Η μουσταλευριά είναι ένα παραδοσιακό προϊόν της ελληνικής κουζίνας, παρασκευασμένο από τον μούστο των σταφυλιών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιδανικό ως κολατσιό αλλά και ως κέρασμα στους καλεσμένους μας.
Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να φτιάξετε τη δική σας μουσταλευριά στο σπίτι:
Υλικά
1 λίτρο μούστο από μαύρα σταφύλια
200-250 γραμ. κοσκινισμένο αλεύρι
1 κουταλιά μέλι
2 χούφτες καρυδόψιχα αλεσμένη
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
Προετοιμασία της Μουσταλευριάς
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε τον μούστο. Καθώς ζεσταίνετε τον μούστο σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το μέλι και σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν κόμποι.
Βρασμός
Συνεχίστε να ανακατεύετε και να βράζετε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να πάρει μια πηχτή υφή.
Ψύξη
Αφού το μείγμα έχει πήξει, βγάλτε το από τη φωτιά, και αφήστε το να κρυώνει.
Συντήρηση
Όταν το μείγμα έχει κρυώσει εντελώς, μεταφέρετε τη μουσταλευριά σε αεροστεγή δοχεία πασπαλίστε με καρυδόψιχα και κανέλα και αποθηκεύστε τη στο ψυγείο. Μπορείτε να την καταναλώνετε με ασφάλεια για περίπου 1-2 εβδομάδες.
Η διαδικασία παρασκευής της μουσταλευριάς είναι απλή, αλλά απαιτεί λίγο χρόνο και προσοχή στις λεπτομέρειες. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, θα έχετε μια υγιεινή, γευστική και απολαυστική μουσταλευριά !