Η μοναχικότητα αναζωογονεί …

Tips

Στο μυαλό των περισσότερων η μοναχικότητα είναι συνώνυμο της μοναξιάς, της δυστυχίας, του άγχους… Εννοείται ότι έχουν λάθος αντίληψη και σε αυτό συνηγορούν πολλοί φιλόσοφοι, ψυχολόγοι και διασημότητες που εκφράσουν το αντίθετο. Αρκεί η μοναχικότητα να είναι επιλογή μας για κάποια διαστήματα, που θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ δημιουργικά.

Μόνο στη μοναχικότητα παίρνουν οι σκέψεις τις πραγματικές τους διαστάσεις, όπως οι θόρυβοι μες στη σιωπή της νύχτας, έλεγε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος.

Η μοναχικότητα αναζωογονεί, έτσι γεννιούνται οι ιδέες. Αν δεν μείνεις μόνος καμμιά σοβαρή δουλειά, δεν μπορεί να γίνει. Άλλωστε ο πιο δυνατός άνθρωπος είναι ο πιο μοναχικός έλεγε ο Πάμπλο Πικάσο.

Η μεγαλύτερη δυστυχία είναι η ανικανότητα να μείνεις μόνος… από φόβο πως θα αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου.

Μόνον η απομόνωση και η αντικοινωνική προσέγγιση σκοτώνει…

Η μοναχικότητα επιτρέπει να κάνετε πλάνα ζωής

Σας επιτρέπει να προγραμματίσετε, να βάλετε τους στόχους σας, να ανακαλύψετε τις φιλοδοξίες σας, τις βαθύτερες επιθυμίες σας, τα όριά σας … Δείτε προσεκτικά τι σας ενοχλεί, επιλέξτε το περιβάλλον που θέλετε να ζήσετε. Απομακρύνετε τους τοξικούς ανθρώπους, από όπου και αν προέρχονται.

Ακούστε τον εαυτό σας… αφήστε την ψυχή σας να χαμογελάσει.

Ταξιδέψτε… 

 Πόσες φορές δεν έχετε ονειρευτεί ένα ταξίδι ανακάλυψης… ένα ταξίδι ιδιαίτερο και πάντα συμβιβάζεστε γιατί η παρέα σας θέλει κάτι άλλο. Τώρα ήρθε η στιγμή. Άλλωστε όπως έλεγε και ο Τόμας Τζέφερσον Πρόεδρος των ΗΠΑ, οι μοναχικοί άνθρωποι γίνονται οι καλύτεροι ταξιδιώτες. Ταξιδεύουν με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο όταν κάποιος είναι μόνος, επειδή στοχάζεται περισσότερο, καλύπτει τα ενδιαφέροντά του και έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που θέλει τη συγκεκριμένη στιγμή.

Ξεκουραστείτε

Η ησυχία και η σιωπή ξεκουράζουν και η μοναχικότητα μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από το θόρυβο. Να ξεκουραστούμε βαθιά, να κοιμηθούμε … Ίσως να διαλογιστούμε. Ο διαλογισμός σε κάνει να τολμάς, να είσαι σιωπηλός, μόνος και ευτυχής, όπως έλεγε ο διάσημος γκουρού Οsho.

Επιλέγετε

 Χωρίς να κάνετε συμβιβασμούς επιλέγετε τι θέλετε. Από το να μην κάνετε απολύτως τίποτα … παρα μόνον σκέψεις μέχρι να διαβάσετε ένα βιβλίο. Η Μάρλεν Ντήτριχ έλεγε δεν είσαι ποτέ μόνος/η με ένα βιβλίο, πηγαίνετε θέατρο ή κινηματογράφο …

Η μοναχικότητα πρέπει να θεωρείται χρόνος για τον εαυτό μας, για αυτοβελτίωση και όχι νεκρός και στενάχωρος χρόνος.

Πηγαίνετε σε ένα ωραίο εστιατόριο ή σε ένα bar …

Κοινωνικότητα… δεν αποκλείεται

 H μοναχικότητα σε αντίθεση με ότι πιστεύετε μπορεί να σας κάνει πιο κοινωνικούς.

Να σας φέρει σε επαφή με ανθρώπους που περνούν αυτή τη φάση ή αλλιώς αυτή τη δημιουργική περίοδο.

Η απόσταση από αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να σας κάνει να τα επιθυμήσετε περισσότερο… οπότε αξίζει να τα έχετε στη ζωή σας.

Θυμηθείτε

Η επιλεκτική μοναχικότητα βοηθά να κερδίσεις ανεξαρτησία, επίγνωση, αυτοπεποίθηση, δημιουργική σκέψη, σε απελευθερώνει από τα άγχη σου και τις άσκοπες ερωτήσεις, τα γιατί και τα που είσαι;

Τελικά κερδίζεις αυτονομία στο συναισθηματικό επίπεδο…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !