Κουραμπιέδες μπουκίτσες

Τα μυστικά των Chef

Τα μυστικά του κουραμπιέ

Κάθε νοικοκυρά χαίρεται να έχει στο σπίτι της χειροποίητους κουραμπιέδες με τη δική της υπογραφή. Έτσι ζητήσαμε από τον Κωνσταντίνο Συντάκα, γνωστό executive chef να μας εξομολογηθεί τα μυστικά επιτυχίας του κουραμπιέ.

Εννοείται ότι η άριστη ποιότητα των υλικών, και στην προκειμένη περίπτωση το βούτυρο είναι must όπως και το ράντισμα με ανθόνερο, λικέρ ή μαστιχόνερο μόλις βγουν από το φούρνο.  Επίσης για να είναι τραγανοί οι κουραμπιέδες μας, επιβάλλεται να φοράμε γάντια όταν τους πλάθουμε, έτσι δεν παίρνει η ζύμη τη θερμοκρασία του σώματος μας. Πλάθουμε πάντα απαλά, χωρίς να πιέζουμε για να μην φύγει ο αέρας από τη ζύμη και σφίξουν οι κουραμπιέδες.

Οι κουραμπιέδες πρέπει να έχουν κρυώσει εντελώς πριν τους πασπαλίσουμε. Ένα μυστικό για την άχνη ζάχαρη που πασπαλίζουμε τους κουραμπιέδες είναι η προσθήκη 1 κουταλιάς κορν φλάουρ, που βοηθά να μην υγραίνονται οι κουραμπιέδες, όπως συνήθως συμβαίνει.

Αν κάνουμε μεγάλη ποσότητα κουραμπιέδων δεν χρειάζεται να τους πασπαλίσουμε όλους μαζί με ζάχαρη. Μπορούμε να τους διατηρήσουμε σε μεταλλικά κουτιά με ριζόχαρτο, να τους κλείσουμε ερμητικά και όταν θέλουμε να τους σερβίρουμε τότε να τους πασπαλίσουμε με ζάχαρη.

Έτσι ικανοποιούμε και αυτούς που θέλουν τους κουραμπιέδες χωρίς άχνη ζάχαρη, σαν μπισκότα… ας μην ξεχνάμε ότι είναι τάση τελευταία.

Κουραμπιέδες μπουκίτσες

Από τον Κωνσταντίνο Συντάκα, executive chef

Υλικά

100 γρ. φιλέ αμυγδάλου

2 βανίλιες

500 γρ.βούτυρο Κερκύρας, σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. ζάχαρη άχνη

800 γρ. αλεύρι μαλακό μέχρι 12% πρωτείνες, κοσκινισμένο

Για το πασπάλισμα

300 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. κορν φλάουρ

Τρόπος παρασκευής

Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε το φιλέ αμυγδάλου.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170οC για 7 λεπτά, ανακινώντας το ταψί. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τα αμύγδαλα χωρίς να τα σκεπάσουμε, για να παραμείνουν τραγανά. Τα βάζουμε στο ψυγείο για να είναι κρύα.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα δυνατά το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη μέχρι να «αφρατέψουν» για 10 λεπτά.

Τότε προσθέτουμε τα αμύγδαλα, που έχουν κρυώσει και τις βανίλιες και χτυπάμε και πάλι με το σύρμα για 1 λεπτό.

Πάνω από τον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι που το περνάμε από τη σίτα προκειμένου να πέσει βροχηδόν και ανακατεύουμε με την μαρίζ, από κάτω προς τα πάνω και μόλις κολλάει ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι σιγά σιγά μην σφίξει η ζύμη μας.

Μόλις η ζύμη είναι αφράτη ρίχνουμε και το υπόλοιπο.

Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια μας ή στον κάδο.

Βάζουμε τα γάντια μας και πλάθουμε απαλά τη ζύμη σε μπουκίτσες χωρίς να πιέζουμε και δημιουργούμε μπαλάκια. Πιέζουμε στη μέση χωρίς να χάσει το σχήμα του.

Απλώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί και αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες.

Τους ραντίζουμε με ανθόνερο ή μαστιχόνερο..

Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου που έχουμε προθερμάνει στους 170ο C στον αέρα για 12-13 λεπτά.

Οι κουραμπιέδες πρέπει να βγουν άσπροι και μαλακοί.

Τους αραδιάζουμε σε μια σχάρα και τους αφήνουμε να κρυώσουν για 2 ώρες τουλάχιστον.

Σε μπολ βάζουμε την άχνη ζάχαρη μαζί με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.

Βουτάμε μέσα στο μείγμα της ζάχαρης τους κουραμπιέδες και τους αραδιάζουμε σε πιατέλα.

kourambiedes

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !