Λωτός, ένας θησαυρός της φύσης  

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Το λατινικό του όνομά σημαίνει «τροφή των θεών» και είναι γνωστός σαν «μήλο της Ανατολής».

Ο λωτός έχει τη δική του ιστορία

Το πορτοκαλοκόκκινο νόστιμο φρουτάκι «κρατά» από την Κίνα…ήταν η τροφή των αυτοκρατόρων. Πρώτα καλλιεργήθηκαν στην Κίνα και από εκεί η καλλιέργειά τους διαδόθηκε σε άλλες χώρες. Είναι το εθνικό φρούτο της Ιαπωνίας και η Κίνα είναι διεθνώς η πρώτη σε παραγωγή χώρα. Στην Γαλλία έγιναν γνωστοί οι λωτοί τον 19ο αιώνα με ενθουσιασμό. Σήμερα παρασκευάζονται και πολύ ωραίες μαρμελάδες χρησιμοποιώντας και κρέμα κυδωνιού.

Oι λωτοί πωλούνται συνήθως δίπλα στα κυδώνια, γιατί είναι συμπληρωματικά της γεύσης τους

Η υψηλή διατροφική τους αξία

Οι λωτοί είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για τον οργανισμό μας, αφού έχουν πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών όπως κατεχίνες και τη σημαντική αντικαρκινική ένωση, το βετουλινικό οξύ. Επίσης οι λωτοί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α και C, σύνθετες βιταμίνες Β όπως φολικό οξύ, πυριδοξίνη, λυκοπένιο, βήτα-καροτίνη και κρυπτοξανθίνη.

Οι λωτοί αποτελούν καλή πηγή μετάλλων, όπως το κάλιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός και ο φώσφορος. Ακόμα είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών διαλυτών και αδιάλυτων.

Οι λωτοί λόγω των αντιοξειδωτικών λειτουργούν προστατευτικά κατά των ελεύθερων ριζών, αναπτύσσοντας αντίσταση κατά των λοιμώξεων και η φλούδα τους προστατεύει από βλάβες, που σχετίζονται με τη γήρανση.

Λειτουργεί προληπτικά κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, βελτιώνει την πέψη και βοηθά στην απώλεια βάρους.

Χαρίζει ενέργεια και λόγω του καλίου μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, καθυστερεί την πρόωρη γήρανση και χαρίζει λάμψη και ομορφιά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Πώς να επιλέξω μαγιό αν έχω μεγάλη περιφέρεια;

Αν η περιφέρειά σου είναι κάπως μεγαλύτερη από το επιθυμητό, δεν χρειάζεται να νιώθεις άσχημα. Κανένα σώμα δεν είναι τέλειο και λίγο πολύ οι...

Αυθεντική Λαδόπιτα

Το παραδοσιακό γλυκό ή αλλιώς το γλυκό της χαράς, του γάμου και όλων των σημαντικών στιγμών στη ζωή των Πρεβεζάνων… Τελευταία εκτιμάται πολύ και από...

Πώς ψήνω σε σκεύη σιλικόνης;

Τα σκεύη σιλικόνης έχουν εισχωρήσει για τα καλά στις κουζίνες μας. Είναι ελαφρά και εύκαμπτα και μπορείς να τα αποθηκεύσεις εύκολα, ενώ αντέχουν σε...

Πώς αποστειρώνω τα ρούχα του μωρού;

Το δέρμα των βρεφών είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και ερεθίζεται πολύ εύκολα. Για αυτό τον λόγο ό,τι έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα τους κατά...

Τί να κάνω για να ξεμυρίσει το μπάνιο;

Όπου υπάρχει υγρασία και μικρόβια υπάρχουν και δυσάρεστες οσμές. Το μπάνιο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρου που συχνά σε προβληματίζει καθώς ενώ το διατηρείς...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !