Λιβαδειά, των νερών,  των μύθων και των κατσικιών

Tips

Σίσσυ Νίκα

Μια πόλη αναπάντεχα όμορφη, που είναι γνωστή μόνον σαν πέρασμα πηγαίνοντας για Αράχωβα και Δελφούς. Θυμηθείτε είναι η πόλη που θα γίνει must γαστρονομικός προορισμός, γιατί οι άνθρωποί της φροντίζουν ιδιαίτερα για την ανάδειξή της.

Εμείς όμως σας ταξιδεύουμε στη γνωστή άγνωστη ομορφιά της και είμαστε σίγουροι ότι θα μαγευτείτε.

Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, μόλις 140 χιλ. με πολύ εύκολη πρόσβαση και οδήγηση κάτι λιγότερο από 2 ώρες.

Ακολουθείστε μας σε αυτή την περιήγηση … θα ενθουσιαστείτε

Ένας τόπος όμορφος και εύφορος. Τόπος των αντιθέσεων και των εκπλήξεων. Σταυροδρόμι πολιτισμών, σημείο συνάντησης του χθες με το σήμερα.

Η Λιβαδειά βρίσκεται ανάμεσα στον αγέρωχο Παρνασσό και τον Ελικώνα, το βουνό των Εννέα Μουσών, των μύθων, των νερών, της γαστρονομίας και της ευζωίας. Η πόλη έκπληξη θα έλεγα, αφού ένα απρόσμενο ειδυλλιακό, παραμυθένιο τοπίο μας αποκαλύπτεται, στην καρδιά της πόλης.

Οι Πηγές της Κρύας, στην είσοδο του φαραγγιού, λιθόστρωτα δρομάκια για αγχολυτικούς περιπάτους, δίπλα σε καταρρακτάκια μέχρι το ανοικτό Θέατρο της Κρύας.

Πλατάνια αιωνόβια, δροσιά και στα ριζά του Μεσαιωνικού Κάστρου της Λειβαδιάς, οι πηγές του ποταμού Έρκυνα. Το ποτάμι που είναι ένα από τα πέντε θηλυκά ποτάμια της Ελλάδας και διαρρέει την πόλη, ενώ εννέα όμορφα μονότοξα πέτρινα γεφύρια ενώνουν τις δύο πλευρές, από την Τουρκοκρατία ακόμα. Η ΄Ερκυνα ήταν η Νύμφη της πηγής, που ο μύθος θέλει να λούζονταν στα νερά της, όσοι ζητούσαν χρησμό.

Στις σπηλιές των βράχων βλέπουμε, το σημαντικό στην αρχαιότητα Μαντείο Τροφωνίου Διός, που οι χρησμοί του ήταν αξιόλογοι και βαρυσήμαντοι. Το Μαντείο αναφέρεται από τον Παυσανία, που μυήθηκε εδώ, αλλά και τον Ηρόδοτο. Τον 2ο αιώνα μ.Χ. όλα τα μαντεία σίγησαν, εκτός από αυτό, που έκλεισε τελικά ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος το 380μ.Χ. Το ποτάμι Έρκυνα εξασφάλισε για πολλά χρόνια την απαραίτητη ενέργεια για την βιοτεχνική ανάπτυξη και την  μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Ο Νερόμυλος, λειτουργούσε μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα και οι θρύλοι για νεράιδες και ξωτικά «καλά κρατούν»… Στο Νερόμυλο στεγάζεται σήμερα συνεδριακό κέντρο και αίθουσα εκθέσεων.

Λίγο πιο κάτω στη Νεροτριβή γινόταν η επεξεργασία μάλλινων υφαντών και το πλύσιμο υφαντών και χαλιών. Σήμερα έχει αναπαλαιωθεί και στεγάζεται το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Λιβαδειάς. Στις όχθες του ποταμού έχουν αναδειχθεί  παλιά βιομηχανικά κτήρια και συντηρήθηκαν οι παλιές τοιχοποιίες. Στην περιοχή θα περάσετε όμορφα, θα ξεχαστείτε, θα δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις, σουβλάκια, γκουρμεδιές της φωτιάς και στα καφέ θα ξαποστάσετε και τα τοπικά γλυκάκια θα σας ενδυναμώσουν… Από την άλλη πλευρά ο Πύργος του Ρολογιού στέκει εκεί από τη Φραγκοκρατία.

Η κουζίνα

Η Λιβαδειά ήταν γνωστή για τα σουβλάκια της από παλιά, όταν ο δρόμος περνούσε μέσα από

Σήμερα θα βρείτε το αυθεντικό σουβλάκι σε όλες τις εκφάνσεις στην Πλατεία Ζαππείου στο Ψητοπωλείο 1900.

Η αρμονία, η ισορροπία και οι έξυπνοι γευστικοί συνδυασμοί,  χαρακτηρίζουν την κουζίνα της Λιβαδειάς, που είναι νόστιμη με χρώματα και αρώματα της γης. Οι ορεινές περιοχές της «χαρίζουν», κρέας υψηλής ποιότητας και έμφαση δίδεται στο αρνί, στο σπάνιο ουλόκερο κατσίκι και στην προβατίνα, που κυριαρχεί στα  τραπεζώματα. Οι σούβλες στήνονται, με ταχύτητα φωτός και οι ντόπιοι κατέχουν τα μυστικά του σωστού ψησίματος και με αρωματικό ξύλο στηρίζουν την ραχοκοκαλιά του αρνιού.

Το Πάσχα στη Λειβαδιά είναι μοναδικό, αφού τα αρνιά ψήνονται στους δρόμους και τις πλατείες «σε λάκκους». Το αρνάκι στα κλήματα ή γιουβέτσι, οι σαρμάδες με αμπελόφυλλα, οι αχνιστές φασολάδες, η γίδα τραχανόσουπα, τα άγρια χόρτα με ανθό αλατιού είναι γεύσεις που σε ταξιδεύουν.

Τα τυροκομικά έχουν αυθεντική γεύση και η φορμαέλα ΠΟΠ Αράχωβας, που δίνει τη δική της πινελιά, στις γεύσεις της φωτιάς.

Τα κατσικίσια τυράκια του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βοιωτίας είναι καμωμένα στην πλειονότητα από γάλα της Ουλόκερης Κατσίκας, μιας αυτόχθονης φυλής, που κρατά από την αρχαιότητα και είναι εκπληκτικά.

Το οψιμοτύρι ή το χειμωνιάτικο γκερεμέζι αλειμμένα σε ζεστό ψωμάκι ή στη σαλάτα είναι επικά.

Η βουτυράτη φέτα γίνεται από πλούσιο φρέσκο γάλα 70% πρόβειο  και 30% γίδινο και το γιαούρτι είναι από φρέσκο πρόβειο γάλα.  Η φέτα είναι απολαυστική, με ελαιόλαδο εκλεκτό και άγρια ρίγανη, πάνω σε προζυμένιο ψωμάκι ξυλόφουρνου, που εδώ στη Λειβαδιά σε πείσμα των καιρών καπνίζουν ακόμα.

Η γραβιέρα, το σαγανοτύρι, το κεφαλοτύρι είναι εξαιρετικά.

Η ευρύτερη περιοχή είναι εύφορη οι ντομάτες, τα λαχανικά, τα σκόρδα, τα καρότα, τα φρούτα, τα αρωματικά φυτά, τα βοτάνια και τα όσπρια του οροπεδίου στο Ζερίκι, «μιλάνε». Τα άλευρα της περιοχής φημισμένα, για την υψηλή ποιότητα και τη διατροφική αξία τους. Στο ψωμί χαρίζουν κίτρινο χρώμα και γεύση που γράφει… Τα εθιμικά ψωμάκια και το γλυκό κεντητό ψωμί της χαράς είναι έργα τέχνης, αφού με ζύμη οι τεχνήτρες πλάθουν κεντίδια με συμβολισμούς, για  ευτυχία, υγεία, ευημερία. Τα χειροποίητα ζυμαρικά, ο τραχανάς και το αέρινο φύλλο που ανοίγουν είναι καταπληκτικά.

Οι Ρουμελιώτικες πίτες ευφάνταστες με κατέκτησαν. Είχα την τύχη να δοκιμάσω τις περίφημες πίτες φτιαγμένες με μαεστρία.

Σπανακοτυρόπιτα με φύλλο αέρινο και τυρόψωμο με φέτα και οψιμοτύρι και από πάνω μια πινελιά από την μαρμελάδα αγριόσυκου.

Στα ζυμαρικά τους, εκτός από το φρέσκο γάλα και το τοπικό κίτρινο αλεύρι πετρόμυλου, χαρίζουν χρώμα από φρέσκο πολτό λαχανικών από τα μποστάνια τους και φτιάχνεται στην κουζίνα τους.

Ο τραχανάς και οι χυλοπίτες είναι must … Τα φρουτένια γλυκάκια και οι χειροποίητες μαρμελάδες ενθουσιάζουν.

Η κουζίνα των άγριων μανιταριών και του κυνηγιού έχει άλλη νοστιμάδα… Ο κόκορας παίζει δυνατά με τραχανά, χυλοπίτες ή χοντρό μακαρόνι. Το γιαούρτι «ντύνεται» με αστεράτο μέλι και καρύδια. Οι καρυδόπιτες, οι δίπλες, οι τηγανίτες πασπαλισμένες με καρύδι. ενθουσιάζουν…

Στα γύρω ορεινά της Λιβαδειάς, στο Ζερίκι της πέτρας, στο Κυριάκι της ομορφιάς και στην Αρβανίτσα, του καλοκαιρινού μουσικού φεστιβάλ του δάσους, η βουνίσια κουζίνα δοξάζεται με γεύσεις της φωτιάς, προβατίνες, γίδες, σουβλιστά και κοντοσούβλι χοιρινό ή πρόβειο.

Το μέλι ελάτης και το ανθόμελο είναι τόσο αρωματικά. Στην περιοχή ανθεί η μελισσοκομία και οι αποδόσεις άριστες. Τα πυκνά ελατοδάση του ορεινού όγκου του Παρνασσού και του Ελικώνα, με την πλούσια χλωρίδα, τα βοτάνια και τα σπάνια αγριολούλουδα δίνουν εξαιρετικό μέλι ελάτης.

Εμπειρία γαστρονομική, παιχνίδισμα αισθήσεων, ήχοι της φύσης σε τοπίο Παραδείσιο…

Βιωματική Εμπειρία μοναδική

Η επίσκεψη στη Φάρμα Δανιά με τα σπάνια κατσίκια της αυτόχθονης φυλής Ουλόκερου, που αποδίδει ακριβώς το σχήμα των κεράτων, που είναι περιελασσόμενα.

Από τη φυλή έχουν περισωθεί λίγα ζώα, που είναι μνημεία της φύσης.

Το γάλα τους είναι σαν κρέμα, νόστιμο πολύ και το κρέας τους προσομοιάζει με αυτό του κυνηγιού.

Το σίγουρο είναι ότι θα εντυπωσιαστείτε.

Ο Δημήτρης Δανιάς, Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Βοιωτίας, κάνει πραγματικά αγώνα για να διασωθεί η φυλή και να μην χαθεί το γενετικό υλικό σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Ευχαρίστως θα σας γνωρίσει με τα ζώα του και με το γάλα τους φτιάχνουν απίθανα τυριά.

Το άλογό του επίσης είναι αυτόχθονης ελληνικής φυλής Γεωργαλίδικο, ατίθασο άτι…

Τηλ. 6944511943

Πού θα φάμε

Ταβέρνα « Ο Νώντας»

Γεύσεις της φωτιάς, κατσικάκι, αρνί ψητό, μπριζόλα μοσχαρίσια αστεράτη, σαλάτες, τυράκια και πατατούλες, σε ένα περιβάλλον υπέροχο με συλλογές του χθες.

Στην είσοδο της πόλης

Ψητοπωλείο 1900

Για σουβλάκι υπέροχο … μιας άλλης εποχής και βέβαια ψητά.

Πλατεία Ζαππείου.

Ακαδημία Plus Food & Mood

Δημιουργική κουζίνα με ιταλικές πινελιές, ωραία ατμόσφαιρα

Κουτσοπετάλου 13

Ταβέρνα «Τα κοψίδια»

Για γεύσεις της φωτιάς υπέροχες και αξέχαστες

Στην Κρύα

Ουζερί Ντούσας

Το παλαιότερο ουζερί της πόλης για ουζομεζέδες με άποψη

Απέναντι από τα Δικαστήρια

Εστιατόριο Καλλίγευστον

Για νόστιμα μαγειρευτά και ψητά

Ελ.Βενιζέλου 19

Για καφέ

Οπωσδήποτε στο Ξενία, πάνω στις πηγές της Κρύας

Για νυχτερινή διασκέδαση

Art Nouveau

Wine bar και ωραία live σχήματα.

Βar 22

Απίθανη μουσική και νεολαία

Bad Habits Avalanche

Για μουσική ξεσηκωτική και νεολαία

Πού θα μείνουμε

Levadia Hotel,

Στην ανακαινισμένη πτέρυγα, ζητείστε 2-3 όροφο.

Ωραίο ξενοδοχείο με θέα την πλατεία Ζαππείου.

Πολύ καλό service και πρωινό.

www.levadiahotel.gr

Τί αξίζει να ψωνίσουμε

Τυριά από τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Βοιωτίας κατσικίσια, από σπάνιο γάλα και Φορμαέλα ΠΟΠ, για να γευτείτε το αυθεντικό τυρί του βοσκού.

Θα τα βρείτε στο ψυγείο του Ψητοπωλείου 1900, τηλ. 22610 88066 και στο Black coffee τηλ. 22610 102112 και θα σας τα φέρουν στο ξενοδοχείο σας.

Από την ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΡΚΥΝΑ, θα προμηθευτείτε απίθανα ζυμαρικά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και πίτες, όλα χειροποίητα,  τηλ. 22610 87035

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !