Λαδένια Φολεγάνδρου

Τα μυστικά των Chef

Η πρώιμη πίτσα των Κυκλάδων

Μια αυθεντική γεύση της Φολεγάνδρου από την οικογένεια Αντώνη Άγα του πανέμορφου ξενοδοχείου Vrahos, στον Καραβοστάση, το λιμάνι της Φολεγάνδρου. Το νησί φημίζεται διεθνώς για την ανέγγιχτη και συναρπαστική ομορφιά, ένα όνειρο καλοκαιρινό που ήθελα να ζήσω κρυμμένη στο σπίτι … με τα αλμυρίκια πάνω στους βράχους κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα… επιφυλάσσομαι για του αργότερα.

Ένας βράχος ανεμοδαρμένος καταμεσής του Αιγαίου η Φολέγανδρος, που χαρίζει αυθεντική γεύση νησιώτικης ζωής. Στους αρχαίους χρόνους το όνομά της, Σιδερένια, οφειλόταν στην τραχύτητά των βράχων της, που περιέχουν σίδηρο και καταλήγουν σε παραλίες- αγκαλιές. Το σημερινό όνομά της το πήρε από τον Φολέγανδρο, γιο του Μίνωα.

Επιβλητικό τοπίο, εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα, ανέγγιχτη κουκλίστικη Χώρα που στεφανώνεται από την Παναγιά, το σύμβολο του νησιού. Ανείπωτη ομορφιά, φως μοναδικό, πέτρινα περάσματα, ανεμόμυλοι, λεμονόσπιτα, αλώνια, πατητήρια, σκιάχτρα-γλυπτά, σπηλιές μοναδικές, φάροι, καθάριες παραλίες, χωριουδάκια του χθες και υπέροχη κουζίνα – όλα θα τα βρείτε σε τούτο το νησί. Περπατήστε στα μονοπάτια των βοτανιών και «νιώστε» τους ήχους της φύσης. Μεγαλύτερο φολεγανδρίτικο δέντρο… οι φραγκοσυκιές!

Αιώνιοι αμάραντοι γαντζωμένοι στα γκρεμνά, πέρδικες, γεράκια, αγριοκούνελα και τρυγόνια, «περαστικά» κατσικάκια αλλά και μοσχαράκια «συνυπάρχουν» αρμονικά με τη σοφιστικέ ανάπτυξη, τα πλήρως ενταγμένα στο περιβάλλον πολυτελή ξενοδοχεία, την καθαριότητα, τους ανοιχτόκαρδους ντόπιους και τους ταξιδευτές. Τυχαία νομίζετε θεωρείται τουριστικό hot spot, με τη Χώρα να είναι η έβδομη ωραιότερη και πιο φωτογραφημένη της Ευρώπης;

Το πανέμορφο ξενοδοχείο Vrahos, στην παραλία του Καραβοστάση. Παραδοσιακή κουζίνα στην πιο gourmet της μορφή…
Το πανέμορφο ξενοδοχείο Vrahos, στην παραλία του Καραβοστάση. Παραδοσιακή κουζίνα στην πιο gourmet της μορφή…

Λαδένια, η πρώιμη πίτσα των Κυκλάδων

Από το ξενοδοχείο Vrahos, Καραβοστάσης Φολεγάνδρου  

Υλικά

1½ φλιτζάνι  νερό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά διαλυμένη σε λίγο νερό

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

3-4 ώριμες ντομάτες σε χοντρές φέτες

2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι.

Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς.

Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι η ζύμη να αποκτήσει υφή λαστιχένια και απαλή, τόσο που να ξεκολλάει από τα δάχτυλα.

Περνάμε με ελαιόλαδο ένα ταψί διαμέτρου 54 εκ.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο, το βάζουμε στο ταψί, το σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του φύλλου.

Περιλούζουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Τα απλώνουμε πάνω στη ζύμη.

Ψήνουμε τη λαδένια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45-50 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά και η βάση της.

Βγάζoυμε τη λαδένια από το φούρνο και τη σερβίρουμε σε «δίκαια» κομμάτια.

Τα μοναδικά πέτρινα λεμονόσπιτα, για να προστατεύουν από τους αδυσώπητους ανέμους τα λεμόνια, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας
Τα μοναδικά πέτρινα λεμονόσπιτα, για να προστατεύουν από τους αδυσώπητους ανέμους τα λεμόνια, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !