Στραπατσάδα με πέστο αρωματικών και τυρί

Τα μυστικά των Chef

Αέρινες γεύσεις Φολεγάνδρου

Η Χώρα, η πιο γραφική του Αιγαίου, είναι ένας ύμνος στην ομορφιά. Ανηφορίζοντας, συναντάμε αλώνια και ανεμόμυλους που άλεθαν τα γεννήματα της γης. Στα κτήματα, τα λεγόμενα «λουριά», καλλιεργούνται ακόμα ελίτσες ανεμοδαρμένες, αμπέλια, συκιές, και στις ξερολιθιές που τα κυκλώνουν φωλιάζει η κάπαρη. Στα μποστανάκια οι άνυδρες καλλιέργειες δίνουν ντοματάκια, αγγουράκια, ρεβίθια μικρόκαρπα, αμπελοφάσουλα και κολοκυθάκια εξαιρετικής γεύσης.

Στο υπαίθριο λαογραφικό μουσείο δείτε «τη θεμωνιά», το αγροτόσπιτο, την αποθήκη, τον φούρνο, τη στέρνα, το πατητήρι, τον αχυρώνα, τον στάβλο. Το λεμονόσπιτο κρύβει από τους βοριάδες, στην πέτρινη αγκαλιά του, τη μονάκριβη για τις βιταμίνες της λεμονιά.

Οι γεύσεις μοναδικές γιατί τα ντοματάκια είναι άνυδρα, τα αρωματικά μοναδικά και το τυράκι σουρωτό αυθεντικό από τα λιγοστά αιγοπρόβατα που ζουν στο νησί.

Εμείς στο σπίτι που δεν μπορούμε να βρούμε ντόπιο τυράκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατίκι ή ξινομυζήθρα ή ανεβατό.

Στραπατσάδα με πέστο αρωματικών και τυρί 2
Οι ομορφιές της Φολεγάνδρου το σούρουπο

Στραπατσάδα με πέστο αρωματικών και τυρί

Από τη Φανή Αναστασιάδη του ξενοδοχείου Fata Morgana, Χώρα Φολεγάνδρου

Υλικά

4 αυγά

Ελαιόλαδο

Σάλτσα ντομάτας Σαντορίνης

1 ντομάτα τριμμένη

100 γρ. ντόπιο τυράκι σουρωτό ή κατίκι ΠΟΠ ή ανεβατό

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το πέστο

Βασιλικό πλατύφυλλο

Φρέσκια ρίγανη

Δυόσμο

Αγριομάραθο

Άγρια ρόκα

Μαϊντανό

50 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα

20 γρ. κουκουνάρι

2 μελιτζάνες

1 σκελίδα σκόρδο

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε το πέστο αρωματικών.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, τις περνάμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκριλ και από τις δύο πλευρές.

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα φρέσκα φύλλα αρωματικών και ρίχνουμε σταδιακά ελαιόλαδο, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία και πηχτή κρέμα.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπλέντερ.

Αφού καθαριστεί πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις μελιτζάνες και το σκόρδο και προσθέτουμε το πέστο.

Αλατίζουμε, γεμίζουμε με το μείγμα αποστειρωμένα βαζάκια μέχρι επάνω, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και κλείνουμε ερμητικά.

Σημείωση: Κάθε φορά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το πέστο, στραγγίζουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε και το εμπλουτίζουμε εκείνη τη στιγμή με τριμμένους ξηρούς καρπούς, κουκουνάρι, αμύγδαλο, καρύδι ή τριμμένο ντόπιο τυράκι.

Τρίβουμε τους ξηρούς καρπούς και τους προσθέτουμε στο πέστο.

Χτυπάμε τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε και τα σιγομαγειρεύουμε σε τηγάνι μαζί με ελαιόλαδο, τη σάλτσα ντομάτας και τη φρέσκια ντομάτα.

Προσθέτουμε 2 κ.σ. τυράκι σουρωτό και αφήνουμε να πάρει μία βράση, ανακατεύοντας ελαφρά.

Σερβίρουμε τα αβγά στραπατσάδα με το πέστο αρωματικών και «στεφανώνουμε» με το υπόλοιπο τυρί.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !