Μια παραλλαγή των παραδοσιακών μελομακάρονων είναι η επικάλυψή τους με σοκολάτα γάλακτος ή bitter. Αρέσει πολύ και μάλιστα ότι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε στην παρασκευή τους brandy. To Metaxa είναι πολυβραβευμένο αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο κονιάκ γαλλικό, αν θέλουμε να δώσουμε υπεραξία στα δικά μας μελομακάρονα.
Εμείς ζητήσαμε από τον διάσημο αρχιζαχαροπλάστη Σωτήρη Λασκαρίδη, να μας ετοιμάσει μελομακάρονα χρησιμοποιώντας και το απίθανο brandy Metaxa 5 ή 7 αστέρων…
Η συνταγή δική σας.
Μελομακάρονα μπουκιές με επικάλυψη σοκολάτας
Από τον Σωτήρη Λασκαρίδη, executive pastry chef, Αντιπρόεδρο της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδας
Υλικά
125 ml χυμό πορτοκάλι
250 ml ηλιέλαιο
50 γρ. μέλι θυμαρίσιο
90 ml νερό
100 γρ. ζάχαρη
5 γρ. αμμωνία
5 γρ. κανέλα
3 γρ. γαρύφαλο
2 σφηνάκια brandy Metaxa 5 ή 7 αστέρων
1 δόση βανίλια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
500 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
7 γρ. μπέικιν πάουντερ
120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι
500 ml νερό
700 γρ. ζάχαρη
50 ml γλυκόζη
50 ml μέλι
Μισό λεμόνι κομμένο σε 2 φέτες
Για την επικάλυψη της σοκολάτας
200 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα
1 κ.γ. σπορέλαιο
200 γρ. καρύδια σπασμένα, στη μέση
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και να «δέσει» το σιρόπι.
Σε μια μεγάλη μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά κατά σειρά εκτός από το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε δυνατά με τα χέρια μας.
Κοσκινίζοντας προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε δυνατά ενσωματώνοντας και τα υπόλοιπα υλικά.
Η ζύμη είναι έτοιμη μόλις ξεκολλά από τα τοιχώματα της μπασίνας.
Πλάθουμε σε μικρά μικρά μπαλάκια.
Βάζουμε τα μελομακάρονα πάνω στη σχάρα του φούρνου και πιέζουμε ελαφρά να αποτυπωθεί το σχήμα στη ζύμη ή πιέζουμε με ένα πιρούνι ή χρησιμοποιώντας έναν μικρό τρίφτη.
Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σε απόσταση το ένα από το άλλο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά.
Μόλις βγουν τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βάζουμε ένα ένα σε τρυπητή κουτάλα και τα «βουτάμε» στο κρύο σιρόπι για δευτερόλεπτα.
Πως γίνεται η επικάλυψη των μελομακάρονων με σοκολάτα
Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία στο μπεν μαρί.
Ακουμπάμε το ανοξείδωτο σκεύος στο στόμιο της κατσαρόλας βάζουμε νερό στην βάση της κατσαρόλας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει ο βρασμός. Ρίχνουμε τότες τα 2/3 της σοκολάτας, σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με την μαρίζ.
Μόλις λιώσει η πρώτη δόση προσθέτουμε και την υπόλοιπη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια σοκολάτα με λεία υφή.
Το μυστικό για να γίνει γυαλιστερή η σοκολάτα είναι να την λιώσετε σε 2 δόσεις ώστε να λιώσει σταδιακά και στο τέλος βάζουμε και 1 κουταλάκι σπορέλαιο.
Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε σχάρα πάνω σε ταψί και τα περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα.
Σε κάθε μελομακάρονο βάζουμε στην κορυφή μισή καρυδόψιχα.
Αφήνουμε να κρυώσουν 2 ώρες και σερβίρουμε.