Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Μια υγιεινή διατροφή με λιγότερη ζάχαρη συνδέεται με μικρότερη βιολογική ηλικία. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έγκριτης μελέτης του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, που μόλις δημοσιεύθηκε.
Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες και μέταλλα, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σχετίζεται με μικρότερη βιολογική ηλικία σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η πρόσφατη μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open». Οι ερευνητές εξέτασαν πώς διαφορετικά μοτίβα υγιεινής διατροφής επηρέασαν ένα «επιγενετικό ρολόι», δηλαδή ένα βιοχημικό τεστ με τη βοήθεια του οποίου προσδιορίζεται η υγεία, η βιολογική ηλικία και η διάρκεια ζωής.
Πιο συγκεκριμένα, αναλύθηκαν φάκελοι εξετάσεων από 342 γυναίκες της Βόρειας Καλιφόρνιας, με μέση ηλικία 39 ετών.
Στη συνέχεια, συνέκριναν τη διατροφή τους με τις μετρήσεις του επιγενετικού ρολογιού, που προέκυψαν από δείγματα σάλιου.
Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη διατροφή των γυναικών για να δουν πώς συγκρίνεται με μια μεσογειακού τύπου διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τροφές και με μια διατροφή που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.
Διαπίστωσαν ότι όσο καλύτερα έτρωγαν οι άνθρωποι, τόσο νεότερα φαίνονταν τα κύτταρά τους.
Η μεσογειακή διατροφή είχε την ισχυρότερη συσχέτιση με τη χαμηλότερη επιγενετική ηλικία.
Επίσης, οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά την πρόσληψη ζάχαρης και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη σχετιζόταν με επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης, ακόμα και αν ακολουθούσαν μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή και άσκηση.
Η καθηγήτρια κ. Μπάρμπαρα Λαράια, μία από τις συγγραφείς της μελέτης και υπεύθυνη του Προγράμματος Τροφίμων, Διατροφής και Υγείας Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ δήλωσε ότι:
«Tα επιγενετικά πρότυπα μετά τις μελέτες φαίνεται να είναι αναστρέψιμα. Εάν μειώσουμε την προστιθέμενη ζάχαρη κατά 10 γρ. την ημέρα και διατηρήσουμε αυτή τη μείωση με την πάροδο του χρόνου είναι σαν να γυρνάμε το βιολογικό ρολόι πίσω κατά 2,4 μήνες, το χρόνο».