Μαρμελάδα Σύκου με μαστίχα Χίου

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Ένας γευστικός θησαυρός

Ένα νόστιμο αυγουστιάτικο φρούτο που χαρίζει ευεξία και κλείνει στην καρδιά του τα μυστικά της ευζωίας και της μακροβιότητας.

Η γεύση του πλούσια και δροσερή.

Το σύκο αποτελούσε κύριο συστατικό της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και η διατροφική του αξία είχε από τότε εκτιμηθεί.

Το σύκο περιέχει  θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο.

Η υψηλή διατροφική του αξία βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών ενδείκνυται για την περίοδο της εμμηνόπαυσης, προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, ανεβάζει τη λίμπιντο και χαρίζει ευεξία.

Με την Χρυσούλα ετοιμάσαμε την πιο αρωματική και γευστική μαρμελάδα Σύκου που δημιουργεί δυνατές αναμνήσεις… αυτό το μυστικό κάνει το πρωϊνό στο ξενοδοχείο Γανυμήδης μοναδικό…

Μου άρεσε τόσο πολύ πάνω στο ζεστό ψωμάκι από τον ονομαστό φούρνο Παπαλέξη, όπου ο σύζυγος της Χρυσούλας δημιουργεί τα δικά του «αρτοποιήματα.

Γεύση συναρπαστική, χρώματα και αρώματα μοναδικά… καλοκαιρινά.

Μαρμελάδα Σύκου με μαστίχα Χίου 2

Μαρμελάδα Σύκου

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξίδι

Υλικά

2 κιλά φρέσκα σύκα Βασιλικά

Χυμό και το ξύσμα από 2 λεμόνια ή ένα μέτριο γκρέιπ φρουτ

1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική

Μισό κ.γ. σκόνη μαστίχας Χίου ΠΟΠ

1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας Χίου

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε πολύ καλά τα σύκα και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσανάκι τους και το κάτω μέρος.

Τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα ή στα έξι.

Ετοιμάζουμε τους φρέσκους χυμούς και τους σουρώνουμε.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα σύκα, τη μισή ποσότητα της ζάχαρης από την προηγούμενη ημέρα για να βγάλουν τα υγρά τους.

Την επόμενη ημέρα βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ώστε να ενωθούν τα υλικά και να πάρει βράση η μαρμελάδα.

Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το χυμό μαζί με το ξύσμα λεμονιού ή γκρέιπ φρούτ.

Βράζουμε την μαρμελάδα μας σε μέτρια φωτιά.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συχνά και με προσοχή, γιατί καθώς κοχλάζει πιτσιλάει και υπάρχει κίνδυνος να μας κάψει…

Προσοχή μην την παραβράσουμε γιατί θα σφίξει πολύ.

Για να είμαστε σίγουροι ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη κάνουμε το τέστ ρίχνοντας λίγη μαρμελάδα σε πιάτο που έχει μείνει στην κατάψυξη για 2 ώρες.

Εάν «στέκεται» η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.

Λίγο πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σκόνη μαστίχας και το σφηνάκι με το λικέρ μαστίχας και αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση ανακατεύοντας.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα 10-15 λεπτά να «σταθεί».

Αμέσως μετά με καθαρή κουτάλα γεμίζουμε τα αποστειρωμένα γυάλινα βάζα «ξέχειλα» …

Κλείνουμε το καπάκι ερμητικά και αναποδογυρίζουμε τα βάζα για 1 βράδυ.

Το πρωί τα βάζα μας είναι έτοιμα και τα διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Έτσι θα έχουμε γευστικές πινελιές καλοκαιρινές και για το χειμώνα.

Όταν ανοίξουμε το βάζο διατηρείτε μόνον στο ψυγείο.

Μαρμελάδα Σύκου με μαστίχα Χίου 2

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Καπνιστή πέστροφα με πένες και τσίπουρο

Η εποχή ζητά νόστιμα, θρεπτικά και εύκολα φαγητά που γίνονται γρήγορα και είναι χορταστικά. Μια γευστική δημιουργία της παρέας. Οι πέστροφες είναι νόστιμες και...

Τραχανότο με γαρίδες

Ο τραχανάς επανήλθε δυναμικά στις κουζίνες γνωστών chef και έγινε τάση. Με τις γαρίδες και την ντοματούλα συνδυάζεται αρμονικά και η γεύση εκτοξεύεται με...

Πώς θα κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από τα παιδιά σας και εσάς;

Τελευταία οι καλοκαιρινές βραδιές στα μπαλκόνια ή στη φύση έχουν γίνει εφιαλτικές κάποιες φορές λόγω των κουνουπιών. Επειδή βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και...

Σαλάτα Θαλασσινή

Μια σαλάτα καλοκαιρινή μου μοσχοβολά θάλασσα. Νόστιμη, θρεπτική και πολύ εύκολη να γίνει. Μπορούμε αν δεν έχουμε καπαρόφυλλα και καπαρόμηλα να χρησιμοποιήσουμε κρίταμο. Μια...

Γιατί πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας το μέλι;

Το μέλι είναι το νέκταρ των θεών, το ελιξίριο της ζωής που χαρίζει ευεξία, μακροβιότητα και υγεία. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !