Η γευστική πρωταγωνίστρια του ελληνικού καλοκαιριού
Mια υγιεινή σαλάτα, μια σαλάτα υπερτροφή, χορταστική με λίγες θερμίδες κάτω από 400. Εκτός όμως από αυτό η χωριάτικη σαλάτα είναι η πρωταγωνίστρια της ελληνικής γαστρονομίας, γοητευτική και πολυταξιδεμένη αφού οι φωτογραφίες της βρίσκονται πολύ ψηλά διεθνώς, στην κατάταξη στα social media και ιδιαίτερα στο Instagram. Και δεν αποτελεί μόνο φωτογραφικό αντικείμενο των τουριστών, αλλά και των Ελλήνων που βρίσκονται σε διακοπές, αφού η πανδαισία χρωμάτων της με φόντο θάλασσα ή βουνό ή ποταμό αποτελεί φωτογραφικό στιγμιότυπο μοναδικό που ανακαλεί τις καλοκαιρινές μας αναμνήσεις…
Το σημαντικό όμως δεν είναι η πανδαισία των χρωμάτων και η απίθανη γεύση της, αλλά η υψηλή διατροφική της αξίας. Άλλωστε κάθε συστατικό αυτής της σαλάτας, είναι ιδιαίτερης διατροφικής αξίας η ντομάτα, το αγγούρι, οι ελιές, οι πιπεριές, η κάπαρη, το τυρί, το ελαιόλαδο, η ρίγανη και το ψωμί που συνοδεύει τη σαλάτα. Έτσι αποτελεί μια σαλάτα υπερτροφή, μια σαλάτα που θωρακίζει τον οργανισμό μας, που φέτος περισσότερο από κάθε καλοκαίρι το έχουμε ανάγκη… Οι Έλληνες είμαστε αυτοί που καταναλώνουμε την περισσότερη ποσότητα ντομάτας ανά άτομο σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Η χωριάτικη ή Ελληνική σαλάτα, είναι μια σαλάτα που έχει τα πάντα, γεύση, άρωμα, χρώμα, φυτικές ίνες, άπειρες βιταμίνες και χαρίζει αντιοξειδωτική δράση. Είναι γνωστό ότι διαχρονικά οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι έπαιρναν μαζί τους σε μια πετσέτα υφαντή το προσφάι τους δηλ. τυρί, ψωμί, ντομάτες ολόκληρες και αγγούρι, αυτό αποτελούσε και το φαγητό τους στο κτήμα… να λοιπόν ο λόγος που ονοματίστηκε χωριάτικη.