Κρητικό στιφάδο μανιταριών

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Bουνίσια γεύση που χαρίζει δύναμη. Στα ορεινά του νομού Χανίων, μετά τα Καστανοχώρια σε ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς υπάρχει ένας πανέμορφος ξενώνας βραβευμένος από το National Geographic… ένα ολόκληρο χωριό που λειτουργεί με τους δικούς του ρυθμούς, χωρίς ηλεκτρικό… Εκεί θα ζήσετε μια εμπειρία γαστρονομική και ευζωική, σε έναν τόπο παραδείσιο.

Kritiko stifado
Μηλιά, ένα από τα πανέμορφα πέτρινα σπίτια του χωριού έξω παγωνιά και το τζάκι καπνίζει… παραμυθένιος τόπος

 

Οι γευστικές δημιουργίες στο εστιατόριο της Μηλιάς, είναι καμωμένες με εξαιρετικές πρώτες ύλες και οι συνταγές παραδοσιακές που κρύβουν τα μυστικά της μακροβιότητας της κρητικής διατροφής.

Kritiko stifado
Το εστιατόριο Μηλιά των γευστικών παραδόσεων

Οι συνδυασμοί των υλικών σοφοί. Τα ταπεινά κρεμμύδια είναι υψηλής διατροφικής αξίας για τον οργανισμό μας και η παρουσία τους στη γη χρονολογείται από το 5ο αιώνα π.Χ. Τα κρεμμύδια λατρεύονταν από τους Αιγύπτιους για το σχήμα τους αφού για εκείνους οι ομόκεντροι κύκλοι συμβόλιζαν την αιωνιότητα.

Περιέχουν βιταμίνη C,  φυλλικό οξύ, κάλιο μαγγάνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες βοηθού το καρδιαγγειακό σύστημα.

Το δεύτερο συστατικό του πιάτου είναι τα μανιτάρια που διαθέτουν πρωτείνες υψηλής αξίας και φυτικές ίνες. Επίσης υψηλή είναι η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D, βιταμίνη B και B12. Τα μανιτάρια περιέχουν κάλιο, φωσφόρο, χαλκό, σελήνιο και ψευδάργυρο. Η ντομάτα πολύτιμη δένει αρμονικά το στιφάδο και χαρίζει τα δικά της οφέλη.

Κρητικό στιφάδο μανιταριών

Από την Άρτεμη Καλαντζάκη, του πολυβραβευμένου ξενώνα Μηλιά, Kρήτη

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. πλευρώτους, πορτομπέλο ή ποικιλία άγριων μανιταριών, χοντροκομμένα

200 ml. ελαιόλαδο εκλεκτό

Λίγο κρεμμύδι τριμμένο

15 κρεμμύδια ολόκληρα μεσαίου μεγέθους, για στιφάδο

2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

3 πατάτες, κομμένες σε κύβους ή κυδωνάτες

2 ξύλα κανέλας

Αλάτι θαλασσινό

Κόκκους μαύρου και κόκκινου πιπεριού

Τρόπος παρασκευής

Θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι δεν πλένουμε τα μανιτάρια ποτέ, μόνον τα καθαρίζουμε με ένα βουρτσάκι ή μια βρεγμένη πετσέτα.

Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε ζεστάνει «περνάμε» τα μανιτάρια για 2 λεπτά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε κατσαρόλα, «τσικάλι» στην ντοπιολαλιά, βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε  το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, τις πατάτες, τα κρεμμύδια όμορφα από πάνω και τα μπαχαρικά.

Καλύπτουμε με χλιαρό νερό και ρίχνουμε και το αλάτι.

Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά περίπου 20-30 λεπτά.

Μόλις βράσουν οι πατάτες και τα κρεμμύδια, χωρίς βέβαια να λιώσουν, προσθέτουμε και τα μανιτάρια.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα  και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά ακόμα.

Σερβίρουμε το στιφάδο ζεστό.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !