Κρητικό στιφάδο μανιταριών

Tips

Bουνίσια γεύση που χαρίζει δύναμη. Στα ορεινά του νομού Χανίων, μετά τα Καστανοχώρια σε ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς υπάρχει ένας πανέμορφος ξενώνας βραβευμένος από το National Geographic… ένα ολόκληρο χωριό που λειτουργεί με τους δικούς του ρυθμούς, χωρίς ηλεκτρικό… Εκεί θα ζήσετε μια εμπειρία γαστρονομική και ευζωική, σε έναν τόπο παραδείσιο.

Kritiko stifado
Μηλιά, ένα από τα πανέμορφα πέτρινα σπίτια του χωριού έξω παγωνιά και το τζάκι καπνίζει… παραμυθένιος τόπος

 

Οι γευστικές δημιουργίες στο εστιατόριο της Μηλιάς, είναι καμωμένες με εξαιρετικές πρώτες ύλες και οι συνταγές παραδοσιακές που κρύβουν τα μυστικά της μακροβιότητας της κρητικής διατροφής.

Kritiko stifado
Το εστιατόριο Μηλιά των γευστικών παραδόσεων

Οι συνδυασμοί των υλικών σοφοί. Τα ταπεινά κρεμμύδια είναι υψηλής διατροφικής αξίας για τον οργανισμό μας και η παρουσία τους στη γη χρονολογείται από το 5ο αιώνα π.Χ. Τα κρεμμύδια λατρεύονταν από τους Αιγύπτιους για το σχήμα τους αφού για εκείνους οι ομόκεντροι κύκλοι συμβόλιζαν την αιωνιότητα.

Περιέχουν βιταμίνη C,  φυλλικό οξύ, κάλιο μαγγάνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες βοηθού το καρδιαγγειακό σύστημα.

Το δεύτερο συστατικό του πιάτου είναι τα μανιτάρια που διαθέτουν πρωτείνες υψηλής αξίας και φυτικές ίνες. Επίσης υψηλή είναι η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D, βιταμίνη B και B12. Τα μανιτάρια περιέχουν κάλιο, φωσφόρο, χαλκό, σελήνιο και ψευδάργυρο. Η ντομάτα πολύτιμη δένει αρμονικά το στιφάδο και χαρίζει τα δικά της οφέλη.

Κρητικό στιφάδο μανιταριών

Από την Άρτεμη Καλαντζάκη, του πολυβραβευμένου ξενώνα Μηλιά, Kρήτη

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. πλευρώτους, πορτομπέλο ή ποικιλία άγριων μανιταριών, χοντροκομμένα

200 ml. ελαιόλαδο εκλεκτό

Λίγο κρεμμύδι τριμμένο

15 κρεμμύδια ολόκληρα μεσαίου μεγέθους, για στιφάδο

2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

3 πατάτες, κομμένες σε κύβους ή κυδωνάτες

2 ξύλα κανέλας

Αλάτι θαλασσινό

Κόκκους μαύρου και κόκκινου πιπεριού

Τρόπος παρασκευής

Θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι δεν πλένουμε τα μανιτάρια ποτέ, μόνον τα καθαρίζουμε με ένα βουρτσάκι ή μια βρεγμένη πετσέτα.

Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε ζεστάνει «περνάμε» τα μανιτάρια για 2 λεπτά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε κατσαρόλα, «τσικάλι» στην ντοπιολαλιά, βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε  το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, τις πατάτες, τα κρεμμύδια όμορφα από πάνω και τα μπαχαρικά.

Καλύπτουμε με χλιαρό νερό και ρίχνουμε και το αλάτι.

Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά περίπου 20-30 λεπτά.

Μόλις βράσουν οι πατάτες και τα κρεμμύδια, χωρίς βέβαια να λιώσουν, προσθέτουμε και τα μανιτάρια.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα  και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά ακόμα.

Σερβίρουμε το στιφάδο ζεστό.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !