Λωτός, ένας θησαυρός της φύσης  

Tips

Το λατινικό του όνομά σημαίνει «τροφή των θεών» και είναι γνωστός σαν «μήλο της Ανατολής».

Ο λωτός έχει τη δική του ιστορία

Το πορτοκαλοκόκκινο νόστιμο φρουτάκι «κρατά» από την Κίνα…ήταν η τροφή των αυτοκρατόρων. Πρώτα καλλιεργήθηκαν στην Κίνα και από εκεί η καλλιέργειά τους διαδόθηκε σε άλλες χώρες. Είναι το εθνικό φρούτο της Ιαπωνίας και η Κίνα είναι διεθνώς η πρώτη σε παραγωγή χώρα. Στην Γαλλία έγιναν γνωστοί οι λωτοί τον 19ο αιώνα με ενθουσιασμό. Σήμερα παρασκευάζονται και πολύ ωραίες μαρμελάδες χρησιμοποιώντας και κρέμα κυδωνιού.

Oι λωτοί πωλούνται συνήθως δίπλα στα κυδώνια, γιατί είναι συμπληρωματικά της γεύσης τους

Η υψηλή διατροφική τους αξία

Οι λωτοί είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για τον οργανισμό μας, αφού έχουν πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών όπως κατεχίνες και τη σημαντική αντικαρκινική ένωση, το βετουλινικό οξύ. Επίσης οι λωτοί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α και C, σύνθετες βιταμίνες Β όπως φολικό οξύ, πυριδοξίνη, λυκοπένιο, βήτα-καροτίνη και κρυπτοξανθίνη.

Οι λωτοί αποτελούν καλή πηγή μετάλλων, όπως το κάλιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός και ο φώσφορος. Ακόμα είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών διαλυτών και αδιάλυτων.

Οι λωτοί λόγω των αντιοξειδωτικών λειτουργούν προστατευτικά κατά των ελεύθερων ριζών, αναπτύσσοντας αντίσταση κατά των λοιμώξεων και η φλούδα τους προστατεύει από βλάβες, που σχετίζονται με τη γήρανση.

Λειτουργεί προληπτικά κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, βελτιώνει την πέψη και βοηθά στην απώλεια βάρους.

Χαρίζει ενέργεια και λόγω του καλίου μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, καθυστερεί την πρόωρη γήρανση και χαρίζει λάμψη και ομορφιά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !