Μελιτζάνες φούρνου με τυριά και ντομάτα

Τα μυστικά των Chef

Οι μελιτζάνες είναι οι πρωταγωνίστριες της καλοκαιρινής κουζίνας. Είναι θρεπτικές και πολύ νόστιμες. Δένουν αρμονικά με την ντομάτα και τη φέτα.

Η περιοχή του Λεωνιδίου και του Άστρους γενικότερα φημίζονται για τις μελιτζάνες τους.

Το όμορφο Παράλιο Άστρος 

Ζητήσαμε λοιπόν από τον ευρηματικό Γιάννη Κουρμπέλη, να μας αποκαλύψει τα μυστικά του μαγειρέματος της μελιτζάνας και να δημιουργήσει μια συνταγή με νόστιμες μελιτζάνες ειδικά για εμάς. Το αλάτισμα και το πασπάλισμα με ζάχαρη είναι τα μυστικά για να είναι οι μελιτζάνες σας υπέροχες… και μελωμένες.

Ακολουθείστε βήμα βήμα τη συνταγή μας.

Χρόνος παρασκευής 35 λεπτά / Χρόνος μαριναρίσματος 40 λεπτά  / Εύκολο

Μελιτζάνες φούρνου με τυριά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο chef Γιάννη Κουρμπέλη, εστιατόριο Ρήγας, Παράλιο Άστρος 

Yλικά για 4 άτομα

4 μελιτζάνες φλάσκες

2 κιλά ντομάτες ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη

5 φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου

500 γρ. τυρί φέτα,  κομμένα σε μικρά καρέ

200 γρ. γραβιέρα τριμμένη

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. ζάχαρη

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Τρόπος παρασκευής

Κόβουμε τις μελιτζάνες στα δύο κατά μήκος, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν στο σουρωτήρι για 40 λεπτά.

Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε, τις στύβουμε ανάμεσα στις παλάμες μας και τις τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο, γυρίζοντάς τες με λαβίδα και από τις δύο πλευρές.

Σε πιατέλα έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τις μελιτζάνες.

Τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τις αφήνουμε στην άκρη.

Σε κατσαρόλα με ζεστό ελαιόλαδο σοτάρουμε το σκόρδο και το  κρεμμύδι για 2 λεπτά και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.

Προσθέτουμε την ντομάτα ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο ζάχαρη και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά τη σάλτσα για 15 λεπτά.

Προσθέτουμε το βασιλικό και βράζουμε άλλα 5 λεπτά ανακατατεύοντας ανά διαστήματα.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μεγάλα καρέ.

Σε ταψί ρίχνουμε τη μισή σάλτσα και τις μελιτζάνες και ανακινούμε το ταψί.

Προσθέτουμε και την υπόλοιπη σάλτσα.

Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και από πάνω βάζουμε τη φέτα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η φέτα.

Bγάζουμε το ταψί από το φούρνο, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !