Μια ζεστή χειμωνιάτικη σούπα υψηλής διατροφικής αξίας, που μπορεί να είναι το πρώτο πιάτο του γιορτινού μας τραπεζιού. Είναι μια σούπα νόστιμη που χαρίζει δύναμη. Επίσης είναι ότι καλύτερο για να ηρεμήσει το στομάχι μας από τα διατροφικά ατοπήματα των ημερών. Ας μην ξεχνάμε ότι η κολοκύθα είναι της εποχής και διαθέτει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αφού δρα κατά των ελευθέρων ριζών. Είναι ένα λαχανικό που πλημμυρίζει από β-καροτένιο, βιταμίνη Α και C, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο και φυτικές ίνες.
Χρόνος παρασκευής 30 λεπτά / Εύκολη
Σούπα κολοκύθας με κρέμα κατσικίσιου τυριού (φωτο 2)
Από τον πολυβραβευμένο Κώστα Γεωργατζά, executive corporate chef
Υλικά για 4-6 άτομα
1 ½ κιλό κίτρινη κολοκύθα, καθαρισμένη κομμένη σε καρέ
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη πατάτα, κομμένη σε κομμάτια τετράγωνα
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου, βοδινού ή λαχανικών
1 σφηνάκι κρασί λευκό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα κατσικίσιου τυριού
Ένα φλιτζάνι κατσικίσιο τυρί, χτυπημένο με ραβδομπλέντερ
¾ φλιτζανιού ελαφριά κρέμα γάλακτος
Σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο, την κολοκύθα, την πατάτα για 4 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τα λαχανικά μέχρι η σούπα να πάρει την υφή της κρέμας.
Αφού δοκιμάσουμε ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ανακατεύουμε και βράζουμε για ακόμα 1 λεπτό.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τη κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρευστη.
Προσθέτουμε το κατσικίσιο τυρί και χτυπάμε ελαφρά μαζί με την κρέμα.
Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο αλάτι.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε βαθιά πιάτα και στην επιφάνεια ρίχνουμε μια κουταλιά από την κρέμα κατσικίσιου και πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο.
Μικρά μυστικά
Αντί της κρέμας κατσικίσιου τυριού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τυρί τσαλαφούτι για μεγαλύτερη ευκολία. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε κομματάκια καπνιστού μπέικον καραμελωμένου.
Μπορούμε να πασπαλίσουμε επίσης με σπόρους ροδιού ή ψιλοκομμένα καρύδια ή ηλιόσπορο ή πασατέμπο.