Δεντρολίβανο σύμμαχος για την υγεία μας

Tips

To δεντρολίβανο είναι από τα πιο δημοφιλή βότανα και κοσμούν τους περισσότερους κήπους. Ακόμα και σε γλάστρες καλλιεργείται πολύ εύκολα. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και τα λουλουδάκια του έχουν μωβ χρώμα.

Πάντως είναι από τα βότανα, που μπορούμε με ευκολία να το έχουμε φρέσκο στην κουζίνα μας για να διανθίζουμε τις μαγειρικές μας δημιουργίες με τη χαρακτηριστική του γεύση.

Το σίγουρο είναι ότι το δεντρολίβανο χαρίζει σημαντικά οφέλη για την υγεία αφού διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συμβάλει στη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά και στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

Επίσης ξεχειλίζει από θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρος, και βιταμίνες.

Αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση

Το δεντρολίβανο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως το ροσμαρινικό οξύ και τα φλαβονοειδή, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και έτσι συμβάλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση.

Στην έντονη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του δεντρολίβανου συμβάλουν οι  πολυφαινόλες του.

Ο Ιπποκράτης συνιστούσε αφέψημα δεντρολίβανου που συμβάλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό. Το θεωρούσε χάρισμα από το φαρμακείο της φύσης.

Επίσης η παραδοσιακή κινεζική ιατρική συνιστά τo αφέψημα δεντρολίβανου για την ενδυνάμωση του οργανισμού μας.

Εσείς βέβαια θα συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας, που γνωρίζει το ιστορικό σας.

Ρύθμιση του σακχάρου του αίματος

Το δεντρολίβανο βοηθά στη μείωση του σακχάρου του αίματος.

Έγκριτες ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι ένα αφέψημα δεντρολίβανου μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση το σάκχαρο στο αίμα ενώ καταγράφηκαν θετικά αποτελέσματα στη διαχείριση υψηλού σακχάρου στο αίμα, λειτουργώντας παρόμοια με την ινσουλίνη.

Το δεντρολίβανο βοηθά την πέψη

Το δεντρολίβανο είναι γνωστό ότι συμβάλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Διεγείρει και συμβάλει στην παραγωγή χολής που είναι απαραίτητη για τη διάσπαση των λιπών, αλλά και την ενίσχυση απορρόφησης των θρεπτικών στοιχείων από μια ισορροπημένη διατροφή.

Συμβάλει επίσης στην αποφυγή του φουσκώματος και των αερίων.

Σημαντικά επίσης είναι τα συμπεράσματα μελετών που αποδεικνύουν ότι το δεντρολίβανο βοηθά την πέψη διατηρώντας υγιή ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου και μειώνοντας έτσι τις φλεγμονές

To δεντρολίβανο ανεβάζει τις γεύσεις της φωτιάς

Ένα μυστικό μαγειρικής που λίγοι γνωρίζουν… οι γάλλοι όμως το κατέχουν.

Αν θέλετε να δώσετε μια εξωτική πινελιά στις γεύσεις της φωτιάς, βάζετε δενδρολίβανο πάνω στα κάρβουνα και το ευχάριστο άρωμα του καπνού κάνει τις γευστικές σας δημιουργίες super…

Επίσης το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται σε όλες τις μαρινάδες, τα όσπρια και αν το εμβαπτίσουμε σε αγουρέλαιο το αποτέλεσμα ενθουσιάζει…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !