Μαρμελάδα Σύκου με μαστίχα Χίου

Tips

Ένας γευστικός θησαυρός

Ένα νόστιμο αυγουστιάτικο φρούτο που χαρίζει ευεξία και κλείνει στην καρδιά του τα μυστικά της ευζωίας και της μακροβιότητας.

Η γεύση του πλούσια και δροσερή.

Το σύκο αποτελούσε κύριο συστατικό της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και η διατροφική του αξία είχε από τότε εκτιμηθεί.

Το σύκο περιέχει  θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο.

Η υψηλή διατροφική του αξία βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών ενδείκνυται για την περίοδο της εμμηνόπαυσης, προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, ανεβάζει τη λίμπιντο και χαρίζει ευεξία.

Με την Χρυσούλα ετοιμάσαμε την πιο αρωματική και γευστική μαρμελάδα Σύκου που δημιουργεί δυνατές αναμνήσεις… αυτό το μυστικό κάνει το πρωϊνό στο ξενοδοχείο Γανυμήδης μοναδικό…

Μου άρεσε τόσο πολύ πάνω στο ζεστό ψωμάκι από τον ονομαστό φούρνο Παπαλέξη, όπου ο σύζυγος της Χρυσούλας δημιουργεί τα δικά του «αρτοποιήματα.

Γεύση συναρπαστική, χρώματα και αρώματα μοναδικά… καλοκαιρινά.

Μαρμελάδα Σύκου με μαστίχα Χίου 2

Μαρμελάδα Σύκου

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξίδι

Υλικά

2 κιλά φρέσκα σύκα Βασιλικά

Χυμό και το ξύσμα από 2 λεμόνια ή ένα μέτριο γκρέιπ φρουτ

1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική

Μισό κ.γ. σκόνη μαστίχας Χίου ΠΟΠ

1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας Χίου

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε πολύ καλά τα σύκα και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσανάκι τους και το κάτω μέρος.

Τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα ή στα έξι.

Ετοιμάζουμε τους φρέσκους χυμούς και τους σουρώνουμε.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα σύκα, τη μισή ποσότητα της ζάχαρης από την προηγούμενη ημέρα για να βγάλουν τα υγρά τους.

Την επόμενη ημέρα βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ώστε να ενωθούν τα υλικά και να πάρει βράση η μαρμελάδα.

Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το χυμό μαζί με το ξύσμα λεμονιού ή γκρέιπ φρούτ.

Βράζουμε την μαρμελάδα μας σε μέτρια φωτιά.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συχνά και με προσοχή, γιατί καθώς κοχλάζει πιτσιλάει και υπάρχει κίνδυνος να μας κάψει…

Προσοχή μην την παραβράσουμε γιατί θα σφίξει πολύ.

Για να είμαστε σίγουροι ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη κάνουμε το τέστ ρίχνοντας λίγη μαρμελάδα σε πιάτο που έχει μείνει στην κατάψυξη για 2 ώρες.

Εάν «στέκεται» η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.

Λίγο πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σκόνη μαστίχας και το σφηνάκι με το λικέρ μαστίχας και αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση ανακατεύοντας.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα 10-15 λεπτά να «σταθεί».

Αμέσως μετά με καθαρή κουτάλα γεμίζουμε τα αποστειρωμένα γυάλινα βάζα «ξέχειλα» …

Κλείνουμε το καπάκι ερμητικά και αναποδογυρίζουμε τα βάζα για 1 βράδυ.

Το πρωί τα βάζα μας είναι έτοιμα και τα διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Έτσι θα έχουμε γευστικές πινελιές καλοκαιρινές και για το χειμώνα.

Όταν ανοίξουμε το βάζο διατηρείτε μόνον στο ψυγείο.

Μαρμελάδα Σύκου με μαστίχα Χίου 2

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !