Κουλουράκια της Σμύρνης

Τα μυστικά των Chef

Μια νοσταλγική, όσο και αυθεντική γεύση από την Θέμιδα Παπαδοπούλου, έφορο της Εστίας Ν. Σμύρνης. Τα σμυρναίικα κουλουράκια ζυμώνονται πάντα με το «Πάτερ Ημών» και σταυρώνονται για να γίνουν νόστιμα. Στα αρχοντόσπιτα συνήθιζαν να τα σερβίρουν το Πάσχα, σε πιατέλα με την προσευχή. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι το Πάτερ Ημών είναι η πιο δυνατή προσευχή αφού δια στόματος του Χριστού, ειπώθηκε στον Πατέρα του.

Μια τέτοια πιατέλα ανακαλύψαμε στο μουσείο και σας τα σερβίρουμε.

 Χρόνος παρασκευής 35 λεπτά / Εύκολα

 Αυθεντικά κουλουράκια της Σμύρνης

 Υλικά

560 γρ. βούτυρο γάλακτος εκλεκτό

190 γρ. μαργαρίνη

5 φρέσκα αυγά

400 γρ. άχνη ζάχαρη

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Μισό κ.γ. βανίλια φυσική ή εκχύλισμα

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

1250  γρ. αλεύρι μαλακό

Για το άλειμμα

1 ασπράδι αυγού

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε κατά σειρά όλα τα υλικά.

Στο τέλος κοσκινίζουμε το αλεύρι να πάρει αέρα και το προσθέτουμε στον κάδο.

Τα χτυπάμε με τον γάντζο στη μέση ταχύτητα για 6-7 λεπτά μέχρι να ξεκολλά η ζύμη από τα τοιχώματα του.

Βρέχουμε τα δάχτυλά μας με χυμό πορτοκαλιού  και δημιουργούμε με τη ζύμη χονδρά κορδόνια.

Τα πλέκουμε σε πλεξούδα, γιατί αυτό και μόνο είναι το σχήμα που δίνεται στα «κουλουράκια της Σμύρνης».

Βάζουμε τα κουλουράκια σε ταψί, που έχουμε απλώσει λαδόκολλα.

Τα αλείφουμε με ελαφρά χτυπημένο ασπράδι αυγού.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175οC στον αέρα για 25 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί και αφήνουμε τα κουλουράκια πάνω σε σχάρα, να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε για να παραμείνουν τραγανά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !