Κρίταμο σαλάτα με γαύρο και ντοματάκια

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Μια σαλάτα superfood καλοκαιρινή με άρωμα θαλασσινό. Ο απόλυτος συνδυασμός με γαύρο μαρινάτο και ντοματάκια. Ευτυχώς το κρίταμο, το βοτάνι του γυαλού, πλέον καλλιεργείται και έτσι δεν χρειάζεται να το ψάχνουμε στις παραλίες. Το κρίταμο έχει τη δική του ιστορία από τους αρχαίους χρόνους…  Διάσημοι γιατροί της αρχαιότητας  όπως ο Ιπποκράτης θεωρούσε το κρίταμο σημαντικό φάρμακο για την αποτοξίνωση και τη διούρηση. Ο Διοσκουρίδης, ο πατέρας της φαρμακολογίας και ο περίφημος βοτανολόγος Πλίνιος αναφέρονται στο φυτό που χαρίζει δύναμη στον οργανισμό και είναι αφροδισιακό. Οι ναυτικοί του χθες, πάντα είχαν κρίταμο μαζί τους ως αντίδοτο για την ασθένεια σκορβούτο.

Το κρίταμο περιέχει βιταμίνες C, Ε και Κ ιώδιο, αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα.

Χρόνος παρασκευής 18 λεπτά / Πολύ εύκολη

Κρίταμο σαλάτα με γαύρο και ντοματάκια

Από τον Άγγελο Γκαλή, chef Porto Marina, Πόρτο Κουφό, Χαλκιδική

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό κρίταμο, καθαρισμένο

10 ντοματάκια, κομμένα στη μέση

15 γαύρους μαρινάτους

1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη

Ελαιόλαδο

Μηλόξυδο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε προσεκτικά το κρίταμο και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ με νερό και ξύδι για 15 λεπτά.

Το ξεπλένουμε και το σουρώνουμε.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό και το βράζουμε μέχρι να κοχλάσει.

Βάζουμε το κρίταμο και το αφήνουμε να ζεματιστεί για 3-5 λεπτά.

Το βγάζουμε το σουρώνουμε και το βάζουμε αμέσως σε μπολ με παγωμένο νερό για να διατηρήσει το χρώμα του, και το στραγγίζουμε καλά.

Το βάζουμε σε ένα μπολ και το περιχύνουμε με ελαιόλαδο, λίγο ξύδι και προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε πάνω σε πλάκα βάζοντας το κρίταμο σαν βάση και στην επιφάνειά τους γαύρους, τα ντοματάκια και φινίρουμε το πιάτο ντοματάκια.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε με κρεμώδες τυρί ή γιαούρτι με σκορδάκι

Μικρά μυστικά

Όταν βράζουμε το κρίταμο δεν βάζουμε ποτέ αλάτι γιατί είναι ήδη αλμυρό.

Αν θέλουμε αντί για ξύδι χρησιμοποιούμε λεμόνι ή μοσχολέμονο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !