Αν είστε από τους τύπους που η πρώτη σας κίνηση μόλις ανοίγεται το πρωί τα μάτια σας είναι να ψάξετε το smartphone ή αφιερώνετε αρκετό χρόνο στα social media ή αν ενδιαφέρεστε να πάρετε ένα πανάκριβο κινητό από το να καλύψετε άλλες ανάγκες οικογενειακές, τότε είναι σίγουρο ότι χρειάζεστε μια ψηφιακή αποτοξίνωση …
Οι πρόσφατες μελέτες έδειξαν στοιχεία που πρέπει να μας προβληματίσουν. Οι χρήστες εθίζονται όλο και περισσότερο με το smartphone τους και δεν κάνουν βήμα χωρίς αυτό. Κατά μέσο όρο οι Ευρωπαίοι ηλικίας 35-55 ετών, το “συμβουλεύονται” 30-32 φορές την ημέρα και o συνολικός χρόνος απασχόλησης φθάνει τις 4 ώρες. Οι νέοι ηλικίας 16 – 24 ετών το συμβουλεύονται 50-55 φορές την ημέρα, με χρόνο απασχόλησης περίπου 5 ώρες. Στις ΗΠΑ και την Ινδία οι ώρες απασχόλησης είναι ακόμα περισσότερες…
Πριν κοιμηθούν οι Ευρωπαίοι σε ποσοστό 35% ρίχνουν την τελευταία ματιά στο κινητό τους.
Οι μελέτες για την αντιμετώπιση του ψηφιακού εθισμού αυξάνουν, γιατί οι επιπτώσεις ειδικά στους νέους είναι πολλές. Κάποιες από αυτές είναι αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχές ύπνου, δυσκολίες απομνημόνευσης, έλλειψη φαντασίας, μείωση δημιουργικότητας και σε προχωρημένες καταστάσεις φθάνουμε σε συνεχές άγχος και την κατάθλιψη…
Ο εγκέφαλος βομβαρδίζεται από μηνύματα αλλά και ακτινοβολία, όσο και αν υποστηρίζεται ότι τα σημερινά κινητά έχουν λιγότερη. Οι ψυχολόγοι τονίζουν σε κάθε περίπτωση ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για μια ψηφιακή αποτοξίνωση, ώστε οι εθισμένοι να απαλλαγούν από τις βλαβερές συνέπειες της υπερέκθεσης στα smartphone .
Αν κάποια φορά ξεχάσετε το κινητό στο σπίτι και υποθέσουμε ότι δεν μπορείτε να επιστρέψετε και μείνετε κάποιες ώρες χωρίς κινητό … αισθάνεστε ότι χάσατε κάθε επαφή με τον «έξω κόσμο» έτσι δεν είναι;
Η αποτοξίνωση δεν είναι εύκολη υπόθεση θέλει αρκετή προσπάθεια. Αν όμως ξεκινήσετε αποφασιστικά θα διαπιστώσετε ότι μέχρι τώρα βομβαρδίζατε τον εγκέφαλό σας από πλήθος πληροφοριών, όχι πάντα χρήσιμες.
Πως ξεκινάμε λοιπόν ;
Σερφάρουμε στα social media μόνον μέσω του υπολογιστή
Αυτό είναι μια καλή αρχή. Θα δείτε ότι μόνον 2 φορές την ημέρα είναι υπεραρκετές για ενημέρωση και διάδραση.
Αποκλείστε το κινητό από την κρεβατοκάμαρά
Aφήνουμε το κινητό στο σαλόνι. Η δικαιολογία ότι είναι ρυθμισμένο για ξυπνητήρι ή ότι ίσως κάτι επείγον χρειαστούν οι δικοί μας το βράδυ δεν ευσταθούν… είναι εμφανές. Ένα κλασικό ξυπνητήρι λύνει το πρόβλημα και ένα σταθερό τηλέφωνο επίσης, αφού θα γνωστοποιήσετε στους ανθρώπους σας, ότι το κινητό το βράδυ δεν λειτουργεί.
Αυτά είναι τα δύο πρώτα σημαντικά βήματα για μια detox αντιμετώπιση… Στις ΗΠΑ τα vintage ξυπνητήρια είναι hit αφού από την τηλεόραση ή τα σχολεία γίνεται μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης για μια Digital Detox θεραπεία.
Αξιοποιούμε το χρόνο που χάνουμε με το smartphone
Αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάθε φορά που «χανόμαστε» μέσα στην εικονική πραγματικότητα του smartphone ή τα παιχνίδια του, πως θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας δημιουργικά τότε έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα.
Ας χαρίσουμε χρόνο στον εαυτό μας και τους ανθρώπους μας. Η επικοινωνία μαζί τους χτίζει γερές σχέσεις αντίθετα ο εθισμός απομονώνει… και φθίνει τις σχέσεις.
Κάποιες φορές «κλείνουμε» το smartphone
Το μήνυμα από τους ψυχολόγους είναι ένα αποτοξινωθείτε … αφήστε κλειστό το κινητό σας κάποια Σαββατοκύριακα και αφιερώστε τα στον εαυτό σας και τους φίλους σας.
Ας αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το smartphone σαν ένα απλό τηλέφωνο τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.
Αξίζει η προσπάθεια
Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα