Gluhwein, το αρωματικό κρασί των Xριστουγέννων  

Τα μυστικά των Chef

Γεύση που ξετρελαίνει … γιορτινή και αρωματική

Tο ζεστό κρασί είναι το αγαπημένο των Βορειοευρωπαίων και συνηθίζουν να το απολαμβάνουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Είναι γνωστό σαν Glühwein, το λαμπερό κρασί ή glogg ή mulled wine, ζεστό κρασί. Σε όλες τις υπαίθριες αγορές αλλά και τα χιονοδρομικά κέντρα δηλώνει παρών και αναμφισβήτητα έχει κερδίσει τις καρδιές μας.Ακόμα και στην Ελλάδα, κυρίως την Βόρεια έγινε μια γλυκιά συνήθεια και το αρωμά του μας ταξιδεύει…

Λέγεται ότι το ζεστό κρασί γεννήθηκε την εποχή των Ρωμαίων και το ονομάτιζαν κρασί με μπαχαρικά. Βέβαια είναι ευνόητο  ότι αποτελούσε μοναδικό προνόμιο των αριστοκρατών και των πλουσίων αφού τότε τα μπαχαρικά ήταν χρυσός…

Η φίλη μου η Έφη, που μένει στη Γερμανία μου έμαθε την μέθοδο παρασκευής, και από τότε είναι το αγαπημένο … με ταξιδεύει σε πολιτείες του χιονιού, με ωραία παρέα, πολύ γέλιο και χαρούμενα εξωτικά μουσικά χαλιά με πάνε μακριά.

Κάθε οικογένεια Γερμανών έχει τη δική της συνταγή, το μυστικό επτασφράγιστο … και το κρασί δυνατό.

gluhwein

Gluhwein, το αρωματικό κρασί των Χριστουγέννων

Υλικά

1 λίτρο κόκκινο κρασί Μerlot

Xυμό από 1 φρέσκο πορτοκάλι

2 στικ κανέλας Κεϋλάνης

5 σπόρους κάρδαμο

2 αστεροειδείς γλυκάνισους

100 γρ. τζίντζερ φρεσκοτριμμένο

200 γρ. μέλι θυμαρίσιο

1 κλωναράκι δενδρολίβανο

50 ml κονιάκ ή Grand Marnier

Mέθοδος παρασκευής

Σε καθαρή και εντελώς στεγνή κατσαρόλα βάζουμε το κρασί για να ζεσταθεί, χωρίς όμως να βράσει.

Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το κάρδαμο, το τζίντζερ, τους αστεροειδείς γλυκάνισους και το δενδρολίβανο.

Αφήνουμε το κρασί σε χαμηλή θερμοκρασία για 25 λεπτά ανακατεύοντας ελαφρά με ξύλινη κουτάλα.

Αμέσως μετά σουρώνουμε το κρασί και το βάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά ακόμα και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το κονιάκ ή το λικέρ και ανακατεύουμε.

Το σερβίρουμε σε κούπες με ένα ξυλάκι βανίλιας, που μπορούμε να το ανάψουμε αν θέλουμε περισσότερο άρωμα κανέλας να πλημμυρίσει το σπίτι.

Gluhwein

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !