Mήπως έχουμε ανάγκη ενυδάτωσης;

Tips

O ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη από οξυγόνο και νερό. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι εντελώς απαραίτητα για τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Όταν λοιπόν δεν είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι και υπάρχει έλλειμμα υγρών στον οργανισμό μας … εκείνος μας στέλνει διάφορα σημάδια, που πρέπει να αξιολογήσουμε και άμεσα να φροντίσουμε να ενυδατωθούμε.

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές ξεχνάμε να πίνουμε νερό ή άλλα υγρά. Το πρώτο test που μπορούμε να κάνουμε είναι με το δέρμα μας και εκείνο θα μας αποκαλύψει την αλήθεια. Τσιμπάμε ελαφρά το δέρμα του χεριού ή του ποδιού και αν διαπιστώσουμε, ότι η πτυχή του δέρματος ανάμεσα στα δύο δάκτυλά μας, είναι ελαστική σημαίνει ότι ο οργανισμός μας είναι ενυδατωμένος . Αν συμβαίνει το αντίθετο θα πρέπει άμεσα να ενυδατωθούμε.

Πονοκέφαλος

Αν υποφέρουμε συχνά από πονοκεφάλους μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης. Άμεσα πίνουμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό και οι πονοκέφαλοι μειώνονται αισθητά.

Αν παρά την καλή ενυδάτωση οι πονοκέφαλοι συνεχίζονται θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

Ξηροστομία

Η ξηροστομία είναι ένα από τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης. Δεν χρειάζεται να διψάτε για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας. Θα πρέπει να φροντίζετε να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών την ημέρα.

Εάν όμως έχετε συχνά ξηροστομία παρόλο που πίνετε αρκετό νερό τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί μπορεί να είναι ένδειξη διαβήτη ή άλλων νοσημάτων.

Ούρα

Το χρώμα των ούρων δίνει την απάντηση αν είμαστε σωστά ενυδατωμένοι ή όχι. Όσο πιο σκούρο το χρώμα των ούρων τόσο περισσότερη είναι η ανάγκη ενυδάτωσης του οργανισμού μας.

Τα ούρα του υγιούς οργανισμού είναι διαυγή, ανοικτού χρώματος και δεν έχουν μυρωδιά.

Εάν παρά την ενυδάτωσή σας συνεχίσουν να έχουν σκούρο χρώμα τότε πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Κούραση

Έχει παρατηρηθεί ότι όταν το σώμα μας δεν είναι ενυδατωμένο κουραζόμαστε πιο γρήγορα. Δεν έχετε διάθεση για περπάτημα και προσπαθείτε να αποφύγετε οποιαδήποτε σωματική άσκηση αφού σας εξαντλεί…

Πάντα πρέπει να έχετε ένα μπουκάλι νερό δίπλα σας ώστε να ενδυναμώνετε τον οργανισμό σας.

Ξηροδερμία

Εάν το δέρμα σας μετά το μπάνιο και αφού βάλετε ενυδατική κρέμα συνεχίζει να είναι ξηρό αυτό είναι ένα ακόμα σημάδι αφυδάτωσης του οργανισμού μας.

Ένας υγιής οργανισμός έχει πάντα δέρμα καλά ενυδατωμένο. Εάν το δέρμα σας παραμένει ξηρό παρά το γεγονός ότι πίνετε νερό, τότε επιβάλλεται να συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας.

Κράμπες

Οι κράμπες είναι επώδυνες τις περισσότερες φορές μυϊκές συσπάσεις παρατεταμένες, συχνές ή περιοδικές.

Μπορούν να εμφανιστούν στον ύπνο σας ή όταν είστε ακόμα και εντελώς ήρεμοι. Επίσης μπορούν να εμφανιστούν μετά από έντονη σωματική προσπάθεια και αφυδάτωση.

Προσπαθήστε να πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε ειδικά πριν ή κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Όμως οι κράμπες μπορεί να είναι και ένδειξη έλλειψης μαγνησίου ή άλλων παθήσεων οπότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Νευρικότητα

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Tufts σε μεγάλη ομάδα ανδρών και γυναικών καλής φυσικής κατάστασης έδειξε ότι οι άνθρωποι που δεν ήταν επαρκώς ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας παρουσίασαν γρήγορα κόπωση, είχαν κακή διάθεση και ήταν πολύ πιο ευερέθιστοι.

Οι υπόλοιποι της ομάδας είχαν μεγαλύτερη αντοχή και ήταν πιο ήρεμοι.

Άρα η έλλειψη νερού μπορεί να έχει επιπτώσεις στη ψυχολογική μας διάθεση και στην αντοχή.

Δυσκοιλιότητα

Ακόμα και δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί αν δεν είναι ο οργανισμός σας επαρκώς ενυδατωμένος. Αν δεν πίνετε αρκετά νερό το έντερο έχει έλλειμμα νερού οπότε τα κόπρανα είναι σκληρά.

Πίνετε πάντα ένα νερό μόλις ξυπνήσετε πριν ακόμα πιείτε καφέ, για να μπορέσετε να υπερνικήσετε τη δυσκοιλιότητα, που προκαλεί φουσκώματα, βάρος και αδιαθεσία.

Ίλιγγοι

Όταν έχουμε ίλιγγο νιώθουμε ότι ο κόσμος γυρίζει … Κάποιες φορές μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη ενυδάτωσης. Η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ζάλη.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να πιούμε ένα ποτήρι νερό και θα συνέλθουμε αν είναι ο ίλιγγος προέρχεται από αφυδάτωση.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !