Λεβάντα …. Αρωματική και πολυχρηστική

Tips

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας της λεβάντας, ο μήνας που οι δυνατές ακτίνες του ήλιου βοηθούν στην ολοκλήρωση της πλήρους ανθοφορίας. Έτσι είναι η εποχή της συγκομιδής και το έντονο χρώμα της και το άρωμά της πλημμυρίζουν απέραντες εκτάσεις της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνον. Πολύ χάρηκα που πολλές γυναίκες ασχολούνται πλέον με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και κάποιες μεταποιούν τα άνθη της, παράγοντας πρωτότυπα προϊόντα.

Είχα την ευκαιρία στο πρόσφατο ταξίδι μου να απολαύσω τα άρωματά της, που πλημμύριζαν ολόκληρη την περιοχή. Οι  μελισσούλες έστηναν χορό για να προλάβουν να τρυγήσουν τα λουλούδια … και να δώσουν μέλι αρωματικό.

Η λεβάντα είναι από τα αγαπημένα βοτανολούλουδα. Οι Ρωμαίοι άρχοντες και στρατηγοί, εδώ και αιώνες τη χρησιμοποιούσαν στα λουτρά τους, για ευεξία και για αντιμετώπιση δερματικών ασθενειών. Με λεβάντα αρωμάτιζαν και τα σπίτια τους. Το αιθέριο έλαιο έχαιρε εκτίμησης, όπως και σήμερα. Πάντως λέγεται ότι το όνομά της προέρχεται από το λατινικό «lavare», που σημαίνει πλένω…

Το αιθέριο έλαιό της μας χαρίζει ευζωία και τα οφέλη του στον οργανισμό μας πολλά. Διεθνώς κατατάσσεται ανάμεσα στο 20 ισχυρότερα βότανα αφού το έλαιό της είναι πολυχρηστικό.

 Ποιες είναι όμως οι ιδιότητες της λεβάντας

 Έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

  • Ανακουφίζει από τις ημικρανίες, τους μυικούς πόνους, τις νευραλγίες και έχει δράση αποχρεμπτική. Μερικές μόνον σταγονίτσες ελαίου χρειάζονται και ελαφρύ μασάζ στα σημεία για να δράσει.
  • Έχει τονωτική και αναζωογονητική δράση.
  • Ηρεμεί και χαρίζει ωραίο ύπνο, αρκεί να εισπνεύσουμε το άρωμά της ή να βάλουμε τα αποξηραμένα λουλουδάκια της σε ένα τούλι ή τουλπάνι στο χώρο μας. Το μυστικό βέβαια είναι ότι κάθε μήνα πρέπει να την ανανεώνουμε για να είναι αποτελεσματική.
  • Τέλος είναι εντομοαπωθητική και παράλληλα αποτελεσματική για τα τσιμπήματα εντόμων και τα εγκαύματα.

Με ποιούς τρόπους μπορούμε να την εντάξουμε στη διατροφή;

Σε φίνες γευστικές δημιουργίες χαρίζει ιδιαίτερες νότες.

Στα κέικ, στη σοκολάτα και σε γαλατένια γλυκάκια ταιριάζει πολύ όπως και στα smoothies.

Λίγες σταγόνες στο νερό τονώνουν αλλά και σαν αφέψημα είναι ξεχωριστό.

Προσοχή στην ποσότητα κατά τη χρήση της

 Μόλις λίγες σταγόνες αρκούν, γιατί σε μεγάλες ποσότητες είναι ερεθιστική και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !