Η αδράνεια είναι ότι χειρότερο… περνούν οι διακοπές και ο απολογισμός θα είναι αρνητικός.

Φαντασία χρειάζεται και καλή διάθεση.

Καλά να περάσετε…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !