Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Το χειμώνα τα κάστανα είναι στα καλύτερά τους και ιδιαίτερα οι μέρες των Χριστουγέννων είναι η τέλεια αφορμή για τα απολαύσουμε τα κάστανα.
Τα κάστανα είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας.
Μπορούμε να τα απολαύσουμε εκτός από βραστά ή ψητά και σε όλες τις μορφές σαν συστατικών διαφόρων γευστικών δημιουργιών όπως στη γέμιση της γαλοπούλας μέχρι τσάτνευ και μαρμελάδες, αλλά και στην πιο αμαρτωλή τους εκδοχή σαν μαρόν γλασέ( marron glace) ή κάστανο επικαλυμμένο με σοκολάτα .
Τα κάστανα είναι από τα πιο εκλεκτά συστατικά που δίνουν τροφή και ενέργεια σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.
Είναι τόσο νόστιμα και παράλληλα ενδυναμώνουν τον οργανισμό μας, χωρίς να τον πλημμυρίζουν θερμίδες.
Το κάστανο είναι ο βρώσιμος καρπός δέντρων που ανήκουν στην οικογένεια Castanea και περιλαμβάνει το αμερικανικό κάστανο, το κινεζικό, το ιαπωνικό ή το κορεατικό και το ευρωπαϊκό κάστανο.
Το σημαντικό είναι ότι όλα τα είδη συμβάλλουν στην καλή καρδιαγγειακή μας λειτουργία, το πεπτικό σύστημα, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Τα κάστανα ξεχειλίζουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Έτσι περιέχουν βιταμίνη Κ, Β5 και Β3. Επίσης περιέχουν κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και άφθονες φυτικές ίνες και παρέχουν το 15% των ημερήσιων αναγκών.
Τα κάστανα είναι detox
H αντιοξειδωτική δράση του κάστανου είναι ισχυρή και έτσι προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.
Τα υψηλά επίπεδα ελευθέρων ριζών μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου, του διαβήτη, καθώς και τον κίνδυνο χρόνιων και αυτοάνοσων ασθενειών.
Η αντικαρκινική τους δύναμη
Η αντικαρκινική τους δράση κυρίως οφείλεται και στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, τανίνες, αλκαλοειδή και πολυφαινόλες όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Επιστημονικές μελέτες ενημερώνουν ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα κάστανα καταπολεμούν την ογκογένεση. Μάλιστα εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα από κάστανα ανακόπτουν την πορεία διαφόρων τύπων καρκινικών κυττάρων, όπως του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου. Όμως οι έρευνες πρέπει να επεκταθούν σε μεγαλύτερο εύρος του πληθυσμού.
Τα κάστανα είναι πλούσια σε κάλιο
Τα κάστανα διαθέτουν πολύ κάλιο και παρέχουν το 11% των ημερησίων αναγκών μας. Έτσι συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς επίσης και στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Τα αντιοξειδωτικά επίσης που περιέχει το κάστανο, όπως το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ εμποδίζουν την εμφάνιση εγκεφαλικού.
Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε κάλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 27% και τον κίνδυνο των εγκεφαλικών κατά 24%.
Πεπτικό σύστημα
Τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οπότε φθάνουν στο παχύ έντερο σαν φυσικά πρεβιοτικά, που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Έτσι μειώνουν με τη σειρά τους τη φλεγμονή και είναι άκρως απαραίτητα για την ισορροπία και την υγεία του πεπτικού μας συστήματος.
Τέλος, επειδή οι φυτικές ίνες περνούν από τον οργανισμό μας σε μεγάλο βαθμό άπεπτες, δεν προσθέτουν θερμίδες στη διατροφή μας. Ενώ παράλληλα διευκολύνουν τις κενώσεις και αυξάνουν τη συχνότητά τους.
Σύμμαχοι στην απώλεια βάρους
Οι φυτικές ίνες των κάστανων μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση του χρόνου, που χρειάζεται για να αδειάσει η τροφή από το στομάχι στα έντερα. Έγκριτοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ορμονών, που βοηθούν στον περιορισμό της όρεξής, όπως το πεπτίδιο YY (PYY) και το πεπτίδιο-1 που μοιάζει με γλυκαγόνη (GLP-1), ενώ καταστέλλει και την ορμόνη της πείνας, γκρελίνη.
Σάκχαρο του αίματος
Τα κάστανα συμβάλλουν στη διατήρηση του σακχάρου του αίματος σε υγιή επίπεδα
Έτσι ενδείκνυνται σε όσους πάσχουν από διαβήτη ή προδιαβήτη. Είναι γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα όργανα.
Αντιφλεγμονώδης δράση
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, όπως η βιταμίνη C, το γαλλικό οξύ, το ελλαγικό οξύ και οι διάφορες πολυφαινόλες, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, αφού εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι βασικοί δημιουργοί μιας χρόνιας φλεγμονής.
Επίσης μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αντιοξειδωτικά όπως οι τανίνες και τα φλαβονοειδή, μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή των φλεγμονών.