Λαγγίτες μακεδονίτικες με μέλι

Tips

Είναι οι τηγανίτες, που ξυπνούν αναμνήσεις από χαρούμενες οικογενειακές συνάξεις… και συνήθως γίνονταν σε χρόνο dt.

O φίλος μας διακεκριμένος executive chef Kώστας Γεωργατζάς, τις παρουσιάζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο και τις περιλούζει με μέλι βελανιδιάς, που είναι το τέλειο αντιοξειδωτικό. Αν θέλουμε μπορούμε να τις διανθίζουμε και με κομμάτια δαμάσκηνου ή γλυκό του κουταλιού σε μικρά κομμάτια.

Χρόνος παρασκευής 15 λεπτά / Χρόνος αναμονής 30 λεπτά / Εύκολο

Λαγγίτες με μέλι βελανιδιάς

Από τον διακεκριμένο  Κώστα Γεωργατζά, executive chef

Υλικά για 4 άτομα

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

3 γρ. ξηρή μαγιά

1 κούπα νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

2 κ.σ. τσίπουρο

1 κ.γ. καστανή ζάχαρη

Λίγο τσίπουρο

Για το τηγάνισμα

Ηλιέλαιο

Για το φινίρισμα

Μέλι θυμαρίσιο ή βελανιδιάς

Αποξηραμένα δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και με λίγο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε έναν παχύρευστο χυλό.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε το χυλό «να ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο να ζεσταθεί καλά.

Με ένα κουτάλι της σούπας, που βουτάμε στο τσίπουρο για μεγαλύτερη ευκολία, παίρνουμε λίγο από το χυλό κάθε φορά και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι.

Τηγανίζουμε και από τις 2 πλευρές μέχρι να ροδίσουν και να χρυσίσουν γυρίζοντας με τρυπητή κουτάλα προσεκτικά.

Σε μεγάλη πιατέλα στρώνουμε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρουμε τους λαγγίτες με μέλι βελανιδιάς και κόβουμε τα αποξηραμένα δαμάσκηνα σε sticks και διακοσμούμε τους λαγγίτες.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε μέλι θυμαρίσιο ή ανθέων και πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς ή κανέλα ή μαρμελάδα φρούτων.

Αν θέλουμε δημιουργούμε και την αλμυρή τους εκδοχή με κρέμα τυριού ή τριμμένη γραβιέρα ή ανθότυρο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !