Mια γευστική δημιουργία νόστιμη και εύκολη. Είναι ένας από τους τρόπους για να αγαπήσουν τα παιδιά σας τα λαχανικά. Τα κεφτεδάκια θα εκτιμηθούν πολύ από τους vegetarian φίλους αλλά και τους vegan, αν αφαιρέσουμε το κασέρι και προσθέσουμε φυτική κρέμα.
Χρόνος παρασκευής 30 λεπτά / Πολύ εύκολη
Kεφτέδες λαχανικών
Από τον βραβευμένο Βαγγέλη Κουμπιάδη, executive chef, Ρόδος
Υλικά
2 πατάτες βρασμένες
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο λάχανο
Μισό φλιτζάνι τσαγιού καρότο τριμμένο ή ψιλοκομμένο
1 άσπρο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κολοκυθάκι, τριμμένο
¼ κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
¼ φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
2 κ.σ τριμμένο κασέρι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αυγά
Μισό φλιτζάνι γαλέτα
Για το πανάρισμα
1 φλιτζάνι γαλέτα, περίπου
Για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τις πατάτες και βράζουμε για 30 – 40 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε ταψί και τις λιώνουμε ελαφρά με το πιρούνι.
Παράλληλα σε μπολ βάζουμε το τριμμένο κολοκυθάκι, το πασπαλίζουμε με αλάτι και το αφήνουμε για 20 λεπτά. Αμέσως μετά το τρίβουμε ανάμεσα στις παλάμες μας και το στύβουμε να φύγουν τα υγρά.
Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει «ζεματάμε» το λάχανο και το καρότο για 1 λεπτό. Τα σουρώνουμε και τα περνάμε με παγωμένο νερό για να σταματήσει το βρασμός.
Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι για 2 – 3 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο τηγάνι τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο.
Αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ.
Πασπαλίζουμε με τη γαλέτα και προσθέτουμε το κασέρι και τα αυγά. Ανακατεύουμε με το χέρι μας καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Πλάθουμε πλατιά κεφτεδάκια και τα πανάρουμε μόνον με γαλέτα.
Σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια ζεστό ελαιόλαδο τηγανίζουμε τους κεφτέδες γυρίζοντάς τους και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, περίπου 3 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Σε πιατέλα που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί αραδιάζουμε τους κεφτέδες για να κρατηθεί το ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε δίπλα σε πλούσια σαλάτα.