Μια γεύση θαλασσινή, ταξιδιάρικη και καλοκαιρινή… δένει αρμονικά με τσίπουρο ή ούζο. Οι κεφτέδες αρέσουν σε όλους και σίγουρα οι φίλοι θα εκτιμήσουν και αυτούς τους απίθανους κεφτέδες από καλαμάρι. Γίνονται εύκολα και είναι πολύ νόστιμοι.
Τους δοκιμάσαμε στα παράλια της Φωκίδας, που η θαλασσινή κουζίνα δοξάζεται… ακριβώς απέναντι από το πανέμορφο νησί Τριζόνια. Εμπειρία.
Χρόνος παρασκευής 30 λεπτά / Εύκολο
Καλαμαροκεφτέδες
Από τον Θανάση Μακρανδρέου, ψαροταβέρνα Θάνος, Χάνια Φωκίδας
Yλικά για 4 άτομα
1 κιλό καλαμαράκια ή θράψαλα φρέσκα ή κατεψυγμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
αλάτι θαλασσινό
μία πρέζα ρίγανη άγρια
1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
150 γρ. ψωμί μπαγιάτικο φρυγανισμένο και τριμμένο
1 κ.σ. μία ελαιόλαδο εκλεκτό
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
1σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια για τα κόβουμε σε κομμάτια.
Τα βάζουμε για λίγο στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σαν κιμάς.
Προσοχή όμως να μην λιώσουν.
Βάζουμε τα αλεσμένα καλαμάρια σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ψωμί, το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, το δυόσμο ή τον μαϊντανό, τη ρίγανη και τέλος το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι της σούπας και χωρίζουμε την ποσότητα ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε για να πλάσουμε το κεφτεδάκι μας.
Τους αλευρώνουμε ελαφρά και τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι με ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά.
Γυρίζουμε τους κεφτέδες προσεκτικά με τη λαβίδα για να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρουμε με σαλάτα πράσινη ή πατατοσαλάτα.