Φραγκόκοτα ή γαλοπούλα στιφάδο

Tips

Μια παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη γεύση της Πελοποννήσου. Εμείς φτιάξαμε το στιφάδο με φραγκόκοτα για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα. Όμως ακριβώς την ίδια συνταγή θα ακολουθήσετε και με τη γαλοπούλα ή τον κόκορα. Το σίγουρο είναι ότι θα αρέσει πολύ σε όλους.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 45 λεπτά / Μαρινάρισμα 24 ώρες /

ΕύκολοΦραγκόκοτα στιφάδο ή γαλοπούλα

Από τον Κώστα Τσαφαρά, εστιατόριο Λάθος, Δημητσάνα

Υλικά για 4 άτομα

1 φραγκόκοτα 1 κιλό – 1200 γρ., ή γαλοπούλα ή κόκορας κομμένα σε μερίδες

1 κιλό κρεμμύδια στιφάδου

1 καρότο κομμένο σε χονδρές ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο χωρίς το πράσινο φύτρο

400 γρ. ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

10 κόκκους μπαχάρι

1 κλωναράκι δεντρολίβανου

4 φύλλα δάφνης

2  ξύλο κανέλλας

1 ½  κούπα ελαιόλαδο εκλεκτό

1 πρέζα ζάχαρη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Για τη μαρινάδα

1 λίτρο κόκκινο κρασί, Αγιωργήτικο

1 κρεμμύδι, χαραγμένο στα τέσσερα

4 γαρίφαλα ολόκληρα

1 μέτριο ξύλο κανέλας

10 κόκκους μπαχάρι

1 καρότο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

1 μέτριο κλωνάρι σέλινο

4 φύλλα δάφνη

Τρόπος Παρασκευής

Καρφώνουμε τα γαρίφαλα πάνω στα κρεμμύδια.

Βάζουμε την φραγκόκοτα και τα κρεμμύδια σε βαθύ σκεύος και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πλαστική μεμβράνη και τη  βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες. Σκοπός μας είναι, η μαρινάδα να διαποτίσει καλά το κρέας, να το μαλακώσει και να το αρωματίσει.

Πριν το μαγείρεμα βγάζουμε τη φραγκόκοτα από τη μαρινάδα και τη στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στραγγίζουμε τα υγρά της μαρινάδας και τα φυλάμε στην άκρη. Πετάμε τα λαχανικά.

Βάζουμε σε τηγάνι μισή κούπα ελαιόλαδο να ζεσταθεί.

Πανάρουμε ελαφρά τα κομμάτια κρέατος με λίγο αλεύρι και  τα ροδίζουμε καλά, από όλες τις πλευρές.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ίσως χρειαστεί και λίγο ακόμα, και ροδίζουμε τα κρεμμύδια.

Προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι, τη δάφνη, το  δεντρολίβανο και ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα.

Βάζουμε τη φραγκόκοτα στην κατσαρόλα και σβήνουμε με τα υγρά της μαρινάδας.

Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, το σκόρδο και τη ζάχαρη.

Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε, αν το φαγητό είναι εντάξει στο αλάτι.

Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 200ο C. Βάζουμε σε πήλινη γάστρα, προσεκτικά, την φραγκόκοτα και την περιχύνουμε με την σάλτσα.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 1 ½  ώρα περίπου. Ελέγχουμε ανά διαστήματα τα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές ή ρυζάκι ή χυλοπίτες.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !