Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι και πιπεριές

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Ένα καλοκαιρινό φαγητό νόστιμο και θαλασσινό. Είναι καλοδεχούμενο από όλους και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα γεμιστά καλαμάρια.

Το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα στο εστιατόριο «Αλάτι» και πολύ μας άρεσε.

Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά / Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 10 λεπτά  / Μέτριας Δυσκολίας

Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι και πιπεριές

Υλικά για 4-6 άτομα

6 μεγάλα καλαμάρια ή θράψαλα, καθαρισμένα και πλυμένα

250 γρ. πλιγούρι

2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

300 ml χυμό ντομάτας

3 φλιτζάνια ζωμό από κύβο λαχανικών ή νερό

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη

200 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

2 πιπεριές πράσινες, κομμένες σε κύβους

80 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε σουρωτήρι αφήνουμε τα καλαμάρια να στραγγίξουν καλά.

Ψιλοκόβουμε τα μισά πλοκάμια από κάθε καλαμάρι και τα κρατάμε στην άκρη.

Σε κατσαρόλα βάζουμε 50 ml ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε.

Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας ανά διαστήματα ελαφρά.

Προσθέτουμε τη τριμμένη ντομάτα, σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας.

Ρίχνουμε 3 φλιτζάνια καυτό ζωμό λαχανικών ή καυτό νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Ρίχνουμε το πλιγούρι, τις πιπεριές, το αλάτι, το πιπέρι, το τζίνζερ, τον πελτέ και ανακατεύουμε.

Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι και να απορροφήσει τα υγρά του.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο ή τον μάραθο ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Με κουταλάκι γεμίζουμε προσεκτικά τα καλαμάρια με το πλιγούρι και κλείνουμε με οδοντογλυφίδα το στόμιο, για να μην χυθεί η γέμιση.

Σε μπολ βάζουμε τον ντοματοχυμό, τη ζάχαρη, το κρασί, η δάφνη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.

Σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος αραδιάζουμε τα καλαμάρια και περιχύνουμε με το μείγμα της ντομάτας.

Σκεπάζουμε το ταψάκια με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά.

Βγάζουμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και χαράζουμε βαθιά τα καλαμάρια σε 3-4 μέρη.

Τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα για 10-12 λεπτά ακόμα.

Σερβίρουμε.

Συνταγή : από το εστιατόριο Αλάτι, Πρέβεζα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Πως αντιμετωπίζουμε τα καλοκαιρινά μικροατυχήματα φυσικά;

To καλοκαίρι ευνοεί κάποιες άτυχες στιγμές όπως είναι τσιμπήματα ή μικροατυχήματα αλλά και κάποιες γαστρεντερίτιδες ή εγκαύματα από τον ήλιο ή το barbeque. Eμείς όμως...

Tορτίγιες με Σολoμό, κατίκι Δομοκού και iceberg

Μια λιχουδιά passé partout… για τη θάλασσα, το μπαλκόνι, το γραφείο, το πρωινό. Ένα snack για όλες τις ώρας, που αρέσει πολύ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε...

Γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα

Μια θαλασσινή γευστική δημιουργία, παρεΐστικη που καλεί να την μοιραστούμε … Το νοσταλγικό καλοκαιρινό φαγητό ζητά καψαλισμένο ψωμί για «βούτες» ατελείωτες και ούζο… Η Πρέβεζα...

Γαρίδες μαρινάτες

Μια γευστική δημιουργία που αρέσει πολύ και γίνεται πολύ εύκολα. Απλά το μαρινάρισμα με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού θέλει κάποιες ώρες για να «περάσει» το...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !