Πώς θα αποκτήσεις το επιθυμητό  μαύρισμα;

Tips

Ένα σώμα μαυρισμένο είναι θελκτικό, οπότε είναι όνειρο κάθε γυναίκας. Το σίγουρο είναι ότι ο ήλιος κάτω από προϋποθέσεις και με τη δέουσα προσοχή, είναι σύμμαχος της ομορφιάς μας.

Το θετικό είναι ότι ο ήλιος εκτός από το όμορφο χρώμα του μπορεί να μας χαρίσει αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης και έτσι ανεβάζει η διάθεσή μας.

Επίσης ο ήλιος συμβάλει στην δημιουργία και την αύξηση της βιταμίνης D στον οργανισμό μας, που είναι απαραίτητη για τα οστά, για το δέρμα και γενικά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε για να αποφύγουμε την πρόωρη γήρανση και τον κίνδυνο του μελανώματος.

Εμείς συμβουλευτήκαμε ειδικούς και μπορούμε να σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές.

Το σίγουρο είναι ότι η έκθεση στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειδικά τις ώρες που ο ήλιος είναι δυνατός αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας. Οι υπεριώδεις ακτίνες (UVA και UVB) τροποποιούν το DNA των κυττάρων του δέρματος. Θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι ένα δέρμα, που έχει υποστεί επαναλαμβανόμενα ηλιακά εγκαύματα δεν αναγεννιέται σωστά και έτσι κινδυνεύει από πρόωρη γήρανση, δημιουργία έντονων ρυτίδων και καρκίνο του δέρματος.

Εάν λοιπόν θέλουμε να πετύχουμε ένα όμορφο μαύρισμα πρέπει να αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο, ειδικά εαν έχουμε ανοιχτόχρωμα δέρμα. Η έκθεση για τριάντα λεπτά στον ήλιο με όλες τις προφυλάξεις και τις προϋποθέσεις είναι αρκετή ανάλογα με τον τύπο του δέρματος. Εννοείται ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ των ωρών 12 – 16 μ.μ., γιατί τότε οι ακτίνες είναι πολύ έντονες.

Επίσης, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε λάδια μαυρίσματος, ειδικά αυτά που προτείνονται για γρήγορο μαύρισμα.

Η σταδιακή έκθεση στον ήλιο συμβάλει στην ενεργοποίηση παραγωγής μελανίνης, που όμως χρειάζεται κάποιες ημέρες για να φθάσει το maximum. Η μελανίνη  είναι υπεύθυνη για την προστασία του δέρματος. Όμως κάθε οργανισμός έχει τη δική του ποσόστωση μελανίνης που εκκρίνει και διαρκεί συνήθως 2-3 ώρες ή και λιγότερο, αν το δέρμα είναι ανοιχτόχρωμο. Αν όμως εμείς επιμένουμε να συνεχίσουμε το μόνον που πετυχαίνουμε είναι  απλά να βλάπτουμε το δέρμα μας.

Ποιες τροφές διεγείρουν τη μελανίνη;

Tα καρότα, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και το πεπόνι είναι από τις τροφές που συμβάλουν στη διέγερση της μελανίνης.

Επίσης μελέτες έδειξαν ότι το λυκοπένιο ενισχύει την αντηλιακή προστασία κατά 33%. Το λυκοπένιο περιέχεται στις μαγειρεμένες ντομάτες, στο καρπούζι, στις κόκκινες πιπεριές, στο ροζ γκρέιπφρουτ και στην παπάγια. Οι πολυφαινόλες χαρίζουν προστασία και στο δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από τις βλαβερές επιδράσεις του ηλίου και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Το πράσινο τσάι, η μαύρη σοκολάτα και το ελαιόλαδο είναι σύμμαχοί μας ενάντια στις ακτίνες UV. Οι πολυφαινόλες συμβάλουν στη βελτίωση της μικροκυκλοφορίας του δέρματος και αναζωογονούν τη δομή του, έτσι το δέρμα μας είναι απαλό και δεν ξεφλουδίζει εύκολα.

Επίσης η πρόσληψη συγκεκριμένων διατροφικών συμπληρωμάτων μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή μελανίνης που προάγει τη χρωστική, που είναι υπεύθυνη για το μαύρισμα.

Το αντηλιακό που ταιριάζει…

Το σίγουρο είναι ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο για την προστασία του δέρματός μας και θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ακόμα και ο δείκτης 50, δεν εμποδίζει το μαύρισμα. Οι ακτίνες UVB, που είναι υπεύθυνες για το ηλιακό έγκαυμα εξακολουθούν να διεισδύουν στο δέρμα σε κάποιο βαθμό. Όμως για να επιλέξουμε το κατάλληλο αντηλιακό θα πρέπει να προσδιορίσουμε τον τύπο του δέρματός μας. Για το ανοιχτόχρωμο δέρμα επιλέγουμε αντηλιακό με πολύ υψηλή προστασία 50+, ενώ για λιγότερο ανοιχτόχρωμο δέρμα αρκεί η προστασία 30-50.

Οι άνθρωποι που έχουν πιο σκούρες επιδερμίδες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 15-25.

Βασικό επίσης είναι να εφαρμόζουμε το αντηλιακό στο δέρμα μας  κάθε δύο ώρες.

Εννοείτε ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να φοράμε πάντα καπέλο και γυαλιά ηλίου.

Τι πρέπει να προσέχουμε επιλέγοντας αντηλιακό;

Δεν θα πρέπει να επιλέγουμε κρέμες που περιέχουν χημικές ουσίες, όπως είναι η οξυβενζόνη, που αναστατώνει τις ορμόνες, καθώς και ο παλμιτικός ρετινύλιος, που θεωρείται υπαίτιος του καρκίνου δέρματος.

Επίσης θα πρέπει να πίνουμε πολύ νερό και μετά την έκθεση στον ήλιο να βάζετε ενυδατική κρέμα στο δέρμα σας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !