Πώς τα σφουγγάρια της κουζίνας θα είναι πάντα καθαρά;

Tips

Σας αποκαλύπτουμε τα μυστικά για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε καθαρά τα σφουγγάρια που καθαρίζουμε τη κουζίνα και τις επιφάνειές της, κρατώντας μακριά τα βακτήρια και τα μικρόβια.

Εμείς έχουμε να σας δώσουμε κάποιες αποτελεσματικές συμβουλές.

Αποτελεσματικοί τρόποι απολύμανσης και καθαρισμού

Φούρνος μικροκυμάτων

 Ότι πιο εύκολο και αποτελεσματικό είναι η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων για την απολύμανσή των σφουγγαριών και διαρκεί μόνον δύο λεπτά. Αυτός είναι και ο συνιστώμενος τρόπος απολύμανσης μετά από μια έρευνα που έκανε μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όμως να μην έχει το σφουγγάρι μεταλλικές ίνες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί σπινθήρας. Θα πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά τη σύνθεσή του που αναγράφεται στη συσκευασία.

Επίσης το σφουγγάρι θα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε ειδικό δοχείο για το φούρνο μικροκυμάτων με αρκετό νερό. Η θερμότητα που εκπέμπεται με το βράσιμο του νερού καταστρέφει τη δράση των ιών και των παρασίτων, που τυχόν υπάρχουν στο σφουγγάρι.

Το σφουγγάρι θα είναι καυτό οπότε θα πρέπει να το περάσετε με κρύο νερό και να το στύψετε καλά πριν το αποθηκεύσετε.

Χυμό λεμονιού και νερό

Το λεμόνι είναι πάντα αποτελεσματικό, οικολογικό και θα μοσχομυρίσει η κουζίνα μας.

Σε ένα μπολ βάζουμε βραστό νερό και χυμό από δύο λεμόνια. Τα λίπη θα εξαφανιστούν αμέσως όπως και τα βακτήρια. Χρειάζεται να το αφήσουμε στο μπολ τουλάχιστον για 1 ώρα.

Λευκό ξύδι και νερό

Ρίχνουμε λευκό ξύδι σε ένα μπολ και προσθέτουμε ελάχιστο νερό.

Βάζουμε το σφουγγάρι μας στο μπολ και το αφήνουμε για 1 ώρα. Έτσι θα εξαφανιστούν όλα τα βακτήρια.

Όμως η μυρωδιά του ξυδιού δεν αρέσει σε όλους.

Σόδα μαγειρική, ξύδι και χλιαρό νερό

Γεμίζουμε ένα μπολ με χλιαρό νερό και ρίχνουμε μια κούπα ξύδι και 2-3 κουταλιές μαγειρικής σόδας και ανακατεύουμε.

Αφήστε το για 2-3 ώρες και μετά μπορούμε να το ξεπλύνουμε, να το στύψουμε και το αφήσουμε να στεγνώσει

Τι πρέπει να αποφεύγουμε;

 Τη χλωρίνη που μπορεί να είναι αποτελεσματική, αλλά θα αλλοιώσει το σφουγγάρι σας και η μυρωδιά της είναι χαρακτηριστική, έντονη και αντιπαθητική.

Καθαρισμός με υγρό πιάτων

Ένας γρήγορος καθαρισμός για πολλές φορές την ημέρα είναι ο καθαρισμός με υγρό πιάτων, που διώχνει τα λίπη και καθαρίζει.

Όμως, οι προτεινόμενοι παραπάνω τρόποι εξασφαλίζουν και απολύμανση.

Πλυντήριο πιάτων

Μπορούμε να βάλουμε τα σφουγγάρια στο πλυντήριο πιάτων, στη θέση που είναι ο δίσκος για τα μαχαιροπήρουνα. Αφήνουμε να κάνει ένα πλήρες πρόγραμμα το πλυντήριο και η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι πάνω από 60ο C.

To σίγουρο είναι ότι τα σφουγγάρια μας θα είναι πεντακάθαρα.

Πάντα τα σφουγγάρια θα πρέπει να στύβονται μετά από κάθε χρήση και να τα αφήνουμε να στεγνώνουν.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε;

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε χλωρίνη για τον καθαρισμό των σφουγγαριών.

Μπορεί ο καθαρισμός να είναι αποτελεσματικός, αλλά αφήνει έντονη μυρωδιά και μπορεί να αλλοιώσει τα ίδια τα σφουγγάρια.

Πώς θα αποθηκεύουμε σωστά τα σφουγγάρια μας

Το πρώτο λάθος που κάνουμε είναι να αποθηκεύουμε τα σφουγγάρια στο ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη ή δίπλα από αυτόν. Ας μην ξεχνάμε ότι η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών, αλλά και μούχλας. Το καλύτερο είναι να αποθηκεύονται σε σημείο που υπάρχει φως και καθόλου υγρασία.

Εννοείται ότι κάθε σφουγγάρι έχει τη δική του χρήση, ένα για τον καθαρισμό της κουζίνας, ένα για τα πιάτα, ένα για το μπάνιο και ένα για τις τουαλέτες. Το καλύτερο είναι να έχουν διαφορετικά χρώματα ώστε να μην τα μπερδέψουμε ποτέ.

Ο πιο υγιεινός τρόπος να στεγνώνουμε τα σφουγγάρια είναι στον ήλιο και θα είναι πάντα καθαρά.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !