Τα κάστανα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους, ολόφρεσκα και τραγανά. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να φτιάξουμε το γλυκό, που είναι τόσο ξεχωριστό για να το έχουμε όλο το χειμώνα.
Τα κάστανα είναι καρποί με υψηλή διατροφική αξία πολύ πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες και περιέχουν υψηλή ποιότητα πρωτεΐνης.
Στη Ζαγορά τα κάστανα είναι εξαιρετικής ποιότητας, καθόλου τυχαίο που εντός ολίγου θα πάρουν την διαπίστευση, σαν Προϊόντα Ονομασία Προέλευσης.
Οι κυρίες του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς δημιουργούν εξαιρετικά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες αλλά και πίτες που γράφουν…
Γλυκό κάστανο
Από το Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου
Υλικά
1 κιλό κάστανα μεγάλα
Για το σιρόπι
2 λίτρα νερό εμφιαλωμένο
1.700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Xυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
Τρόπος Παρασκευής
Με βρεγμένη πετσέτα καθαρίζουμε εξωτερικά τα κάστανα.
Όπως είναι με τις φλούδες, χωρίς να τα τρυπήσουμε ή να χαράξουμε τα βάζουμε σε ένα ταψί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C για 10 λεπτά.
Αφήνουμε λίγο τα κάστανα να κρυώσουν και τα καθαρίζουμε προσεκτικά από τις φλούδες, για να μείνουν ολόκληρα.
Βράζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη ανακατεύοντας με σύρμα για 20 λεπτά και ρίχνουμε μέσα τα κάστανα.
Βράζουμε για 10 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τα αφήνουμε εκεί όλη τη νύχτα και την άλλη μέρα ελέγχουμε αν έχει δέσει το σιρόπι, αλλιώς τα βράζουμε λίγο ακόμα.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού τελευταία στιγμή, ανακατεύουμε και το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Το κλείνουμε σε αποστειρωμένα βάζα και αναποδογυρίζουμε για ένα βράδυ.
Το γλυκό είναι έτοιμο και τα βάζα διατηρούνται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Μόνον αν το ανοίξουμε το διατηρούμε στο ψυγείο.