Gingerbread House

Τα μυστικά των Chef

Η χαρά των παιδιών αλλά και των μεγάλων… Τα μπισκοτοσπιτάκια εθιμικά συμβολίζουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η ιστορία τους φθάνει στην Αγγλία του μεσαίωνα αφού gingerbread σήμαινε «διατηρημένο τζίντζερ». Το χρησιμοποιούσαν για ξεχωριστές κατασκευές,  που όμως δεν ήταν βρώσιμες. Από τις αρχές του 16ου αιώνα με τον όρο gingerbread περιγράφεται κάθε μπισκοτάκι που γίνεται από τζίντζερ με μελάσα ή μέλι.

Μπορείτε με τα σπιτάκια ή ανθρωπόμορφα μπισκοτάκια να δημιουργήσετε παραμύθια που θα ξυπνήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών σας και θα ονειρεύονται μπισκοτάνθρωπους… ‘Ετσι γεννιούνται οι δυνατές αναμνήσεις.

Gingerbread House

Από τη διακεκριμένη Μαρία Τσιχλιά – Σανδήλου, Food & Desserts stylist

Yλικά για 2 – 3 σπιτάκια

500 γρ βούτυρο

450 γρ ζάχαρη

4 αυγά

2/3 φλιτζανιού μελάσα

4 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

1 ½  κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

3 κ.γ μπέικιν πάουντερ

4 κ.γ. κανέλλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

1 κ.γ. γαρύφαλλο

Για το γλάσο ζάχαρης 

1 ασπράδι

250 γρ ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 κάψουλα βανίλια

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να «αφρατέψουν» και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.

Προσθέτουμε τη μελάσα και το τζίντζερ.

Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε στον κάδο. Τα χτυπάμε για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και τα ανοίγουμε ανάμεσα σε δυο αντικολλητικα χαρτιά με τον πλάστη και φτιάχνουμε φύλλο πάχους 3-4 χιλ.

Κόβουμε τα διάφορα μέρη από το σπιτάκι με κουπάτ.

Αν δεν έχουμε κόβουμε σε χαρτί τα διάφορα μέρη, τα τοποθετούμε επάνω στη ζύμη και κόβουμε γύρω-γύρω με μαχαίρι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 165° C για 20 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο.

Ετοιμάζουμε το γλάσο.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα όλα μαζί τα υλικά ώστε να ομογενοποιηθούν. Επειδή τα αυγά έχουν διαφορετικό βάρος μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγη ακόμη ζάχαρη,  αν το γλάσο είναι αραιό.

Διακοσμούμε με γλάσο ζάχαρης, ζαχαρόπαστα, κουφετάκια, ή καραμελίτσες…

Βάζουμε το γλάσο στο κορνέ και μόλις πυκνώσει ενώνουμε τους τέσσερεις τοίχους από τα σπιτάκια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν..

Τέλος βάζουμε τη σκεπή που την στερεώνουμε πάλι με γλάσο.

Με την ίδια ακριβώς ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε και χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια.

Μικρά μυστικά

Ο χυμός λεμονιού χρειάζεται για να διατηρείται το γλάσο το λευκό και λαμπερό χρώμα, αλλιώς μετά από λίγες ημέρες θα κιτρινίσει.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !